ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το Θαύμα της Αναστάσεως και η Αφή του Αγίου Φωτός

Ολοκληρώθηκε η Αφή στην Αγία Πόλη Στην Κύπρο στις 06.30μμ

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στα Ιεροσόλυμα η τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στον Πανάγιο Τάφο που βρίσκεται εντός του Ναού της Αναστάσεως.

Η Αφή έγινε και φέτος από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ ο οποίος μετά τις 2 το μεσημέρι εισήλθε στο Πανάγιο Τάφο για να λάβει το Άγιο Φως που θα φωτίσει τους απανταχού Ορθοδόξους Χριστιανούς και τους Ιερούς Ναούς όταν θα ψάλλουν το Χριστός Ανέστη.

Ο Ναός της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα ήταν κατάμεστος από πιστούς που ανέμεναν καρτερικά το χαρμόσυνο γεγονός της Αναστάσεως.

Το Άγιο Φως από τα χέρια του Πατριάρχη Θεόφιλου Γ θα λάβουν και εκπρόσωποι άλλων δογμάτων της Χριστιανοσύνης.
 
Στην Κύπρο το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα
Με ειδική πτήση θα αφιχθεί και στην Κύπρο το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα.

Η επίσημη υποδοχή θα γίνει στο αεροδρόμιο Λάρνακας από τον Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσόστομο στις 6.30μμ.

Το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα θα συνοδεύσουν ο Μητροπολίτης Βόστων εκπρόσωπος τουΠαναγίου Τάφου στην Κύπρο και ο Αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος Πυλιώτης.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Το Θαύμα της Αναστάσεως βιώνει η Ορθοδοξία
Το χαρμόσυνο γεγονός της Αναστάσεως του Θεανθρώπου θα βιώσει απόψε η ορθοδοξία. Οι πιστοί που θα κατακλύσουν τις εκκλησίες θα λάβουν το φως της λυτρώσεως και σωτηρίας.

Το πρωί οι εκκλησίες στην ελεύθερη Κύπρο σείστηκαν από τον ήχο των στασιδιών κατά τον εσπερινό της πρώτης Αναστάσεως. προάγγελο του χαρμόσυνου μηνύματος ο ήχος από τα στασίδια συμβολίζει με μοναδικό τρόπο τον σεισμό που προηγήθηκε της αναστάσεως του Κυρίου. 

Στον Άγιο Κασσιανό στην παλαιά Λευκωσία, στα έθιμα της πρώτης Αναστάσεως μια ομάδα  αντρών προαναγγέλλει την ανάσταση του Κυρίου κάνοντας θεαματική έξοδο από το Ιερό του Ναού κρατώντας μια Ελληνική σημαία και τα εξαπτέρυγα.

Το έθιμο αυτό είναι μοναδικό με τα εξαπτέρυγα που συμβολίζουν τους αγγέλους να συνοδεύουν τον αναστάντα Χριστό ο οποίος με την ανάσταση του νίκησε τον θάνατο.

Η Ελληνική σημαία όπως θυμούνται παλαιοί κάτοικοι της περιοχής του Αγίου Κασσιανού προστέθηκε στη δεκαετία του πενήντα κατά την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα.

Κάποιοι εξ αυτών θυμούνται επίσης ότι δεν ήταν λίγες οι φορές όπου οι Άγγλοι αποικιοκράτες έδειχναν την ενόχληση τους εισβάλλοντας στην εκκλησία κατά την πρώτη Ανάσταση.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση