ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για την εθελούσια στη Cyta

Ενημερωτικό σημείωμα από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητηρίο Βιομηχανιών Σχέσεων

Το σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης από τη Cyta τουλάχιστον 550 εργαζομένων –που μπορεί να φτάσει στα 600 άτομα- την επόμενη τριετία περιγράφεται σε ενημερωτικό σημείωμα του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Βιομηχανιών Σχέσεων (Eiro) του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Βελτίωση των Συνθηκών Εργασίας (Eurofound).

Στο σημείωμα αναφέρεται ότι το Σχέδιο εγκρίθηκε από όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της εταιρείας και η μείωση του προσωπικού αναμένεται να οδηγήσει σε εξοικονομήσεις  263,500 εκατ. ευρώ. Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης των έξι μηνών του προγράμματος, εργαζόμενοι μπορούν να δηλώσου, αν θα αποχωρήσουν με εθελούσια ή συνταξιοδότηση. Στην πρώτη φάση προβλέπεται η συνταξιοδότηση περίπου 150 υπαλλήλων, από διάφορες κατηγορίες προσωπικού.

Περισσότεροι εργαζόμενοι θα επιλεγούν για αποχώρηση κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης για την επίτευξη των στόχων μείωσης του προσωπικού.

Το σχέδιο ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο του 2013 και έχει ως στόχο να μειώσει το προσωπικό μεταξύ 550 και 600, ενώ αναμένεται να εξοικονομήσει 366.400.000 ευρώ στις μισθολογικές δαπάνες, έως το 2015.
Ωστόσο, το κόστος της εφαρμογής του συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του κόστους των συντάξεων, εκτιμάται σε 102.900.000 ευρώ.

Η πρώτη φάση του προγράμματος είναι εθελοντική, αλλά στη δεύτερη, με περίοδο εφαρμογής ως τις 31 Δεκεμβρίου 2015, ο ακριβής αριθμός και οι κατηγορίες προσωπικού που θα αποχωρήσουν θα οριστικοποιηθούν με βάση μελέτες αναδιοργάνωσης του Οργανισμού.
Στο ίδιο σημείωμα τονίζεται ότι όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν συμφωνήσει με το σχέδιο. Τα συνδικάτα έχουν σχολιάσει ότι τυχόν δυσμενείς αλλαγές στις πρόνοιες του Σχεδίου θα το καταστήσουν μια μη ελκυστική επιλογή για τους εργαζόμενους, με αρνητικές συνέπειες τόσο για την ΑΤΗΚ, όσο και την κοινωνία στο σύνολό της. Τα συνδικάτα σχολίασαν, ακόμη, ότι βασικός στόχος του σχεδίου είναι να αποκαταστήσει την υγεία της ΑΤΗΚ και να καταστεί μια κερδοφόρα, ανταγωνιστική επιχείρηση.

Ο στόχος αυτός, σύμφωνα με τις συντεχνίες, έρχεται σε αντίθεση με τους στόχους της κυβέρνησης , που είναι να δημιουργήσει ευνοϊκότερες συνθήκες για την ιδιωτικοποίησή της.

Το σημείωμα κλείνει με την επισήμανση ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Cyta αποφάσισε στις 29 Ιανουαρίου 2014 να αποχωρήσει από την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων επειδή η ΟΕΒ επέκρινε το καθεστώς συνταξιοδότησης .

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση