ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός και η Ευρώπη

Της ΞΕΝΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Οι εκλογές της 9ης Ιουνίου πλησιάζουν και τα αποτελέσματά τους θα καθορίσουν την πορεία αλλά και την εικόνα της χώρας στην Ευρώπη, όπως και τα χέρια που θα αναλάβουν την υλοποίηση της μεταρρύθμισης της Tοπικής Aυτοδιοίκησης με όλες τις προκλήσεις που την επιφορτίζουν.

Η κοινωνία είναι ακόμη μουδιασμένη από τις εκλογές του περασμένου χρόνου και καταπονημένη από τα κύματα ακρίβειας και τα υψηλά επιτόκια. Σε συνδυασμό με ένα ευρύτερο κλίμα απογοήτευσης το ενδιαφέρον παραμένει καθηλωμένο.

Αυτό το κλίμα είναι που επιθυμούν να εκμεταλλευτούν ΑΚΕΛ και ΕΛΑΜ. Το μεν πρώτο προτάσσοντας με κρότο κάθε του θέση και κάθε διαφωνία. Υιοθετώντας ένα λόγο που πυροβολεί κατά πάντων και για τα πάντα. Προφανώς οι ίδιοι θεωρούν ότι αυτή η προσέγγιση αποδίδει και «απαντάει» τρόπον τινά στις ανάγκες της κοινωνίας. Την ίδια ώρα βεβαίως, το έντονο αριστερό αφήγημα «πλήττεται» από το κάλεσμα προς τους ψηφοφόρους τους να στηρίξουν για άλλη μια φορά δεξιόστροφους και κεντρώους υποψηφίους σε μια προσπάθεια κομματικού καμουφλάζ.

Το ΕΛΑΜ από την άλλη, μέσα σε αυτές τις συνθήκες στοχοποιεί και εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό καθώς αποτελεί πάντοτε τον πιο εύκολο στόχο. Ο καθένας αντιλαμβάνεται πόσο έχει αλλάξει η ανθρωπογεωγραφία στο νησί και φυσιολογικά αντιδρά και ανησυχεί έντονα για τις συνέπειες. Το ΕΛΑΜ αυτό το γνωρίζει και το εκμεταλλεύεται με κάθε ευκαιρία. Αποφεύγει τη βάσανο της δημόσιας συζήτησης καθώς δε θέλει να συζητήσει αν οι θέσεις του είναι ή δεν είναι εφαρμοστέες. Εξάλλου όσο πιο πολιτική μετατρέπεται η συζήτηση τόσο πιο πολύ προσομοιάζουν οι θέσεις με το αντιευρωπαϊκό ΑΚΕΛ.

Το προχθεσινό παράδειγμα της κρίσιμης συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για ψήφιση του νέου Συμφώνου για το Μεταναστευτικό, η οποία συζήτηση διήρκησε σχεδόν δέκα χρόνια, φανέρωσε πόσο πολύ προτιμά και η ριζοσπαστική αριστερά αλλά και η υπερσυντηρητική Δεξιά να μην αλλάξει απολύτως τίποτα στην υφιστάμενη κατάσταση. Να μη γίνει κανένα βήμα προόδου. Φανέρωσε επίσης και την αλλεργία τους στη βασική αρχή με την οποία προχωρά η ενωμένη Ευρώπη, αυτή της συναίνεσης και της αλληλεγγύης. Οι εκπρόσωποί τους έμειναν εγκλωβισμένοι στο, είτε να περάσει το δικό μας, είτε τίποτα, αρνούμενοι να κατανοήσουν την καίρια σημασία που θα έχει για τη δική μας χώρα, ιδιαίτερα, μία ενιαία πολιτική ασύλου.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός όμως ούτε θέλει ούτε και μπορεί να παίξει στο γήπεδο του άκρατου λαϊκισμού του ΑΚΕΛ, ούτε στο γήπεδο της ρατσιστικής ρητορικής του ΕΛΑΜ. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός ιδρύθηκε με βασική του αρχή τον ρεαλισμό και την ελευθερία. Ρεαλιστικές προτάσεις που να μπορούν να δώσουν λύσεις και να φέρουν αποτελέσματα. Στον Δημοκρατικό Συναγερμό και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα πιστεύουμε επίσης ότι δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική ελευθερία μέσα σε συνθήκες ανασφάλειας. Ότι η οικονομική ασφάλεια όπως και το ευρύτερο αίσθημα ασφάλειας αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για ανάπτυξη και ευημερία. Γι’ αυτό επιλέγουμε να σκεφτόμαστε πολιτικά και να δρούμε νηφάλια και ρεαλιστικά. Έτσι θα πορευτούμε και στα επόμενα χρόνια εντός και εκτός Ευρώπης.

Η χώρα μας θα αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2026. Κατά τα επόμενα χρόνια προετοιμασίας, η Κύπρος θα αναλάβει σημαντικές ευθύνες. Για τον Δημοκρατικό Συναγερμό, η ενεργή συμμετοχή στα ευρωπαϊκά δρώμενα δεν αποτελεί ένα τυχαίο γεγονός αλλά μια πολυεπίπεδη προσπάθεια χρόνων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Μια στενή σχέση η οποία αποτελεί αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, σοβαρότητας, καθώς και της έντονης δράσης και παρουσίας μας για επίλυση προβλημάτων μέσω διαλόγου, συνεργασίας, διαβούλευσης και αλληλεγγύης.

Η συμμετοχή της χώρας μας στον πυρήνα λήψης αποφάσεων τη θωρακίζει πολιτικά και οικονομικά. Η ενεργή διεκδίκηση των εθνικών μας προτεραιοτήτων διά μέσου πολιτικών και ευρωπαϊκών πόρων αποτελεί πεδίο διεκδίκησης και προσφοράς προς τους Κύπριους Ευρωπαίους πολίτες. Μέσω της συμμετοχής μας στο ΕΛΚ θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, ο οποίος βασίζεται στην ελευθερία, την ασφάλεια, την αλληλεγγύη, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, καθώς και τη βιώσιμη και δίκαιη οικονομική ανάπτυξη.

 

Η κα Ξένια Κωνσταντίνου είναι αναπλ. εκπρόσωπος Τύπου ΔΗΣΥ, γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση