ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τραμπ: «Ευελιξία» για τις κυρώσεις στην Τουρκία

Ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε ότι δεν είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για αντίποινα

Του Βασίλη Νέδου

«Μεγαλύτερη ευελιξία» όσον αφορά την απάντηση των ΗΠΑ προς την Τουρκία για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400, ζήτησε την Τετάρτη ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ από Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές κατά τη διάρκεια ιδιωτικής συνάντησης στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με το NBC, ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε ότι δεν είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για αντίποινα και την επιβολή των κυρώσεων που έχουν εγκριθεί από το Κογκρέσο, παρότι την ταχεία εφαρμογή τους επιθυμούν πολλοί βουλευτές. «Θα ήθελε λίγο ακόμα χώρο προκειμένου να διαχειριστεί αυτά τα θέματα», δήλωσε ο γερουσιαστής της Βόρειας Ντακότα Κέβιν Κρέιμερ, ο οποίος ήταν μεταξύ των 46 που συμμετείχαν στη συνάντηση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος προσκάλεσε τους γερουσιαστές στον Λευκό Οίκο εξαιτίας της διάχυτης ανησυχίας που εκφράζεται από τους βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ότι θα επιλέξει μία ήπια προσέγγιση όσον αφορά την απόφαση της Τουρκίας να προμηθευτεί τους S-400. Σύμφωνα με νομοθεσία που υπερψηφίστηκε από το Κογκρέσο το 2017, και διστακτικά υπεγράφη από τον Τραμπ, η αμερικανική κυβέρνηση οφείλει να επιβάλει κυρώσεις στην Αγκυρα.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τονίσει ότι οι απειλές κυρώσεων δεν θα αποτρέψουν την Τουρκία «από τον δίκαιο σκοπό της», στο μήνυμά του για την 96η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης, που, όπως και ο ίδιος αναφέρει, αποτελεί «το ιδρυτικό έγγραφο της Δημοκρατίας της Τουρκίας». Στο γραπτό μήνυμα αναφέρεται επίσης ότι «τα πρόσφατα βήματα που έχουμε λάβει στην Ανατολική Μεσόγειο και στη βόρεια Συρία έχουν δείξει την ευαισθησία μας στην προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων του έθνους μας και των Τουρκοκυπρίων. Ουδεμία απειλή κυρώσεων, είτε μυστική είτε φανερή, δύναται να αποτρέψει την Τουρκία από τoν δίκαιο σκοπό της». Ο υπαινιγμός στα μέτρα που έλαβε η Ε.Ε. αλλά και η συζήτηση για εκείνα που διαπραγματεύονται στις ΗΠΑ ο Λευκός Οίκος και το Κογκρέσο, είναι απολύτως εμφανής.

Στο μήνυμα του Τούρκου προέδρου τονίζεται ακόμα ότι «η Δημοκρατία της Τουρκίας, όπως συνέβαινε πριν από έναν αιώνα, έχει σήμερα τη δύναμη και την αποφασιστικότητα να εξαλείψει κάθε απειλή που αφορά την ανεξαρτησία της, την επιβίωσή της και την ειρήνη και την ασφάλεια των πολιτών της». Και καταλήγει μνημονεύοντας τον Κεμάλ Ατατούρκ «ιδρυτικό πατέρα της Δημοκρατίας μας». Παρά τις διατυπώσεις περί Ανατολικής Μεσογείου και την προφανή διασύνδεση ανάμεσα στις Μεγάλες Δυνάμεις εκείνης της εποχής, με τις σημερινές υπό συζήτηση κυρώσεις, το μήνυμα του κ. Ερντογάν κινείται στο πνεύμα της Συνθήκης της Λωζάννης. Υπενθυμίζεται ότι τα προηγούμενα χρόνια ο κ. Ερντογάν είχε χρησιμοποιήσει έντονους χαρακτηρισμούς για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης, κάτι που προκάλεσε ουκ ολίγες φορές ιδιαίτερη ανησυχία στην Αθήνα.

Στην Ανατολική Μεσόγειο πάντως, και δη στην περιοχή γύρω από το πλωτό γεωτρύπανο «Φατίχ», η Αγκυρα εξακολουθεί να συντηρεί στρατιωτική παρουσία, ενώ επιπλέον με δύο διαδοχικές NAVTEX (824/19 και 825/19) προανήγγειλε ναυτικά γυμνάσια για την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Την Τετάρτη, εξάλλου, η Λευκωσία έδωσε στη δημοσιότητα την απαντητική επιστολή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη προς τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, σχετικά με το ζήτημα της συνεκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων που είχε θέσει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Ουσιαστικά, ο κ. Αναστασιάδης επεξηγεί τους λόγους απόρριψης της επιστολής του κ. Ακιντζί, τονίζοντας ότι αυτή δεν λάμβανε υπ’ όψιν ορισμένες βασικές συγκλίνουσες απόψεις σχετικά με το Κυπριακό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Βασίλη Νέδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X