ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χαλαρή ομοσπονδία εξετάζουν στα κατεχόμενα

Μείωση των κατοχικών στρατευμάτων είναι έτοιμη να αποδεχτεί η Τουρκία σε περίπτωση που γίνει δεκτή η πρόταση της τ/κ πλευράς

Με πληροφορίες που διαρρέουν τις τελευταίες ώρες στους τουρκοκυπριακούς δημοσιογραφικούς κύκλους και βρίσκουν αντίκτυπο στα κατεχόμενα, η τουρκοκυπριακή πλευρά φέρνει στο προσκήνιο για πρώτη φορά ύστερα από πολύ καιρό μια εναλλακτική φόρμουλα, την οποία ονομάζει μάλιστα «ενδιάμεση φόρμουλα», για την επίλυση του Κυπριακού. 

Η τ/κ πλευρά υπογραμμίζει την σημασία της εύρεσης μιας «ενδιάμεσης φόρμουλας» πριν από την έναρξη των νέων εργασιών στην κυπριακή ΑΟΖ, στα μέσα του Ιουλίου.

Με βάση το παραπάνω σκεπτικό, «διπλωματικές πηγές», οι οποίες όπως όλα δείχνουν διατηρούν επαφές με την ηγεσία του Μουσταφά Ακιντζί, αναφέρουν σε τ/κ μέσα ότι πλέον έχει έρθει η ώρα για να παρακαμφθεί το αδιέξοδο στο πεδίο της διακυβέρνησης και της κατανομής των εξουσιών. Για αυτό τον λόγο, η τ/κ πλευρά εστιάζει σε ένα μοντέλο, το οποίο δεν εμπεριέχει κεντρική ομόσπονδη κυβέρνηση. Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο, στο εσωτερικό του νησιού θα υπάρχουν ξεχωριστές διακυβερνήσεις. Στο διεθνές πεδίο η Κύπρος θα έχει μια και μοναδική εκπροσώπηση.

Η τ/κ πλευρά κάνει λόγο για «χαλαρή ομοσπονδία». Επίσης, αποδέχεται ότι το μοντέλο φέρει κοινά στοιχεία με το μοντέλο λύσης των δυο κρατών, το οποίο υποστηρίζουν οι κύκλοι της τ/κ Δεξιάς εδώ και δεκαετίες. Ακόμη, υπενθυμίζει ότι με το νέο μοντέλο η τ/κ πλευρά θα έχει ειδικό καθεστώς εκπροσώπησης στην Ε.Ε.

Η Τουρκία προσεγγίζει θετικά το συγκεκριμένο μοντέλο. Επίσης, σε περίπτωση που γίνει αποδεκτό το μοντέλο, η Τουρκία είναι έτοιμη να μειώσει τον αριθμό των στρατευμάτων ως ένα «μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης». Ακόμη, η τουρκική πλευρά συζητά την επιστροφή του Βαρωσιού.

Η τ/κ πλευρά ετοιμάζεται να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις του ξένου παράγοντα κατά την επόμενη περίοδο για αυτό το «εναλλακτικό μοντέλο».

Η είδηση, το μεσημέρι της Πέμπτης, άρχιζε να βρίσκει αντίκτυπο στα τ/κ μέσα, με την Κίμπρις Πόστασι να υπογραμμίζει ότι σε περίπτωση που δεν μελετηθούν άμεσα τέτοιου είδους μοντέλα σε λίγα διάστημα ενδέχεται να έρθει στο προσκήνιο της Κύπρου το ενδεχόμενο του «βελούδινου διαζυγίου», δηλαδή του μοντέλου της Τσεχοσλοβακίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Στο συνέδριο φιλοξενήθηκαν πολύ σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο της Εκκλησίας, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ
X