ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη

Του Γιάννου Μαυρόγιαννου

Έτσι μοιάζει η πολυδιαφημιζόμενη από την κυβέρνηση και τα κανάλια επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές για την διασφάλιση των δανειακών αναγκών της. Φτηνά επικοινωνιακά κόλπα πάνω στο κουφάρι του ελληνικού λαού ο οποίος τα τελευταία τέσσερα χρόνια στενάζει κάτω από τη μπότα των αλλεπάλληλων μνημονίων και βιώνει πρωτόγνωρες συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης.

Ποιες είναι όμως οι περιβόητες αγορές τις οποίες σήμερα παρουσιάζουν περίπου ως την Ιθάκη του ελληνικού λαού; Είναι οι ίδιες αγορές που το 2010 χαρακτήριζαν τα ελληνικά ομόλογα σκουπίδια, διαολόστελναν την Ελλάδα με 120% χρέος το οποίο χαρακτήριζαν μη βιώσιμο και την έριχναν στις ανοικτές αγκάλες της τρόικα και των δανειστών. Σήμερα οι ίδιες αγορές υποδέχονται ξανά την Ελλάδα με 170% χρέος, κουρεμένο μάλιστα και χωρίς καμία προοπτική να το αποπληρώσει.

Ας θυμηθούμε όμως τι μεσολάβησε και τι επεφύλαξαν τα αλλεπάλληλα μνημόνια αυτά τα τέσσερα χρόνια για τον ελληνικό λαό. Μια χώρα στην ουσία πτωχευμένη, με ανεργία ρεκόρ στο 27.5%, εκατομμύρια εξαθλιωμένους, με τη βαθύτερη και πιο παρατεταμένη ύφεση που γνώρισε ποτέ ανεπτυγμένη χώρα, με διάλυση των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων, κατάργηση του κοινωνικού κράτους και μισθούς που ανταγωνίζονται πλέον ευνοϊκά αυτούς της Κίνας.

Τα πιο πάνω δεινά, για τους εμπνευστές των μνημονίων δεν αποτελούν ενοχλητικές παράπλευρες συνέπειες των μέτρων λιτότητας οι οποίες πρέπει με κάθε τρόπο να παραμείνουν στο περιθώριο. Αποτελούν αντίθετα την πεμπτουσία και το νούμερο ένα στόχο των μνημονίων. Συνοψίζουν τους ανεκπλήρωτους για δεκαετίες στόχους της οικονομικής ολιγαρχίας τους οποίους υλοποιούν τώρα ένα προς ένα σε ελάχιστο χρόνο.

Και επειδή το ίδιο ακριβώς παιχνίδι παίζεται με ελάχιστη χρονική υστέρηση και εδώ, η κατασκευασμένη ελληνική ευφορία μεταδόθηκε αστραπιαία και στην Κύπρο από τα εδώ παπαγαλάκια της οικονομικής ελίτ. Δηλώσεις του στυλ “Παράδειγμα η Ελλάδα”, “Αποδεικνύεται ότι μόνο η πιστή εφαρμογή του μνημονίου θα μας βγάλει από τα αδιέξοδα” είχαν την τιμητική τους τις τελευταίες μέρες από τους έγκριτους δημοσιογράφους και τους ανεξάρτητους οικονομολόγους.

Την σκληρή πραγματικότητα και τους πραγματικούς σχεδιασμούς του στημένου παιγνιδιού που εξυφαίνεται εις βάρος των λαών της Ευρώπης αποτυπώνουν έστω ακούσια με τον πλέον γλαφυρό τρόπο οι δηλώσεις που παραθέτω πιο κάτω. Όσες διαφωνίες και να έχει κάποιος με τους δυο πολιτικούς δεν μπορεί να μην τους πιστώσει με ανεπιτήδευτη ειλικρίνεια και απαρασάλευτη συνέπεια στη διατύπωση των ακραίων νεοφιλελεύθερων θέσεών τους.

Πότε υποσχέθηκε αυτή η κυβέρνηση μείωση της ανεργίας; Τα επίπεδα ανεργίας της τάξης του 20% στην Κύπρο πρέπει να θεωρούνται επιτυχία μπροστά στο 30% της Ελλάδας, δήλωσε πρόσφατα ο εκλεκτός του Νίκου Αναστασιάδη, επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας Χριστόφορος Πισσαρίδης. Όσοι δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια τους βεβαίως να χάσουν τα σπίτια τους. Ας καταφύγουν στο ενοίκιο. Τόσες χιλιάδες νοικιάζουν και μάλιστα δυσκολεύονται ακόμα και στο νοίκι, συμπλήρωσε σε άλλη δήλωση βουλευτής του Συναγερμού. Υπάρχουν και άστεγοι θα συμπλήρωνα δίνοντας ιδέες για τις επόμενες δηλώσεις τους.

Ο νεοφασισμός των οικονομικών μονοπωλίων επελαύνει στις χώρες της Ευρώπης αυτή τη φορά χωρίς στρατούς και κρεματόρια. Τα νέα όπλα είναι πλέον ευφυή και ονομάζονται αγορές, σπρεντς, ομόλογα, μνημόνια, χρέος. Το αποτέλεσμα ακριβώς το ίδιο. Οικονομική υποδούλωση και φτωχοποίηση των λαών προς όφελος του ντόπιου και υπερεθνικού κεφαλαίου το οποίο τρίβει τα χέρια του βλέποντας τα κέρδη του να αυγατίζουν και να εκτοξεύονται.

Και επειδή το σύστημα είναι πλέον αφόρητα προβλεπτό και επαναλαμβανόμενο, η επόμενη αφορμή για επικοινωνιακά πανηγύρια θα ονομάζεται ανάπτυξη. Για ποιους όμως;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση