ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μαυρογιάννης: «Πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα στο Κυπριακό»

Παραδοχή του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τα πράγματα στο τραπέζι των συνομιλιών για το Κυπριακό είναι δύσκολα, ωστόσο δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας και σε καμία περίπτωση δεν μας επιτρέπεται να αδρανήσουμε, τόνισε ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς Ανδρέας Μαυρογιάννης, σε ομιλία του το βράδυ της Δευτέρας σε εκδήλωση του Κινήματος Οικολόγων για καταδίκη του πραξικοπήματος και της εισβολής.

Ενημερώνοντας τους παρευρισκόμενους για την πορεία των συνομιλιών, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις και προσεγγίσεις ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα, ωστόσο όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί ενδιαφέρονται για το μέλλον του τόπου μας και έχουν ως όραμά τους τη λύση. Συμπλήρωσε ότι το να εκφράζονται αγωνίες, επιφυλάξεις και προβληματισμοί είναι απολύτως φυσιολογικό και θεμιτό.

Ο κ. Μαυρογιάννης εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν μας επιτρέπεται η αδράνεια, δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τις προσπάθειες και δεν πρέπει να αφήσουμε πέτρα την οποία να μην σηκώσουμε, κατά την έκφρασή του, για να πετύχουμε τη λύση.

Αναφέρθηκε στη στάση της τ/κ πλευράς στο τραπέζι των συνομιλιών λέγοντας ότι είναι δύσκολο να βρίσκεσαι απέναντι από κάποιον που έχει την προσέγγιση ότι δήθεν το 1974 έγινε ειρηνευτική επέμβαση στην Κύπρο και ότι δεν υφίσταται ο εποικισμός και με κάποιον που θέλει τη νομιμοποίηση της κατοχής. Πρόσθεσε ότι η προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία σαράντα χρόνια είναι τιτάνια και αδιάκοπη, διαβεβαιώνοντας ότι η δική μας πλευρά δεν αποδέχεται τους όποιους συμβιβασμούς, ωστόσο την ίδια ώρα έχει υπόψη της και δεν έχει αυταπάτες ότι επειδή το δίκαιο είναι με το μέρος μας, αυτό από μόνο του είναι πειστικό.

Για το αναβαθμισμένο διεθνές ενδιαφέρον και τις συγκυρίες αυτή τη δεδομένη στιγμή, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι είναι βοηθητικές, ωστόσο υπογράμμισε ότι όλα αυτά δεν μεταφράζονται σε κάτι συγκεκριμένο και δεν διοχετεύονται στο τραπέζι των συνομιλιών.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην επίσκεψη του Τζο Μπάιτεν στο νησί, λέγοντας ότι ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος προσπάθησε να πετύχει κάτι στο θέμα της Αμμοχώστου και προσέκρουσε στην πλήρη άρνηση της Τουρκίας, η οποία δεν έχει τη βούληση που απαιτείται. Ωστόσο σημείωσε ότι δόθηκαν ισχυρά μηνύματα από τον Αμερικανό αξιωματούχο μεταξύ άλλων για την μόνη αναγνωρισμένη Κυβέρνηση στο νησί, για την κατοχή και για το ότι η Κύπρος είναι στρατηγικός εταίρος.

Ο κ. Μαυρογιάννης συνέχισε λέγοντας ότι για να πειστεί η Άγκυρα να αλλάξει, χρειάζεται πολλή δουλειά και είμαστε ακόμη πολύ μακριά. Είπε χαρακτηριστικά ότι για να επιτευχθεί έστω και κάτι μικρό, χρειάζεται τεράστια προσπάθεια και στοιχειώδης εξορθολογισμός.

Ο Ε/κ διαπραγματευτής ανέφερε ότι η ιδιότητά μας ως κράτος μέλος της ΕΕ μας έχει καταστήσει λίγο πιο δυνατούς και μας έχει βοηθήσει στο να επιβιώσουμε και πλέον δεν είναι νοητή η διάλυσή μας χωρίς τη δική μας συγκατάθεση. Πρόσθεσε ότι έχουμε τα όπλα για να είμαστε διεκδικητικοί και προσπαθούμε να συμφιλιώσουμε αρχές και παραμέτρους του Κυπριακού και οδυνηρές παραχωρήσεις που έγιναν στο παρελθόν.

Έφερε ως παράδειγμα τη συμφωνία επί Μακαρίου για διζωνικότητα και δικοινοτικότητα, λέγοντας ότι σήμερα μπορεί να διατυπώνονται διάφορες επικρίσεις, όμως με τα δεδομένα της τότε εποχής ήμασταν στην άκρη της απελπισίας, όπως είπε, και θέλαμε τη διασφάλιση του ελάχιστου.

Ο κ. Μαυρογιάννης, απαντώντας σε διάφορες επικρίσεις και προσεγγίσεις που κατά καιρούς ακούγονται, είπε ότι δεν μπορούμε να ξεκινούμε τη διαπραγμάτευση από μηδενική βάση και πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας ότι διάφορα πράγματα έχουν ήδη ενσωματωθεί σε ψηφίσματα του ΣΑ και αυτά είναι η μεγαλύτερή μας ασπίδα. Επέκρινε την Άγκυρα για την εμμονή της  να ζητά μόνιμες παρεκκλίσεις και πρωτογενές δίκαιο και να επιμένει σε νομιμοποίηση μιας σειράς πραγμάτων που δεν συνάδουν με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, διαβεβαιώνοντας ότι αυτά από εμάς δεν μπορεί και δεν θα γίνουν αποδεκτά.

Για το περιουσιακό και το δικαίωμα της επιστροφής, ο κ. Μαυρογιάννης τόνισε ότι ένα πράγμα είναι το προσωπικό δικαίωμα και άλλο το ότι μετά το `74 υπήρξε συστηματική πολιτική για εποικισμό που αναγνωρίζεται ως έγκλημα πολέμου. Σημείωσε ακόμη ότι και οι απλοί Τ/κ ενστερνίζονται τις ίδιες απόψεις με τις δικές μας, ωστόσο η ηγεσία τους έχει άλλες προσεγγίσεις. Είπε ακόμη ότι πρόκειται για ηγεσία που ουσιαστικά εκλέγεται από την Τουρκία με την ψήφο των εποίκων.


 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X