ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τερματίζεται τον Μάρτη η έκτακτη προσαύξηση για Μαρί ύψους 5,75%

Η ΡΑΕΚ αποφάσισε να τερματίσει δυο μήνες νωρίτερα το φέσι από την καταστροφή του Βασιλικού

ΚΥΠΕ

Τερματίζεται δύο μήνες ενωρίτερα η έκτακτη προσαύξηση ύψους 5,75% που επιβλήθηκε στον τελικό λογαριασμό όλων των καταναλωτών μετά το συμβάν στο Μαρί και την καταστροφή του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στο Βασιλικό. Η επιβολή της έκτακτης προσαύξησης θα ισχύσει μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 2013 για τους μηνιαίους και μέχρι και την 31η Μαρτίου 2013 για τους διμηνιαίους λογαριασμούς. Η ΡΑΕΚ αποφάσισε και για μείωση της ρήτρας καυσίμων. Ένα αντιστάθμισμα στην ακρίβεια η μείωση της τιμής του ρεύματος, καθώς εκτός από τους λογαριασμούς της ΑΗΚ, αναμένεται να επηρεάσει προς τα κάτω και τις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών που ανέβηκαν δραματικά μετά την καταστροφή.

Ανακοίνωση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) αναφέρει ότι σε συνεδρία τους, τα μέλη της ΡΑΕΚ αφού έλαβαν υπόψη τη σχετική αλληλογραφία μεταξύ ΡΑΕΚ και ΑΗΚ κατά το τελευταίο δίμηνο, τα στοιχεία που υποβλήθηκαν από την ΑΗΚ, το περιεχόμενο των συζητήσεων στις πρόσφατες συναντήσεις που έγιναν μεταξύ ΡΑΕΚ και ΑΗΚ, καθώς και την εισήγηση του Γραφείου της ΡΑΕΚ, αποφάσισε να τερματίσει νωρίτερα την έκτακτη προσαύξηση.

Η έκτακτη προσαύξηση θα καταργηθεί στις τιμολογήσεις των κατηγοριών καταναλωτών με μηνιαία καταμέτρηση οι μετρήσεις των οποίων θα αρχίσουν να καταγράφονται από το τέλος του μηνός Μαρτίου 2013, και των καταναλωτών με διμηνιαία καταμέτρηση, οι μετρήσεις των οποίων θα αρχίσουν να καταγράφονται από την 1η Απριλίου 2013. Με τον τρόπο αυτό, η έκτακτη προσαύξηση του 5,75% θα έχει επιβληθεί για οκτώ (8) συνεχόμενους ημερολογιακούς μήνες για όλους και για τον κάθε ένα καταναλωτή ξεχωριστά, ανεξάρτητα από την ημερομηνία καταγραφής των μετρήσεων του κάθε καταναλωτή, αντί για δέκα (10) μήνες όπως είχε αποφασιστεί αρχικά.

Χαμηλότερη και η ρήτρα καυσίμου
Η ΡΑΕΚ έλαβε αποφάσεις και για τη ρήτρα καυσίμου, απαντώντας στο αίτημα της ΑΗΚ για ανάκτηση του αυξημένου κόστους ηλεκτρισμού για το έτος 2013, που προκύπτει από τις ενέργειες της για διασφάλιση της επάρκειας στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας μετά την 11η Ιουλίου 2011.

Η ρήτρα καυσίμου της ΑΗΚ για το 2013 αναμένεται να είναι χαμηλότερη από τη μέχρι σήμερα εγκεκριμένη ρήτρα (€0,00133/kWh), η οποία παρέμεινε σταθερή μετά την 11η Ιουλίου 2011 και συνεπώς η ΡΑΕΚ κρίνει ότι δεν τεκμηριώνεται το αίτημα της ΑΗΚ για ανάκτηση πρόσθετου μεταβλητού κόστους για το έτος 2013.

Λόγω της αλλαγής στο μείγμα καυσίμου που χρησιμοποιεί η ΑΗΚ από το Νοέμβριο 2012, και της βελτίωσης της αποδοτικότητας των Μονάδων Παραγωγής της ΑΗΚ, η ρήτρα καυσίμου, βάσει της οποίας υπολογίζεται η αναπροσαρμογή της χρέωσης των καταναλωτών λόγω τιμής καυσίμων, αναθεωρείται από €0,00133/kWh σε €0,00119/kWh. Η αναθεωρημένη ρήτρα υπολογίστηκε για συγκεκριμένο μείγμα καυσίμου, λαμβάνοντας υπόψη τις σημαντικές αβεβαιότητες που υπάρχουν για το 2013 σε σχέση με την επιδιόρθωση των Μονάδων 1, 2 και 3 του Ηλεκτροπαραγωγού Σταθμού Βασιλικού και την τιμή των καυσίμων.

«Η ρήτρα καυσίμου θα ελέγχεται κάθε τέλος του μήνα, συγκρίνοντας την με την πραγματική ρήτρα του συγκεκριμένου μήνα.  Με τον τρόπο αυτό, τυχόν μειωμένα ή αυξημένα έσοδα για την ΑΗΚ θα αντιμετωπίζονται απολογιστικά», καταλήγει η απόφαση της ΡΑΕΚ. 
 
Ευαρέσκεια Λ. Χριστοφόρου για τη μείωση της τιμής του ρεύματος
Νέες μειώσεις στους λογαριασμούς της ΑΗΚ από το τέλος Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ Γιώργος Σιαμμάς, εξηγώντας ότι θα αφαιρεθεί η έκτακτη προσαύξηση του 5,75% δύο μήνες νωρίτερα από ότι είχε αποφασιστεί προηγουμένως.

Σε δήλωση μετά από συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο του ΔΗΣΥ και Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου Λευτέρη Χριστοφόρου, ο κ. Σιαμμάς είπε ότι η μείωση είναι ουσιαστική και έρχεται σε μια δύσκολη περίοδο. Περαιτέρω ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ ανέφερε ότι επιβεβαιώθηκε και η προηγούμενη ρήτρα καυσίμου που αντιστοιχεί στο 4% στο κόστος του ηλεκτρισμού.

Ο κ. Σιαμμάς είπε ακόμα ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκε και η διαχείριση θεμάτων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο κ. Χριστοφόρου ανέφερε ότι η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα αποτελεί συνέχεια προηγούμενης συνάντησης και άλλων επαφών που έγιναν με τη ΡΑΕΚ, με ένα και μοναδικό στόχο, να μειωθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Υπενθυμίζοντας ότι εμείς ζητούσαμε μείωση μέχρι και 10%, είπε ότι λαμβάνοντας υπόψη ότι το τέλος για την έκρηξη στο Μαρί είναι 6 με 6,5% συν οι προτιθέμενες αυξήσεις που αποτράπηκαν την τελευταία στιγμή, μαζί είναι περίπου 10%.

Διατυπώνοντας ευαρέσκεια που επιτυγχάνεται αυτός ο στόχος και αποδείχθηκε ότι υπήρχε δυνατότητα να μειωθούν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και είπε ότι θα προσπαθήσουμε μαζί με τη ΡΑΕΚ και την ΑΗΚ να βρούμε και άλλους τρόπους που μπορούν να υπάρξουν μειώσεις, επειδή όπως επανέλαβε αυξημένο ηλεκτρικό ρεύμα σημαίνει ύφεση στην οικονομία, νοικοκυριά που δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς και άρα νοικοκυριά χωρίς ρεύμα.

Ο κ. Χριστοφόρου απηύθυνε εκ νέου έκκληση να συμμορφωθεί η ΑΗΚ με τη νομοθεσία που ψηφίστηκε η οποία προβλέπει ότι δεν θα γίνεται διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και προειδοποίησε πως αν δεν υπάρξει συμμόρφωση από πλευράς ΑΗΚ ώστε να προστατεύσει τους ανέργους και τις ευπαθείς ομάδες που αυτή τη δύσκολη περίοδο δεν πληρώνουν το ηλεκτρικό ρεύμα, «θα υποχρεωθούμε να ψηφίσουμε νέα πρόταση νόμου που θα υποχρεώνει την ΑΗΚ να σεβαστεί το δικαίωμα των Κυπρίων πολιτών για το βασικό αυτό κοινωνικό αγαθό».

ΑΚΕΛ: Θετική εξέλιξη η απόφαση της ΡΑΕΚ
Όσον αφορά την απόφαση της ΡΑΕΚ για τερματισμό δύο μήνες νωρίτερα της έκτακτης προσαύξησης ύψους 5,75% που επιβλήθηκε στον τελικό λογαριασμό όλων των καταναλωτών μετά το συμβάν στο Μαρί, ο κ. Λουκαϊδης χαιρέτισε την απόφαση της ΡΑΕΚ, χαρακτηρίζοντας την θετική εξέλιξη, την οποία, όπως είπε, "ως ΑΚΕΛ είχαμε ζητήσει να επισυμβεί, αλλά και ο ανεξάρτητος υποψήφιος Σταύρος Μαλάς που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ, είχε ζητήσει από την ΡΑΕΚ να παρέμβει ώστε να έχουμε αυτή τη θετική εξέλιξη".

Χαιρετίζει το επ. Μαλά
"Θέλουμε να χαιρετίσουμε την απόφαση της ΡΑΕΚ", ανέφερε κ. Χατζηγεωργίου, από το εκλογικό επιτελείο Σ. Μαλα,  "για κατάργηση του τέλους 5,75%που είχε επιβληθεί από την ΑΗΚ πριν ένα και πλέον έτος".

"Να υπενθυμίσω", πρόσθεσε ο κ. Χατζηγεωργίου, "ότι ανάλογο αίτημα είχε κατατεθεί και από τον Σταύρο Μαλά, μόλις προ μερικών ημερών, θέλουμε όμως να προσθέσουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα να εργασθεί η Αρχή Ηλεκτρισμού και προς την κατεύθυνση ρύθμισης της πληρωμής ηλεκτρικού ρεύματος σε οικογένειες ανέργων".

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση