ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νεοφύτου: Ένα σοβαρό κράτος δεν πωλεί τα αποθεματικά του

Άστοχη κίνηση της κυβέρνησης ήταν πρόθεση για πώληση του χρυσού τον Ιούνιο του 2008, αναφέρει.

Ήταν και παραμένει πάγια θέση του ΔΗΣΥ πως ένα σοβαρό και υπεύθυνο κράτος δεν πωλεί τα αποθεματικά του, αναφέρει ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου, προσθέτοντας ότι ο χρυσός είναι το αντιστάθμισμα σε οποιαδήποτε κρίση και γι’ αυτό είναι σοβαρή και επιβαλλόμενη κρατική επένδυση και δεν προσφέρεται για κερδοσκοπία.

Σε γραπτή δήλωση του, ο κ. Νεοφύτου προσθέτει ότι από τις πρώτες άστοχες - όπως αναφέρει - κινήσεις αυτής της κυβέρνησης ήταν πρόθεση τους η πώληση του χρυσού τον Ιούνιο του 2008. Η τιμή του χρυσού στις 6/6/2008, αναφέρει, ήταν 883 δολάρια ανά ουγγιά, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου την ίδια ημερομηνία ήταν 1,5737 και τα αποθέματα χρυσού της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου ήταν 446 χιλιάδες ουγγιές (13,9 τόνοι). Δηλαδή, επεξηγεί, η αξία των αποθεμάτων χρυσού στις 6/6/2008 ήταν 250 εκ. ευρώ.

Σήμερα, συνεχίζει ο κ. Νεοφύτου, η τιμή του χρυσού διαπραγματεύεται στα 1155 δολάρια ανά ουγγιά και η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου είναι στα 1,3413. Τα αποθέματα χρυσού της Κεντρικής Τράπεζας παραμένουν σταθερά, έτσι η σημερινή αξία των αποθεμάτων είναι 384 εκ. ευρώ, προσθέτει.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ σημειώνει ότι η επιπρόσθετη ζημιά στον Κύπριο πολίτη εάν προχωρούσε η κυβέρνηση σε πώληση των αποθεμάτων χρυσού θα ήταν 134 εκ. ευρώ.

''Και αυτό πέραν του διεθνούς ρεζιλέματος ότι η Κύπρος ξεπούλησε τα αποθέματα της σε χρυσό εν μέσω της πρωτόγνωρης διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης. Ευτυχώς που το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν μπόρεσε να βάλει χέρι στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και στο χρυσάφι''. Και ως εκ τούτου, καταλήγει, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου είναι και η μόνη αρχή η οποία έχει θετική αντιμετώπιση από την Κομισιόν για τους χειρισμούς της κατά τη διάρκεια της παρούσας κρίσης στις αναφορές της για την Κύπρο.

www.kathimerini.com.cy με πληροφορίες ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση