ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φωνές για αύξηση συμβολαίου της Cyta κατά 15.6 εκ. ευρώ

Ανοικτή επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Αντιδράσεις προκαλεί στην κοινή γνώμη η είδηση ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Cyta αποφάσισε την αύξηση συμβολαίου του Οργανισμού διάρκειας πέντε ετών κατά 15.6 σχεδόν εκ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η αξία του συμβολαίου ήταν πέραν των 15 εκ. και αυξήθηκε σταδιακά,  στα €31 εκατ. Η είδηση δημοσιεύτηκε την περασμένη Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014 στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

Οι αντιδράσεις προκλήθηκαν διότι με βάση τα όσα δημοσιεύτηκαν οι αποφάσεις για την αύξηση του συμβολαίου έγινε με την παράκαμψη των απαραίτητων διαδικασιών.

Η «Κ» εξασφάλισε και δημοσιεύει επιστολή του διευθύνοντα συμβούλου της εταιρείας  GCC Computers Ltd Γιώργου Κωνσταντίνου στον υπουργό Οικονομικών στην οποία προβαίνει σε ισχυρισμούς για παράτυπες διαδικασίες από τη Cyta.
O κ. Κωνσταντίνου επισημαίνει ότι παρά το ότι ενημέρωσε για τις προθέσεις της Cyta προ ενός έτους, εντούτοις δεν έγινε καμιά ενέργεια είτε από τον ίδιο τον Υπουργό, είτε ακόμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εφαρμογή χρηστής διοίκησης στον Οργανισμό.

Ταυτόχρονα, ο κ. Κωνσταντίνου, κάνει αναφορά στην υπόδειξη του γενικού ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη για διεξαγωγή έρευνας. Αναλυτικά, το περιεχόμενο της επιστολής στον Υπουργό Οικονομικών: 
«Θέλω με την παρούσα να απευθυνθώ σε σας και πάλι, με ανοικτή επιστολή αυτή την φορά, και να σας υπενθυμίσω πως για το θέμα αυτό σας είχα ενημερώσει, στο γραφείο σας, πριν ένα ακριβώς χρόνο και σας παρακάλεσα να παρέμβετε προς το ΔΣ της Cyta έτσι ώστε να εφαρμοσθούν οι διαδικασίες και οι κανόνες χρηστής διοίκησης.

Σας είχα κοινοποιήσει και μερικές από τις πολλές επιστολές μου που απέστειλα προς το ΔΣ, με τις οποίες ζητούσα επανειλημμένα απλά και μόνο την εφαρμογή των διαδικασιών και των κανονισμών περί χρηστής διοίκησης και διαχείρισης δημόσιου χρήματος. Ζητούσα προκήρυξη προσφορών. Τίποτα περισσότερο , τίποτα λιγότερο.

Δυστυχώς, ούτε εσείς, ούτε και ο ίδιος ο ΠτΔ  στον οποίο επίσης απευθύνθηκα με επιστολή μου, φαίνεται, εκ του αποτελέσματος, να έχετε προβεί σε οποιανδήποτε ενέργεια για αποτροπή της διαφαινόμενης, από τότε,  πορείας των πραγμάτων κατά παράβαση των διαδικασιών και κανόνων χρηστής διοίκησης , ή αν έχετε κάνει κάτι, κάποιοι δεν σας έλαβαν υπόψη.

Υπενθυμίζω την ευαισθησία που επιδείξατε πολύ πρόσφατα στην περίπτωση του Προέδρου του ΔΣ των Κυπριακών Αερογραμμών για την οποία διατάξατε αμέσως έρευνα για καταγγελίες που αφορούσαν αγορές μερικών χιλιάδων ευρώ με παράκαμψη των εσωτερικών διαδικασιών.

Τόσο εγώ, σαν άμεσα ενδιαφερόμενος, αλλά και ολόκληρη η κοινή γνώμη αναμένουμε να δούμε πως θα αντιδράσετε σε αυτό το ζήτημα που αφορά εκατομμύρια και όχι μερικές χιλιάδες ευρώ. Θα διατάξετε έρευνα και θα αποδώσετε ευθύνες όπως σας υποδεικνύει και ο Γενικός Ελεγκτής»;

Γιώργος Κωνσταντίνου
Διευθύνων Σύμβουλος
GCC Computers Ltd

Σημειώνεται ότι στο δημοσίευμα του «Φιλελευθέρου» αναφέρεται ότι ο Γενικός Ελεγκτής σε επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών, ζητεί  την παρέμβασή του, επειδή η Cyta παραγνώρισε όχι μόνο την Ελεγκτική Υπηρεσία αλλά και την αρμόδια υπουργική επιτροπή.
 
Ο κ. Μιχαηλίδης υποδεικνύει επίσης, πως πέραν της εταιρείας με την οποία συνεργάστηκε η Cyta, υπήρχε και δεύτερη εταιρεία της οποίας τα προϊόντα ήταν «συμβατά» και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από την Αρχή.
 
Αναφερόμενος στην αύξηση του αρχικού συμβολαίου κατά περίπου €15,6 εκατ., ο Γενικός Ελεγκτής παρατηρεί πως το Διοικητικό Συμβούλιο αξιοποίησε πρόνοια του αρχικού συμβολαίου και σε πρώτη φάση επεξέτεινε τη διάρκειά του για επιπλέον δύο έτη, παρατείνοντας το αρχικό συμβόλαιο στα επτά χρόνια. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ενδεδειγμένη οδός κατά την Ελεγκτική Υπηρεσία,  θα έπρεπε να ήταν η  προκήρυξη προσφορών, ώστε η Αρχή να καταλήξει στην οικονομικότερη λύση.


 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση