ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πουκάμισα δανεικά

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Χρειάζεται σε κάθε ζήτημα, σε κάθε στιγμή, να βλέπουμε τα θετικά, το πώς θα αξιοποιήσουμε τη νέα κατάσταση πραγμάτων. Προσωπικά δεν μου πάει το μοιρολόι και η γκρίνια. Είμαι πιστεύω θετικός άνθρωπος που λέω πάντα πως ό,τι δεν μας σκοτώνει μας κάνει πιο δυνατούς. Αυτή την αποτύπωση θα προσπαθήσω να κάνω και σε αυτή τη συγκυρία για την παράταξή μας, τον Δημοκρατικό Συναγερμό.

Είναι πιστεύω χρυσή ευκαιρία να αντιπαρατάξουμε τις πολιτικές μας απέναντι από τα εύηχα συνθήματα. Να προτάξουμε τις θέσεις μας και να τις συγκρίνουμε με τις καιροσκοπικές προσεγγίσεις της ηγεσίας του ΕΛΑΜ. Είναι καιρός να δοκιμάσουμε τη μόνη στρατηγική που δεν δοκιμάσαμε. Αυτή της μετωπικής σύγκρουσης. Από την πρώτη μέρα εμφάνισης του παραρτήματος της Χρυσής Αυγής στην Κύπρο, δεκαπέντε περίπου χρόνια πριν, όλα τα άλλα τα δοκιμάσαμε. Τους απαξιώσαμε αρχικά, στη συνέχεια τους χρησιμοποιήσαμε ως δεκανίκι –με το αζημίωτο βεβαίως– και πριν από μερικά χρόνια τους ζητήσαμε να μας ψηφίσουν για την προεδρία της Βουλής. Και αυτό προφανώς με ανταλλάγματα. Σε όλο αυτό το διάστημα, είδαμε την επιρροή τους να αυξάνεται. Αφήσαμε χώρο, δεν σχολιάζαμε πολλές φορές καίρια ζητήματα πολιτικής για να μη δώσουμε πάσες, αφήσαμε τον εθνικισμό τους, που πλάσαραν με μια σκόνη αρρωστημένου πατριωτισμού, να επικαλύψει –δυστυχώς– τον υγιή πατριωτισμό. Δεν ασχοληθήκαμε ποτέ ως παράταξη να διαχωρίσουμε, να ξεχωρίσουμε, την εθνικοφροσύνη που διαχρονικά πρεσβεύουμε ως Δημοκρατικός Συναγερμός με τον εθνικισμό του ΕΛΑΜ.

Είναι καιρός, αρχικά να κάνουμε την αυτοκριτική μας, και αμέσως μετά να σχεδιάσουμε μια δομημένη στρατηγική για το πώς αντιμετωπίζουμε την Ακροδεξιά στον τόπο μας. Στα καίρια ζητήματα πολιτικής δεν τοποθετηθήκαμε εδώ και χρόνια με τόλμη και αναλυτική προσέγγιση. Από το Κυπριακό που δεν εξηγήσαμε πως η προσέγγιση του ΕΛΑΜ για λύση ενιαίου κράτους ούτε ρεαλιστική είναι αλλά ούτε και μπορεί να φέρει την απελευθέρωση και την επανένωση στον τόπο μας. Στα ζητήματα της ασφάλειας της χώρας, στην αμυντική θωράκιση, επίσης δεν προβάλαμε στα δέκα χρόνια που κυβερνήσαμε το πόσο αυξήσαμε τις δαπάνες για την άμυνα, με αποτέλεσμα ο κάθε κακοθελητής να αυτοπροβάλλεται ως ο μόνος υπερασπιστής της πατρίδας. Στο δε μεταναστευτικό αφήσαμε χώρο, αρχικά ελλείψει στιβαρής πολιτικής και στη συνεχεία χωρίς σχεδιασμένη και διαρκή προβολή των όσων σωστών πράξαμε. Κάποιες φορές μάλιστα προβάλλαμε και τις αστοχίες, έχοντας την εντύπωση πως είναι αυτά που θα έχουν μεγαλύτερη απήχηση.

Σήμερα, λοιπόν, χρειάζεται να αντιπαρατεθούμε με τις βδελυρές προσεγγίσεις της Ακροδεξιάς στη χώρα μας. Με τόλμη, χωρίς δεύτερες σκέψεις, και κυρίως με διάρκεια. Η μάχη των ευρωεκλογών ευνοεί αυτό το εγχείρημα. Έχουμε στη φαρέτρα μας το μανιφέστο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που απαντά σε πολλές από τις φοβίες και στο αντιευρωπαϊκό παραλήρημα της Ακροδεξιάς σε Κύπρο και σε Ευρώπη. Και που ενισχύει τις θέσεις μας σε μια σειρά από θέματα. Από την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής, από τα ζητήματα της ψυχικής υγείας μέχρι και την ανάπτυξη ευρωπαϊκού στρατού.

Σε σχέση με το νέο επεισόδιο στη συνεχή κρίση εντός των κόλπων της παράταξής μας προσωπικά δεν ανησυχώ. Κάθε άλλο. Έχω και μια κρυφή ελπίδα πως αν αντιδράσουμε σωστά, μπορούμε να το γυρίσουμε σε πλεονέκτημα. Όσοι πιστεύουν πως η παράταξή μας τους χρωστά, ας πάνε στο καλό. Όσοι αντιμετωπίζουν τον Δημοκρατικό Συναγερμό ως κατάστημα πώλησης πουκαμίσων και πως αν δεν θα βρουν στο μέγεθός τους, μπορούν να πάνε στο απέναντι μαγαζί, δεν έχουν θέση στον Συναγερμό. Το ΕΛΑΜ μάς κάνει την καλύτερη πάσα. Αποκαλύπτεται πως είναι μια παρέα οπορτουνιστών που κάνουν ασυνάρτητες κινήσεις προς άγραν ψήφων. Τα αντανακλαστικά των συναγερμικών διαστέλλονται διαχρονικά σε τέτοιες επιθετικές προσεγγίσεις. Οι κεραίες ενεργοποιούνται στο έπακρο, όταν θίγεται η αξιοπρέπειά μας και όταν προσβάλλεται το «DNA» μας. Στο χέρι μας είναι, να λειτουργήσουμε σε πλήρη επιθετική διάταξη απέναντι στους καιροσκόπους εθνικιστές της ηγεσίας του ΕΛΑΜ.

*Βουλευτής Λευκωσίας ΔΗΣΥ | Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών | @dmdemetriou

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση