ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ενημέρωση ζητούν οι συντεχνίες πριν άρουν την απεργία

Σε 12ωρη απεργία η ΠΑΣΥΔΥ - Εν αναμονή ενημέρωσης του ΥΠΟΙΚ οι συνδικαλιστικές οργανώσεις

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ενημέρωση από τον Υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για αναζήτηση μέτρων που δεν προϋποθέτουν κατ' ανάγκη την φορολόγηση του εφάπαξ αναμένουν οι συντεχνίες, προκειμένου να άρουν την απεργιακή κινητοποίηση η οποία είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου. Εν τω μεταξύ, σε 12ωρη και όχι 24ωρη απεργία αναμένεται να κατέλθει τελικά η ΠΑΣΥΔΥ την Παρασκευή.

Θετικά βλέπει η ΣΕΚ την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία αναμένει, ωστόσο, επίσημη ενημέρωση από πλευράς Κυβέρνησης. Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο ΓΓ της ΣΕΚ, Νίκος Μωυσέως, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση για το θέμα και ότι οι ανάλογες αποφάσεις από το Γενικό Συμβούλιο της ΟΗΟ – ΣΕΚ θα ληφθούν, μόλις γίνει ενημέρωση. Τα απεργιακά μέτρα που εξήγγειλε η ΣΕΚ παραμένουν σε ισχύ, μέχρι στιγμής.

Αποφάσεις μετά την επίσημη και ολοκληρωμένη ενημέρωση από τον Υπουργό Οικονομικών θα λάβει και η ΠΕΟ, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι σε ισχύ παραμένει η εξαγγελία για την απεργία της Παρασκευής. Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο ΓΓ της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης χαρακτήρισε θετικά κάποια από τα στοιχεία που απορρέουν με βάση την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου σε σχέση με τις θέσεις που εξέφραζε μέχρι τώρα η Κυβέρνηση, αναφερόμενος και στο γεγονός ότι αποσύρεται η θέση για φορολόγηση του εφάπαξ και ότι θα προηγηθεί διάλογος. Παράλληλα, ο κ. Κυρίτσης επέκρινε την κυβέρνηση ότι επιρρίπτει  την ευθύνη στις συντεχνίες για την απόφαση τους να εξαγγείλουν απεργιακές κινητοποιήσεις, την οποία απέδωσε σε παραπληροφόρηση.

Και οι εκπαιδευτικοί στην απεργία
Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία την Παρασκευή, καθώς στην απεργία θα συμμετάσχουν και οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ. Μετά την ανακοίνωση της οργάνωσης των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης, η οποία γνωστοποιούσε την απόφασή της να συμμετάσχει στην πανσυνδικαλιστική απεργία, επισημαίνοντας ότι «η μοναδική απάντηση ενάντια στα μέτρα που σχεδιάζονται εναντίον της οργάνωσης είναι η δυναμική απάντηση», τώρα και η ΟΛΤΕΚ ανακοινώνει ότι την απόφασή της για συμμετοχή στην ολοήμερη απεργία. Η Οργάνωση των καθηγητών τεχνικής εκπαίδευσης κάνει λόγο για «απαξιωτικές δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών για τους δημόσιους υπαλλήλους», χαρακτηρίζοντας παράλληλα « πρόκληση για τους εκπαιδευτικούς την πρόθεση της Κυβέρνησης, για μονιμοποίηση των εκτάκτων αποκοπών που έγιναν τα τελευταία χρόνια στους μισθούς και τις συντάξεις των εργαζόμενων στο δημόσιο και για πρόσθετη φορολόγηση του εφάπαξ». Η ΟΛΤΕΚ κρίνει ως επιβεβλημένη τη συμμετοχή στην  απεργία, ως μία πρώτη αντίδραση στα νέα μέτρα που σχεδιάζονται εναντίον των εργαζομένων.

Με προσωπικό ασφαλείας τα νοσοκομεία
Να συμμετάσχει στην 24ωρη απεργία της Παρασκευής αποφάσισαν οι κυβερνητικοί γιατροί, από τις 07:30 της Παρασκευής μέχρι τις 07:30 του Σαββάτου. Ωστόσο, η ΠΑΣΥΚΙ διευκρινίζει ότι «στα δημόσια νοσηλευτήρια θα υπάρχει προσωπικό ασφαλείας, προοκειμένου να μην κινδυνέψουν ζωές». Η συντεχνία των γιατρών του δημοσίου, καλώντας το κοινό να αποφύγει, την Παρασκευή, την επίσκεψη στα κρατικά νοσηλευτήρια, μιας και θα παραμείνουν κλειστά τα εξωτερικά ιατρεία και τα αγροτικά κέντρα, τονίζει ότι έχει ενημερώσει το Υπουργείο Υγείας σχετικά με την απεργία και τις ομάδες ασφαλείας που καθόρισε, ζητώντας οδηγίες για το πού θα αποστέλλονται τυχόν επείγοντα περιστατικά.

Προς το παρόν δεν απεργούν οι ελεγκτές
Δεν θα προχωρήσουν, επί του παρόντος, σε απεργιακά μέτρα, τα οποία θα εξεταστούν αναλόγως των εξελίξεων τονίζουν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΠΑΣΕΕΚ εκφράζει έντονη διαφωνία με το ενδεχόμενο να φορολογηθεί το εφάπαξ και να παγιωθεί η έκτακτη εισφορά μετά το 2016, υπενθυμίζοντας ότι «οι διάφορες μειώσεις και αποκοπές που έχουν επιβληθεί στον τομέα του ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας έχουν κοστίσει έως τώρα στο κράτος €14 εκατομμύρια, τα οποία θα κατέβαλλαν ως τέλη οι αεροπορικές εταιρείες για υπηρεσίες που τους παρέχουμε στο FIR Λευκωσίας». Η συντεχνία εκτιμά ότι « πρόσθετες μειώσεις και αποκοπές ή επέκταση των υφιστάμενων στον τομέα θα έχουν ως μόνο αποτέλεσμα την όξυνση της στρέβλωσης και την απώλεια επιπλέον εκατομμυρίων από τα ανακτώμενα έσοδα του κράτους». Ταυτόχρονα, οι ελεγκτές καλούν την κυβέρνηση και τη βουλή να λάβουν τις αποφάσεις τους αφού μελετήσουν τα δεδομένα και τις επιπτώσεις που είχαν έως τώρα τα οικονομικά μέτρα στον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας, στην ασφάλεια των πτήσεων και στις καθυστερήσεις στο FIR Λευκωσίας, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι η ΠΑΣΕΕΚ, προς το παρόν, δεν θα προχωρήσει σε απεργιακά μέτρα, τα οποία θα εξεταστούν αναλόγως των εξελίξεων.

Υπέρ της φορολόγησης το ΚΕΒΕ
Υπέρ της φορολόγησης του εφάπαξ τάσσεται το ΚΕΒΕ. Μιλώντας στο Τρίτο ο Γενικός Γραμματέας του Επιμελητηρίου, Μάριος Τσιακκής, ανέφερε ότι το εφάπαξ έπρεπε να φορολογείται αφού προέρχεται από εισφορες του κράτους. «Η φορολογησή του», λέει ο κ. Τσιακκής, «θα ήταν μια δίκαιη ενέργεια έναντι των ανθρώπων που δεν το λαμβάνουν».

Ανοικτό αφήνει το θέμα η Κυβέρνηση
Σε μία προσπάθεια για άμβλυνση των αντιπαραθέσεων που έχουν προκύψει με το εφάπαξ, η κυβέρνηση τονίζει ότι αναζητούνται μέτρα που δεν προϋποθέτουν κατ' ανάγκη την φορολόγησή του. Την εξουσιοδότηση του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη να μελετήσει περαιτέρω και να συζητήσει με τους ενδιαφερόμενους τυχόν μέτρα που δεν προϋποθέτουν κατ` ανάγκη τη φορολόγηση συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων αποφάσισε η κυβέρνηση, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Παράλληλα, το Υπουργικό Συμβούλιο καλεί τις συντεχνίες σε συζήτηση έτσι ώστε να αποφευχθεί αχρείαστη ταλαιπωρία. Όπως πρόσθεσε ο κ. Χριστοδουλίδης, το Υπουργικό Συμβούλιο θεωρεί βεβιασμένη την απόφαση για λήψη απεργιακών μέτρων, καλώντας τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να ανταποκριθούν θετικά στην πρόσκληση για συζήτηση των προβληματισμών του Υπουργείου Οικονομικών, έτσι ώστε να αποφευχθεί αχρείαστη ταλαιπωρία και προβλήματα που ενδεχομένως να δημιουργηθούν από μια απόφαση που λήφθηκε στη βάση εσφαλμένων εντυπώσεων», ανέφερε.

Ερωτηθείς ποια μέτρα θα συζητηθούν, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι ξεκάθαρη η δήλωση ότι δεν προϋποθέτει κατ' ανάγκην φορολόγηση συνταξιοδοτικών ωφελημάτων». Να αναμένετε, πρόσθεσε ο κ. Χριστοδουλίδης, «να συζητήσει ο Υπουργός Οικονομικών τους προβληματισμούς του με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και ακολούθως να συζητήσουμε». Ερωτηθείς μεταξύ άλλων και για την πρόταση για καταβολή του εφάπαξ σε πέντε ισόποσες δόσεις, συνέστησε αναμονή μέχρι να αρχίσει ο διάλογος, επαναλαμβάνοντας ότι αναμένεται από τις οργανώσεις να ανταποκριθούν θετικά και να ενημερωθούν για τους εν λόγω προβληματισμούς του Υπουργείου Οικονομικών.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση