ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με πρωινό καφέ η Τρόικα στο Προεδρικό

Οι εκποιήσεις είναι το φλέγον θέμα στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο

ΚΥΠΕ

Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Υπουργό Οικονομικών και τους επικεφαλής της Τρόικα, στο Προεδρικό, ωστόσο οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν το πρωί στις 8.00, μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και των επικεφαλής της Τρόικα, επί όλων των θεμάτων.

Ο Υπουργός και οι τροϊκανοί μετέβησαν στο Προεδρικό το απόγευμα της Πέμπτης, ύστερα από τις πολύωρες διαπραγματεύσεις που είχαν κατά τη διάρκεια της ημέρας στο Υπουργείο Οικονομικών για το επίμαχο θέμα των εκποιήσεων και το επικαιροποιημένο μνημόνιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ το θέμα των εκποιήσεων είναι το μοναδικό που εκκρεμεί. Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν ότι αν δεν κλείσει το θέμα των εκποιήσεων, θα τεθεί ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης. Δήλωσαν ωστόσο σχετικά με την υπό εξέλιξη αξιολόγηση της εφαρμογής του κυπριακού προγράμματος ότι “φαίνεται ότι πήγαμε καλά”.



ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Κυπριακές Αρχές και Τρόικα άρχισαν σήμερα οι τελικές συζητήσεις για την πέμπτη επικαιροποίηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, με το σημαντικότερο θέμα στη συζήτηση να είναι το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων.

Στο Υπουργείο Οικονομικών έφτασαν οι επικεφαλής των διεθνών δανειστών για την τελική συζήτηση επί του επικαιροποιημένου μνημονίου. Στο Υπουργείο  βρίσκεται επίσης η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΚΤΚ, καθώς και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης.  Αυτή τη στιγμή ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης συναντάται με την κ. Γιωρκάτζη. Στο ΥΠΟΙΚ βρίσκεται και ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής, ο οποίος έχει χωριστή συνάντηση με άλλο κλιμάκιο της Τρόικα..

Η συζήτηση ξεκινά την ώρα που ανοικτό παραμένει το θέμα του κρίσιμου νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις, καθώς οι διαφορές δεν φαίνεται να έχουν γεφυρωθεί. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε πηγή των διεθνών δανειστών, όλα είναι ανοικτά και όλα είναι υπό συζήτηση. Παράλληλα, ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο η διαπραγμάτευση να παραταθεί μέχρι και τη Δευτέρα.

Από το πρωί στην Κεντρική Τράπεζα
Οι συζητήσεις άρχισαν από την Κεντρική Τράπεζα όπου θα συζητηθούν τα τεχνικά ζητήματα που αφορούν τον χρηματοπιστωτικό τομέα, . Ακολούθως οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στα ζητήματα που αφορούν αποκλειστικά την Κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στόχος είναι η ολοκλήρωση των συζητήσεων, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, ενώ αν χρειαστεί  η παραμονή των διεθνών δανειστών στην Κύπρο θα παραταθεί.

Όσον αφορά το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις, αν και οι διαφορές δεν έχουν ακόμη γεφυρωθεί, με βάση το νέο σχεδιασμό, το νομοσχέδιο θα οδηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο τη Δευτέρα για έγκριση, ενώ δεν αποκλείεται στην ίδια συνεδρία να κατατεθεί και το πλαίσιο μεταρρύθμισης της νομοθεσίας για  την αφερεγγυότητα φυσικών και νομικών προσώπων, το οποίο με βάση το τέταρτο επικαιροποιημένο μνημόνιο θα πρέπει να εγκριθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Με βάση το μνημόνιο η κύρια κατοικία εξαιρείται από τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων μέχρι και την εφαρμογή του πλαισίου για την αφερεγγυότητα, η οποία θα γίνει τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Σημείο τριβής παραμένει η προσφυγή, έστω και υπό προϋποθέσεις στα δικαστήρια, με τους Τροϊκανούς να ισχυρίζονται ότι αυτό που ζητεί η Κυβέρνηση και τα Κόμματα δεν ισχύει σε καμιά άλλη χώρα.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο Υπουργικό τη Δευτέρα το ν/σ των εκποιήσεων
ΑΚΕΛ: Δεν ψηφίζει εκποιήσεις εάν δεν προστατευτεί η κατοικία

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση