ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και Κεντρική Τράπεζα

Του ΓΙAΝΝΗ ΓΕΩΡΓΟYΛΑ

Ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της δημόσιας διοίκησης είναι οι ανεξάρτητες ρυθμιστικές αρχές. Αυτές χρειάζονται για να μπορούν να λειτουργούν εύρυθμα στη χώρα οργανισμοί οι οποίοι είναι ρυθμιζόμενοι, αφού η λειτουργία τους επηρεάζει άμεσα καταθέτες, επενδυτές και την ανάπτυξη της χώρας. Την ίδια ώρα συμβάλλουν στην οικονομική σταθερότητα του τόπου, αφού υπάρχουν συγκεκριμένες νομοθεσίες που διέπουν την αγορά και πρέπει να εφαρμόζονται. Συμβαίνουν όμως και κάποια παράδοξα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και στην Κεντρική Τράπεζα που καλό θα ήταν να αλλάξουν.

Στην Κύπρο, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι ανεξάρτητη απλά ως ιδέα, αφού στην πραγματικότητα είναι ημικρατικός οργανισμός ο οποίος υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών. Αυτό από μόνο του εμποδίζει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να αναπτυχθεί βάσει στρατηγικού πλάνου που μπορεί να έχει η διοίκησή της. Δεν μπορεί για παράδειγμα, μεταξύ άλλων, να προσλάβει προσωπικό, αφού πρέπει να του παραχωρεί θέσεις το υπουργείο Οικονομικών. Αυτό συμβαίνει επειδή έχει συγκεκριμένο προϋπολογισμό που λαμβάνει από την κυβέρνηση και δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί τα πρόστιμα που επιβάλλει λόγω του ότι καταλήγουν στο κράτος. Με αυτόν τον τρόπο βρίσκεται πάντα εξαρτώμενη από τους υπουργούς Οικονομικών και στη θέλησή τους να καταλάβουν το σημαντικό έργο που επιτελεί.

Ένα άλλο παράδοξο αφορά την Κεντρική Τράπεζα και στη συνεργασία που θα έπρεπε να έχει με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για διάφορα σημαντικά θέματα που αφορούν ένα μεγάλο κομμάτι της χρηματοοικονομικής αγοράς της Κύπρου και επηρεάζουν την οικονομία μας. Η Κεντρική Τράπεζα την τελευταία πενταετία δεν φαίνεται να έδειξε διάθεση για συνεργασία, την ώρα που η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι σαφώς πιο καλά ενημερωμένη σε θέματα τεχνολογίας και εποπτείας πολύπλοκων προϊόντων. Αυτό όμως δεν οφείλεται στο προσωπικό, αλλά οφείλεται στη διάθεση που έχει η εκάστοτε διοίκηση για συνεργασίες που θα αφορούν το μέλλον της χώρας. Η αγαστή συνεργασία μεταξύ των εποπτικών αρχών μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει για τη χώρα και τους κατοίκους της, σε μια εποχή που η τεχνολογία προχωράει με ταχύτητα φωτός. Ο κ. Γιάννης Γεωργούλας είναι σύμβουλος Στρατηγικής και Επιχειρήσεων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση