ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στο κενό οι προσπάθειες για αποφυγή της απεργίας

Πρόθεση για αναστολή της απεργίας από ΣΕΚ και ΠΕΟ

Διαφορετικό αποτέλεσμα είχαν οι συναντήσεις του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη με τις Συντεχνίες της ΠΑΣΥΔΥ, της ΠΕΟ και της ΣΕΚ, ενόψει των απεργιακών μέτρων που εξήγγειλαν για την Παρασκευή με αφορμή τις προθέσεις της Κυβέρνησης για φορολόγηση του εφάπαξ.

Ο Υπουργός Οικονομικών δεν κατάφερε να πείσει την Συντεχνία των δημοσίων υπαλλήλων ΠΑΣΥΔΥ και τις ηγεσίες των εκπαιδευτικών οργανώσεων (ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, ΠΟΕΔ) οι οποίες προχωρούν σε δωδεκάωρη απεργία την Παρασκευή από τις 7:00 το πρωί μέχρι τις 7:00 το απόγευμα σε αντίθεση με τις Συντεχνίες ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ και ΟΗΟ-ΣΕΚ  οι οποίες φαίνεται να κάνουν δεύτερες σκέψεις.

Οι δυο Συντεχνίες θα θέσουν το πρωί της Πέμπτης ενώπιον των Συλλογικών τους οργάνων πρόταση για αναστολή των απεργιακών μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες της "Κ" οι συντεχνιακοί δεν βλέπουν λόγο να προχωρήσουν με απεργία αφού από την ενημέρωση που είχαν από τον Υπουργό Οικονομικών πήραν διαβεβαιώσεις ότι δεν θα φορολογηθεί το εφάπαξ. Επίσης, η Κυβέρνηση δήλωσε ανέτοιμη να προχωρήσει σε περαιτέρω λεπτομέρειες για επιπρόσθετα μέτρα αφού όμως μας αναφέρθηκε μέχρι στιγμής δεν έχει οποιαδήποτε ολοκληρωμένη πρόταση ούτε για τον τρόπο καταβολής του εφάπαξ σε ισόποσες δόσεις, ούτε όμως και για την πρόταση για έκτακτη εισφορά στον  ευρύτερο δημόσιο τομεά για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Τον τελικό λόγο θα έχουν όμως τα συλλογικά όργανα των Συντεχνιών κατά την ενημέρωση που θα έχουν το πρωί της Πέμπτης.

Δεν πείστηκε η ΠΑΣΥΔΥ
Αποφασισμένη να προχωρήσει με τα απεργιακά μέτρα δηλώνει η Συντεχνία των δημοσίων υπαλλήλων ΠΑΣΥΔΥ, η οποία την Παρασκευή, κατέρχεται σε 12ωρη απεργία από τις 7:00 το πρωί μέχρι τις 7:00 το απόγευμα ενόψει των προθέσεων της Κυβέρνησης για φορολόγηση του εφάπαξ.

Την πιο πάνω θέση, έκανε γνωστή στον Υπουργό Οικονομικών ο ίδιος ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου ο οποίος συνοδευόμενος από τις ηγεσίες των  Συνδικαλιστικών Οργανώσεων των εκπαιδευτικών (ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ), κατόπιν πρόσκλησης του Χάρη Γεωργιάδη πέρασε στις 2: 00 το μεσημέρι το κατώφλι του Υπουργείου Οικονομικών όπου οι δυο πλευρές προσήλθαν στο τραπέζι του διαλόγου για περίπου ενάμιση ώρα.

Η επιχειρηματολογία που ανέπτυξε ο Υπουργός Οικονομικών στην ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ και των εκπαιδευτικών οργανώσεων δεν φαίνεται να έπεισε τους συνδικαλιστικές οι οποίοι κατέστησαν σαφές ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν άλλα μέτρα που αφορούν συνταξιοδοτικά και μισθολογικά ωφελήματα των δημοσίων υπαλλήλων.
 
Να σημειώσουμε ότι η Κυβέρνηση κάτω από την πίεση των Συντεχνιών να μην προχωρήσει με τη φορολόγηση του εφάπαξ και άλλων περικοπών, μελετά το ενδεχόμενο να καταργηθεί νωρίτερα η αποκοπή της έκτακτης εισφοράς του 3% που κλήθηκαν να καταβάλουν οι δημόσιοι υπάλληλοι εφόσον στη σχετική νομοθεσία που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων είναι το μοναδικό μέτρο το οποίο έχει ημερομηνίας λήξης το 2016. Ωστόσο, παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών δεν ήταν σε θέση να μας ενημερώσουν πόσο πιο γρήγορα θα γίνει αυτή η αναστολή.  Πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο ενδεχομένως η Κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει ως ένα δυνατό χαρτί κατά τις διαπραγματεύσεις της αλλά ενδεχομένως και για να πείσει σε περίπτωση που αποφασιστούν και άλλα δημοσιονομικά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση. Εξάλλου, η Κυβέρνηση θεωρεί ότι θα καταφέρει να πετύχει το στόχο για αυξημένο προϋπολογισμό και για το 2016.

Δεν μπορεί να στοχοποιούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι
Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Οικονομικών ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου σημείωσε σε δηλώσεις του ότι ήταν υποχρέωση της Συντεχνίας να συναντηθεί με τον κ. Γεωργιάδη υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η στοχοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων.  «Πρέπει επιτέλους να γίνουν σεβαστά τα συνταξιοδοτικά και μισθολογικά δικαιώματα τα οποία προστατεύονται και από το Σύνταγμα και από τη νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου», τόνισε και υπέδειξε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι προσλήφθηκαν στην υπηρεσία  με μια συγκεκριμένη διαδικασία και το κράτος πρέπει να σεβαστεί αυτά τα δικαιώματα.

Πρόσθεσε ακόμα ότι έχουν συσσωρευτεί πολλά μέτρα , έχει συρρικνωθεί το εισόδημα και οι μισθοί, έχουν μειωθεί τα άτομα που υπηρετούν στη δημόσια υπηρεσία και έχουν δημιουργεί τεράστια προβλήματα όχι μόνο στο δημόσιο τομέα αλλά και στο χώρο της εκπαίδευσης. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηπέτρου αυτά έγιναν γνωστά στον Υπουργό Οικονομικών, ενώ εξέφρασε την προθυμία της ΠΑΣΥΔΥ να συζητήσει με την Κυβέρνηση στρεβλώσεις στην κρατική μηχανική και τρόπους βελτίωσης, αναδιοργάνωσης και απλοποίησης διαδικασιών που θα επιφέρουν και εξοικονομήσεις αλλά όχι κατ’ ανάγκη απώλεια των συνταξιοδοτικών και μισθολογικών ωφελημάτων.

Σημειώνοντας ότι η κρίση είναι τραπεζική και αυτό δεν πρέπει να το συζητά κανένας, υπέδειξε ότι τις συνέπειες τις πλήρωσαν οι μισθωτοί του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Υπογραμμίζοντας ότι κάποιοι άλλοι ευθύνονται,  τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξουν τιμωρίες για αυτούς που οδήγησαν τον κόσμο σε φτωχοποίηση. Επαναλαμβάνοντας τη σημασία του διαλόγου μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών, υπενθύμισε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν συρρικνωθεί κατά 30% οι μισθοί τους και διερωτώμενος αν αυτό είναι αρκετό πρόσθεσε ότι κανένας άλλος δεν συνεισφέρει.

Κληθείς να σχολιάσει ότι στην επιστολή που τους απέστειλε ο Υπουργός Οικονομικών γίνεται αναφορά σε διακανονισμό της καταβολής του εφάπαξ σε ισόποσες δόσεις και κατά πόσον απορρίπτει κάτι τέτοιο, επεσήμανε ότι δεν θα μπει σε λεπτομέρειες, ότι έγινε συνάντηση, ανταλλάχθηκαν απόψεις και δεν εξέλειψαν οι λόγοι που τους οδηγούν σε απεργία.

Μωυσέως: Έχει αποκλειστεί από τη συζήτηση η φορολόγηση του εφάπαξ
“Η φορολόγηση του εφάπαξ έχει αποκλειστεί από τη συζήτηση και το θέμα της συνεισφοράς των εργαζομένων του ευρύτερου δημόσιου τομέα στα ταμεία ιατρικής περίθαλψης θα επανέλθει η Κυβέρνηση για να υποβάλει συγκεκριμένες εισηγήσεις”, δήλωσε, μετά τη συνάντηση, ο ΓΓ της ΣΕΚ Νίκος Μωυσέως, ο οποίος χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συζήτηση με τον ΥΠΟΙΚ.

Κυρίτσης: Δεν υπάρχει ζήτημα να ξανανοίξει η φορολόγηση του εφάπαξ
Σύμφωνα με τον ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπη Κυρίτση, “στη συνάντηση ξεκαθαρίστηκε ότι δεν υπάρχει θέμα μονομερών ενεργειών και ότι θα ακολουθηθεί η σωστή διαδικασία για όποια θέματα η Κυβέρνηση ή ο ΥΠΟΙΚ θεωρεί ότι πρέπει να συζητηθούν” προσθέτοντας πως ξεκαθάρισαν στον ΥΠΟΙΚ ότι “ζητήματα όπως είναι η φορολόγηση του εφάπαξ το οποίο το έχουμε κλείσει πολύ πρόσφατα και έχουν γίνει ρυθμίσεις που ήταν αρκετά οδηνυρές για τους εργαζόμενους δεν υπάρχει ζήτημα να ξανανοίξει και έχουμε συμφωνήσει σε αυτό”.

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση