ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σε μαραθώνιο για την επόμενη μέρα του ο ΔΗΣΥ

Περνά σε κωδικοποίηση η Πινδάρου μετά από το πολύ υλικό που έπεσε στο τραπέζι

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μέχρι τελικής πτώσεως ήταν η συζήτηση στο διευρυμένο Πολιτικό Γραφείο του Δημοκρατικού Συναγερμού, η οποία ξεκίνησε στις έξι και μισή το απόγευμα και ολοκληρώθηκε τις πρωινές ώρες, χωρίς ωστόσο να καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις. Στις επτά και πλέον ώρες λέχθηκαν πολλά, ωστόσο τα πλείστα στελέχη κινήθηκαν γύρω από μία κοινή γραμμή: Πως έγιναν αρκετά λάθη στον προεκλογικό τόσο από κυβέρνηση όσο και από ΔΗΣΥ. Το ζήτημα όπως έθιξαν είναι πως ο ΔΗΣΥ έχει μόλις δύο χρόνια μέχρι τις βουλευτικές και η κυβέρνηση άλλα τέσσερα για να κυβερνήσει. Σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να γίνει πλέον επανακαθορισμός σχέσεων Πινδάρου-Προεδρικού αλλά και ξεκαθάρισμα στις θέσεις που πρεσβεύει ο ΔΗΣΥ.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου μέσα από μία σύντομη ομιλία του έστειλε το μήνυμα πως θέλει να μιλήσουν όλοι ανοικτά. Το ενδιαφέρον στράφηκε στον Γιώργο Παμπορίδη ο οποίος ζήτησε μεταξύ άλλων εκλογικό συνέδριο και στον Χρίστο Πουργουρίδη ο οποίος υπογράμμισε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν πείθει πλέον ότι θέλει λύση. Υπήρξαν οι επικρίσεις για την «απολιτίκ» κυβέρνηση, την κόπωση που παρατηρείται αλλά και την απουσία ηγετικών στελεχών την ώρα της κρίσιμης μάχης. Η κασουλιδική τάση, Ιωάννης Καουλίδης,Γιώργος Παμπορίδης, Μιχάλης Σοφοκλέους αλλά και η Ξένια Κωνσταντίνου έθιξαν την ανάγκη προκήρυξης ιδεολογικοπολιτικού συνεδρίου για να επανακαθοριστούν οι ιδεολογικές βάσεις αλλά και το που στοχεύει ο ΔΗΣΥ. Θα πρέπει να σημειωθεί πως στο πολιτικό γραφείο κανείς δεν αμφισβήτησε την ηγεσία του Αβέρωφ Νεοφύτου ή έθιξε ζήτημα αλλαγής του προέδρου. Από την πολύωρη συνεδρία βεβαίως δεν υπήρξε οποιαδήποτε κατάληξη σε αποφάσεις όπως προκήρυξη συνεδρίου, αν και δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να παρθούν αποφάσεις.  

Με κυβέρνηση

Παρόντες στο διευρυμένο Πολιτικό Γραφείο ήταν η πλειοψηφία της κυβέρνησης με τους υπουργούς Νίκο Χριστοδουλίδη, Χάρη Γεωργιάδη, Κωνσταντίνο Πετρίδη, Σάββα Αγγελίδη, Νατάσα Πηλείδου, την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο Κλέλια Βασιλείου, τον διευθυντή του γραφείου του Προέδρου Πέτρο Δημητρίου και τον διευθυντή του γραφείου τύπου Βίκτωρα Παπαδόπουλο.

Και παλιούς

Μαζί τους και άλλα στελέχη της παλιάς φρουράς όπως ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω επί Γλαύκου Κληρίδη Παντελής Κούρος, ο τέως υπουργός εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης και ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Χρίστος Πουργουρίδης.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου άνοιξε τη συζήτηση σημειώνοντας πως όσοι έθεσαν, είτε δημόσια είτε και κατ’ ιδίαν, προβληματισμούς για την πορεία του ΔΗΣΥ το έκαναν «με πραγματικό ενδιαφέρον και γνήσια έγνοια για το μέλλον του Δημοκρατικού Συναγερμού». Υπέδειξε πως κανείς δεν πρέπει να δείξει ασέβεια ή περιφρόνηση στην άποψη κανενός. «Είμαι αποφασισμένος να σταθώ προστάτης της όποιας γνώμης εκφραστεί, ακόμη και αν αυτή στρέφεται εναντίον του δικού μου προσώπου. Φτάνει, αυτή η γνώμη, να μην υπονομεύει την ενότητα και την κοινή μας πορεία προς τα μπροστά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Παμπορίδης και το τετ α τετ

Καθόλου τυχαία για πολλούς και η κίνηση που προηγήθηκε με τον Γιώργο Παμπορίδη τον οποίο προσέγγισε για να χαιρετήσει και να τον παραινέσει να καθίσει μπροστά. Τα βλέμματα βεβαίως στράφηκαν στον τέως υπουργό Υγείας Γιώργο Παμπορίδη του οποίου οι τοποθετήσεις ήταν η αφορμή για να γίνει το διευρυμένο πολιτικό γραφείο. Και αυτό γιατί έθεσε εκτός από ιδεολογικό θέμα και θέμα ηγεσίας. Ο κ. Παμπορίδης ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα η νοοτροπία «τα εν οίκω μη εν δήμω» να εκλείψουν στον ΔΗΣΥ, κατά την τοποθέτησή του επανέλαβε την ανάγκη ιδεολογικής επανατοποθέτησης, επαναφοράς του κόμματος στις κληριδικές αρχές αλλά και στην ανάγκη ώστε το κόμμα να αποτελεί την πυξίδα της κυβέρνησης. Έθιξε και την ανάγκη προκήρυξης εκλογικού συνεδρίου, όπως άλλωστε έθεσε και στη συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο» σημειώνοντας ωστόσο πως δεν είναι αμφισβήτηση προς το πρόσωπο του Αβέρωφ Νεοφύτου και υπογραμμίζοντας πως ο ίδιος δεν είχε ποτέ αξίωμα στον ΔΗΣΥ.



Ο Αβέρωφ Νεοφύτου παρακίνησε τον Γιώργο Παμπορίδη να καθίσει μπροστά.

Η διαφορά ΕΛΑΜ-ΔΗΣΥ

Από τους πρώτους, τοποθετήθηκε ο τέως υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης του Αβέρωφ Νεοφύτου. Σημείωσε πως θα πρέπει να γίνει επαναβεβαίωση πολιτικών, ενώ την ίδια στιγμή έθεσε ζήτημα διαχωρισμού των θέσεων του Δημοκρατικού Συναγερμού με αυτές του ΕΛΑΜ. Όπως είπε θα πρέπει να καταστεί σαφές πως άλλος είναι ο πατριωτισμός και άλλος ο εθνικισμός που πρεσβεύει το ΕΛΑΜ. Έθιξε και το ζήτημα της κυβέρνησης η οποία θα πρέπει να προχωρήσει σύντομα στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Από τα παλιά στελέχη του ΔΗΣΥ τοποθετήθηκε και ο Χρίστος Πουργουρίδης ο οποίος ανάφερε την ανάγκη καθορισμού της σχέσης κυβέρνησης με ΔΗΣΥ. Διαμήνυσε μάλιστα πως ο Αναστασιάδης δεν πείθει πως θέλει λύση. 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν πείθει πως θέλει λύση ανέφερε ο Χρίστος Πουργουρίδης 

Ώρα να ξεκαθαρίσουμε τη στρατηγική μας

«Είναι καιρός να φτιάξουμε το σπίτι μας» ήταν η τοποθέτηση του εκπροσώπου τύπου του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου εκφράζοντας την θέση πως ο πολιτικός λόγος του ΔΗΣΥ οφείλει πλέον να είναι ξεκάθαρος και σταθερός. Το πρόβλημα όπως είπε είναι η έλλειψη πλέον αξιοπιστίας ενώ σημαντικό είναι να τεθεί ξεκάθαρη στρατηγική για το που βρίσκεται ο ΔΗΣΥ. Όπως είπε όπου δεν υπάρχει στρατηγική επικρατεί τακτικισμός και ο τακτικισμός είναι ο θόρυβος πριν από την ήττα. Ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ έθιξε το ζήτημα ξεκάθαρων πολιτικών που να αποπνέουν αξιοπιστία ορθολογισμό και φιλελευθερισμό προσθέτοντας πως θα πρέπει να υπάρξει κωδικοποίηση θέσεων κυρίως στο κυπριακό αλλά και στην οικονομία. Υπογράμμισε και την ανάγκη υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, θέτοντας ως μεγάλο πλέον στόχο την υλοποίηση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, γύρω από το περιεχόμενο της παιδείας και όχι των ωρών. Ο κ. Δημητρίου έθεσε και θέμα αντιμετώπισης ΕΛΑΜ. Όπως είπε θα πρέπει «να μιλήσουμε για να ξεκαθαρίσουμε τις μεγάλες διαφορές. Όσο δε μιλάμε, η κοινή γνώμη θεωρεί πως δε μιλάμε γιατί είμαστε το ίδιο» ανέφερε ο κ. Δημητρίου υπογραμμίζοντας τη διαφορά μεταξύ πατριωτισμού και εθνικοφροσύνης από εθνικισμό.

Στο κάδρο και οι υπουργοί

Οι μεταρρυθμίσεις συμπεριλαμβάνουν και κόστος υπενθύμισε ο Χάρης Γεωργιάδης ενώ ο Νίκος Χριστοδουλίδης πρότεινε να κατέλθει το κόμμα στη βάση παραδεχόμενος λάθη από κυβέρνηση και ΔΗΣΥ

Τοποθέτηση έκαναν και οι υπουργοί οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης και εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης. Μπροστά στην γενική απαίτηση των στελεχών για μεταρρυθμίσεις ο Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε με νόημα πως οι πολλές μεταρρυθμίσεις εμπεριέχουν και πολιτικό κόστος. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης από την πλευρά του υπογράμμισε πως θα πρέπει να γίνει αντιληπτό οτι για να υπάρχει ισχυρή κυβέρνηση θα πρέπει να υπάρχει ισχυρός Συναγερμός και τούμπαλιν. Ο ίδιος πρότεινε το κόμμα να κατέλθει στη βάση που αυτό δεν αφορά μόνο σωματεία και συλλόγους, αλλά και επαγγελματικούς συνδέσμους, στην κοινωνία των πολιτών και τη νεολαία. Απαντώντας σε τοποθετήσεις στελεχών οτι η κυβέρνηση βγάζει αλαζονεία, ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε πως δεν πρέπει το πολιτικό γραφείο να καταλήξει στους λόγους που ο κόσμος απομακρύνεται και τα ποσοστά μειώνονται. Αυτό όπως είπε είναι ένδειξη αλαζονείας. Όπω είπε ο κόσμος δεν δέχεται αβασάνιστα το τι λένε τα κόμματα και οι κυβερνώντες αλλά μόνος του κρίνει και αποφασίζει. Γι αυτό ακριβώς τον λόγο όπως είπε πρέπει το κόμμα και η κυβέρνηση να αποταθούν σε αυτό τον κόσμο.  

Μας ψηφίζουν με το στανιό

Στο ίδιο πνεύμα με τον Ιωάννη Κασουλίδη αλλά με αρκετές επικρίσεις κινήθηκε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης Μιχάλης Σοφοκλέους ζητώντας την προκήρυξη συνεδρίου εντός του 2019. Σημειώνεται πως ο κ. Σοφοκλέους ήταν ο πρώτος που έθιξε πως υπάρχει θέμα στον ΔΗΣΥ και πως τα αποτελέσματα θα πρέπει να ταρακουνήσουν το κόμμα.

Ο Μιχάλης Σοφοκλέους υπογράμμισε οτι κάποια στελέχη κρύβονται τις κρίσιμες στιγμές για να μην έχουν κόστος 

Η απολιτικοποίηση της κυβέρνησης και οι προσωπικές ατζέντες

«Δεν μπορούμε πλέον να κερδίζουμε εκλογές με τη «φανέλα» του παρελθόντος μας. Η υπομονή του Συναγερμικού κόσμου που είτε μας γύρισε την πλάτη, είτε μας ψήφισε «με το στανιό», έχει εξαντληθεί» ανέφερε. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο κυβερνών κόμμα ότι αποπνέουν κόπωση, αλλά και ότι δεν μεταφέρεται προς τα έξω η εικόνα μίας συμπαγούς οικογένειας Προεδρικού ΔΗΣΥ. Έθιξε ζήτημα απολιτικοποίησης της κυβέρνησης αλλά και την ύπαρξη πολλών προσωπικών ατζέντων από τη μέρα της επανεκλογής του Νίκου Αναστασιάδη.

Κρύβονται κάποιοι

Τροχιοδεικτικές βολές από τον κ. Σοφοκλέους δέχτηκε και μέρος της συναγερμικής ηγεσίας. Όπως είπε ο Συναγερμός δεν πρέπει να καταστεί αρχηγικό κόμμα αλλά να υπάρχει συλλογική ηγεσία και να φαίνεται. Έψεξε τόσο την ηγεσία όσο και κυβερνητικούς αξιωματούχους για απουσία την κρίσιμη στιγμή. «Δεν βλέπουμε τους αξιωματούχους αυτού του κόμματος να αναλαμβάνουν τις ευθύνες που προνοούνται από το καταστατικό του. Αντιθέτως, αυτό που βλέπουμε σε κρίσιμες και δύσκολες φάσεις για την παράταξη, είναι πολλούς αξιωματούχους, υπουργούς και βουλευτές να κρύβονται σε  για να μην  υποστούν κανένα κόστος και να καταδικάζουμε αυτούς που πράγματι υποστηρίζουν και διευρύνουν την παράταξη.

Ο Λευτέρης και οι αλλαγές

Στο σημείο αυτό απάντησε ο κ. Χριστοφόρου σημειώνοντας οτι η ηγεσία του κόμματος συνεδριάζει συχνά. Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως αν και το τελευταίο διάστημα εντεινόταν η φημολογία περί αλλαγών φωτογραφίζοντας τον Λευτέρη Χριστοφόρου και τη Στέλλα Κυιακίδου, κάτι τέτοιο δεν τέθηκε δημοσίως από κάποιον.   

Συνέδριο εντός του έτους

Ο Μιχάλης Σοφοκλέους πρότεινε ένα ενδελεχές πολιτικό και ιδεολογικό συνέδριο, εντός του 2019, με τρία βασικά ζητούμενα:
Την επαναβεβαίωση, της διακήρυξης αρχών του 1976 του ΔΗΣΥ
Τον εμπλουτισμό της με θέματα που δεν υπήρχαν τότε, όπως την πρόσβαση στην τεχνολογία και το περιβάλλον αλλά και τον καταρτισμό ενός μανιφέστου πολιτικής και στόχευσης με επίκεντρο τους νέους και τη μεσαία τάξη.

Ο ΔΗΣΥ θα χάσει διπλά αν παίξει Ακροδεξιά

Προκήρυξη ιδεολογικοπολιτικού συνεδρίου εντός του επόμενου μήνα που στόχο να στείλει το μήνυμα της ανανέωσης και του επανακαθορισμού πλεύσης του ΔΗΣΥ, έθεσε και η πρώην πρόεδρος της ΓΟΔΗΣΥ Ξένια Κωνσταντίνου. Η κα Κωνσταντίνου υπέδειξε πως όλες οι ψήφοι είναι δανεικές και πως θα πρέπει να εμπεδώσουν όλοι συμπεριλαμβανομένου του ΔΗΣΥ ότι οι σχέσεις πολιτών και πολιτικού συστήματος έχει αλλάξει άρδην. Εξήγησε πως για να μείνει ο ΔΗΣΥ κυρίαρχη πολιτική δύναμη, αυτό θα γίνει μόνο μέσω της φιλελεύθερης, μετριοπαθούς δεξιάς. Εξήγησε δε, πως θα πρέπει να είναι φιλελεύθερη στα ζητήματα οικονομίας, κοινωνικά ευαίσθητη στα κοινωνικά ζητήματα και πολιτικά υπεύθυνη αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος .

Η ίδια έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου πως αν ο ΔΗΣΥ επιλέξει να γείρει την πλάστιγγα προς την ακροδεξιά, τότε θα χάσει διπλά: και σε ψήφους αλλά και σε αξιοπιστία. Εξέφρασε την εκτίμηση πως το επόμενο διάστημα θα προκύψουν νέα σχήματα στον ενδιάμεσο χώρο, ακόμη και στην αριστερά και γι αυτό ακριβώς τον λόγο θα πρέπει να σταματήσει «να σκιαμαχεί με τα άκρα» και να εστιαστεί σε θέσεις που να δείχνουν την αυτονόητη στοχοπροσήλωσή μας στην επίλυση του κυπριακού και επανένωση της Κύπρου.

Οι ψήφοι είναι όλες δανεικές υπενθύμισε η Ξένια Κωνσταντίνου υπογραμμίζοντας πως άλλαξε η σχέση πολιτών και πολιτικού συστήματος

Τα δεξιά στρώματα...

Κατά την διάρκεια της συνεδρίας τοποθετήθηκε και ο βουλευτής Λεμεσού Αντρέας Κυπριανού ο οποίος υποστήριξε μεταξύ άλλων πως δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε τα δεξιά μας στρώματα υπογραμμίζοντας πως σε κοινωνικά θέματα ο ΔΗΣΥ θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση