ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τρ.Κύπρου, Σύνδ.Τραπεζών και ΚΕΒΕ ενάντια στην ΕΤΥΚ

Ενώνουν τις δυνάμεις τους οι τραπεζικοί καθώς και ο επιχειρηματικός κόσμος

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Διάλογο με πρόθεση την εξεύρεση λύσεων, καθώς και προστασία των θέσεων εργασίας ζητά η Τράπεζα Κύπρου, ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου, καθώς και το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ).

Αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης της ΕΤΥΚ στην οποία εξουσιοδότησαν οι υπάλληλοι της Τράπεζας Κύπρου (μέλη της) να λάβει όποια μέτρα χρειαστούν μη αποκλειόμενης της απεργίας, η Τράπεζα Κύπρου, ο Σύνδεσμος Τραπεζών και το ΚΕΒΕ προχώρησαν με ξεχωριστές ανακοινώσεις προς απάντηση αυτής, της ΕΤΥΚ.

Η Τράπεζα Κύπρου καλεί την ΕΤΥΚ να προσέλθει σε διάλογο, έστω τώρα, με διάθεση και πρόθεση την εξεύρεση λύσεων που να είναι πιο δίκαιες για το προσωπικό και οι οποίες να προστατεύουν μεσοπρόθεσμα τις θέσεις εργασίας, τις οποίες απειλεί άμεσα ο διεθνής ανταγωνισμός.

Η αδυναμία να αφουγκραστούμε τις ανάγκες της κοινωνίας και πάνω από όλα η αδυναμία να αντιληφθούμε τις προκλήσεις της εποχής στην οποία ζούμε, αναφέρει, θέτουν σε κίνδυνο την πορεία της Κύπρου τα επόμενα χρόνια.

Η πορεία ανάκαμψης είναι μεν σταθερή σημειώνει η Τράπεζα, αλλά όπως σημειώθηκε πρόσφατα σε μήνυμα του Διευθύνοντος Συμβούλου και του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου προς το προσωπικό, παραμένει εύθραυστη. Πέρα από το ζήτημα των ΜΕΔ, όπου η Τράπεζα Κύπρου καταγράφει συνεχή και σταθερή πρόοδο εδώ και 11 τρίμηνα, η μεγάλη πρόκληση της Κύπρου έχει να κάνει με το μεταβαλλόμενο περιβάλλον στο οποίο ζούμε και εργαζόμαστε.

Η κυπριακή οικονομία βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της ανάκαμψης τονίζει, ενώ και το χρηματοπιστωτικό σύστημα αντιμετωπίζει προκλήσεις. Πάνω από όλα, όμως, ο διεθνής ανταγωνισμός, βασισμένος στις νέες τεχνολογίες, απειλεί άμεσα την χώρα μας. Όσοι από τις επιχειρήσεις της Κύπρου δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην απαίτηση να λειτουργήσουν ως παγκόσμιας κλάσης εταιρείες, πολύ σύντομα δεν θα υφίστανται.

Η διεύθυνση της Τράπεζας Κύπρου έχει ενημερώσει την ΕΤΥΚ για τις προκλήσεις και τις απαιτήσεις και αναμένει πως κι αυτή θα ανταποκριθεί ούτως ώστε και στις δύο πλευρές της τράπεζας των συζητήσεων να υπάρχει καλή πίστη με γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον των εργαζομένων και της Κύπρου γενικότερα.

Προέχει η εδραίωση της εμπιστοσύνης στην οικονομία λέει το ΚΕΒΕ

Την αναγκαιότητα να συνεχιστεί η θετική πορεία της οικονομίας τονίζει το ΚΕΒΕ με σημερινή του ανακοίνωση, σημειώνοντας πως τα όσα πέτυχε η Κύπρος ως κοινωνία, με πολλές θυσίες, δεν πρέπει να τεθούν σε κίνδυνο με μοναδικό σκοπό την ικανοποίηση βεβιασμένων αιτημάτων μιας μερίδας συμπολιτών μας.

Σε μία περίοδο όπου η ανεργία έχει επιτέλους σπάσει το φράγμα του 10% και συνεχίζει την καθοδική της πορεία, άκαιρες και αλόγιστες ενέργειες όπως μια ενδεχόμενη απεργία στον χρηματοπιστωτικό τομέα, μπορούν να ελλοχεύουν κινδύνους για όλους μας. Το ΚΕΒΕ καλεί την ΕΤΥΚ να προσέλθει σε διάλογο με την Τράπεζα Κύπρου, καλή τη πίστη και με διάθεση συναίνεσης.

Ταυτόχρονα, τονίζουμε ότι η πορεία προς την ανάκτηση της σταθερότητας στον χρηματοπιστωτικό τομέα παραμένει εύθραυστη, με δεδομένη και την εποπτική πίεση που όπως είναι γνωστό ασκείται σε μεγάλο μέρος του συστήματος.

Όλοι γνωρίζουμε και πρώτοι οι τραπεζικοί υπάλληλοι οι οποίοι βίωσαν δύσκολες μέρες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα ότι οι βεβιασμένες και επιπόλαιες ενέργειες οδηγούν σε δύσκολες ατραπούς. Οι μισθολογικές και άλλες απαιτήσεις σε μια περίοδο όπου στόχος πρέπει να είναι η αντιμετώπιση των ΜΕΔ σε νοικοκυριά αλλά και σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, είναι ασύμβατη με τις συνθήκες στην οικονομία και την κοινωνία. Επιπλέον, ένα κλίμα εφησυχασμού θα μπορούσε να θέσει την χώρα εκτός τροχιάς σε μια κρίσιμη περίοδο από την οποία θα εξαρτηθεί η πλήρης ανάκαμψή μας τα επόμενα χρόνια.

Το ΚΕΒΕ είναι διαχρονικά υπέρ της δημιουργίας ενός κλίματος συναίνεσης στις εργασιακές σχέσεις και πάντοτε λειτουργεί προς την κατεύθυνση αυτή. Δεν μπορεί, όμως, να αφήσει ασχολίαστες ενέργειες και αποφάσεις οι οποίες είναι αντίθετες με το καλώς νοούμενο συμφέρον της οικονομίας και οι οποίες μπορεί να πλήξουν το αίσθημα ελπίδας που επιτέλους μπορούν να αισθάνονται οι κύπριοι στο σύνολό τους.

Άκαιρη η εξαγγελία κινητοποιήσεων λέει ο Σύνδεσμος Τραπεζών

Σε μια περίοδο οικονομικής ανάπτυξης αλλά και πολλών προκλήσεων που καθιστούν ακόμη ευάλωτη, τόσο την κυπριακή οικονομία, όσο και ειδικότερα το τραπεζικό σύστημα, αξιολογούμε ως χρονικά άκαιρη την εξαγγελία πρόθεσης απεργιακών κινητοποιήσεων από πλευράς της ΕΤΥΚ.

Την ίδια ώρα, ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου καλεί την ΕΤΥΚ να προσέλθει σε ειλικρινή διάλογο, καλή τη πίστη, με πραγματική πρόθεση να συμβάλει στην εξασφάλιση του μέλλοντος των εργαζομένων, το οποίο διασφαλίζεται μέσω υγιών συνθηκών στον τραπεζικό τομέα. Θα πρέπει επίσης, να γίνει κατανοητό από την πλευρά της ΕΤΥΚ ότι οι αλλαγές αποσκοπούν στην περαιτέρω βελτίωση των εργασιακών συνθηκών, μέσω πιο αποτελεσματικών μεθόδων αξιολόγησης και δικαιότερων τρόπων αμοιβής προς το προσωπικό, με σεβασμό τόσο προς τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους, όσο και προς τους μέτοχους, το όραμα και το πλάνο που επιδιώκουν να εφαρμόσουν στην τράπεζά τους.

Οι εύθραυστες συνθήκες στην οικονομία και στις τράπεζες δεν αφήνουν περιθώρια για εκτροχιασμό από την πορεία σταθερότητας, για την οποία όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν συνδράμει τα τελευταία χρόνια. Όσα πέτυχε η Κύπρος με θυσίες και δυσκολίες, δεν πρέπει να αντιστραφούν χάριν της όποιας διαφωνίας από την πλευρά της ΕΤΥΚ. Ο διάλογος αποτελεί τον καλύτερο σύμβουλο για κάθε πρόκληση η οποία βρίσκεται ενώπιον του τραπεζικού τομέα. Η αντιμετώπιση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, η διαρκής συμμόρφωση με το απαιτητικό εποπτικό πλαίσιο, ο τεχνολογικός και διεθνής ανταγωνισμός σε συνδυασμό με την ανάγκη για αλλαγές σε εσωτερικό επίπεδο, αποτελούν τις μεγαλύτερες προκλήσεις, τις οποίες οι τράπεζες καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Οποιεσδήποτε ενέργειες που θα δημιουργούν τις συνθήκες για απεργιακά ή άλλα ακραία μέτρα θα επιβαρύνουν τις κοινές προσπάθειες για επάνοδο σε τροχιά ανάπτυξης και θα επιδεινώσουν τις προοπτικές ευημερίας, της οικονομίας, των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, δηλαδή της κυπριακής κοινωνίας στο σύνολό της.

Η μοναδική πορεία που μπορεί να ακολουθηθεί για το συμφέρον όλων, είναι εκείνη του διαλόγου. Ο διάλογος πρέπει να είναι ειλικρινής, βασισμένος σε κλίμα συλλογικότητας, και να έχει ως πρωταρχικό στόχο την εξυγίανση και τον ορθολογισμό του τραπεζικού τομέα αλλά και το καλώς νοούμενο συμφέρον της κοινωνίας στο σύνολό της.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση