ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προς ανεξάρτητο φορέα στήριξης δυσπραγούντων η Κυβέρνηση

Στην Επ. Οικονομικών παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο

ΚΥΠΕ

Στη θεσμοθέτηση ενός ανεξάρτητου φορέα που με χρήματα δωρητών να στηρίζει οικονομικά δυσπραγούντα φυσικά πρόσωπα, προσανατολίζεται η Κυβέρνηση.

Η Γενική Λογίστρια Ρέα Γεωργίου παρουσίασε στην Επιτροπή Οικονομικών το νομοσχέδιο για τη λειτουργία του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης.

Στήριξη όσων δεν καλύπτονται από άλλες νομοθεσίες
Σκοπός του Φορέα είναι η οικονομική στήριξη των δυσπραγούντων προσώπων, των οποίων λόγω εκτάκτων περιστατικών ή άλλων εξαιρετικών συμβάντων, θα επηρεασθεί άμεση η συνέχιση της εκπαίδευσής τους ή θα έχουν άμεσα ανάγκες άλλης οικονομικής βοήθειας, η οποία δεν παρέχεται από άλλο ισχύοντα νόμο.

Η κ. Γεωργίου διευκρίνισε πως ο Φορέας αυτός σκοπεύει να καλύψει τα κενά άλλων νομοθεσιών, αφού θα υποστηρίζει τα πρόσωπα που δεν καλύπτονται από άλλες νομοθεσίες.

Της επιτροπής διαχείρισης του Φορέα θα προεδρεύει η σύζυγος του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ ταμίας θα είναι ο εκάστοτε Γενικός Λογιστής της Δημοκρατίας και μέλη θα είναι οι εκάστοτε οι Γενικοί Διευθυντές των Υπουργείων Εργασίας, Παιδείας και Υγείας.

Σύμφωνα με την κ. Γεωργίου, ο Φορέας θα αντικαταστήσει το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης (υπόλοιπο €25.896), το Ταμείο Αλληλεγγύης για την Απασχόληση και την Κοινωνική Συνοχή (υπόλοιπο μηδέν) και το Ταμείο Λαχείου Πρόνοιας (υπόλοιπο €27.438). Σημείωσε πως τα υπόλοιπα των ταμείων θα μεταφερθούν στον Φορέα.

Πρόθεση να βοηθήσουν εκφράζουν οι απόδημοι
Ο Επίτροπος Εθελοντισμού Γιαννάκης Γιαννάκη απεκάλυψε πως υπάρχουν και απόδημοι από το εξωτερικό και φορείς στην Κύπρο που επιθυμούν να συνεισφέρουν «μεγάλα κονδύλια» κυρίως για άπορα παιδιά και οικογένειες.

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τη δυνατότητα, ούτε εγώ ως Επίτροπος Εθελοντισμού, ούτε η Πρώτη Κυρία και πολύ σωστά δεν τα δεχόμαστε. Οπότε πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος με τον οποίο να αξιοποιήσουμε αυτά τα κονδύλια με διαφάνεια και να πηγαίνουν εκεί που πρέπει και η ίδρυση του ταμείου θα μας βοηθήσει στην δυνατότητα διαχείρισης αυτών των κονδυλίων”.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος είπε πως δεν τέθηκε θέμα τοποθέτησης της Επιτροπής, η οποία ενημερώθηκε για το σχετικό νομοσχέδιο.

Περδίκης: «Μυρίζει ρουσφέτι»
Έντονες αντιδράσεις εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.

«Η Κυβέρνηση επιμένει στη δημιουργία ενός ταμείου βεζίρη ή μαχαραγιά, συνεχίζεται αυτή η ιστορία να επιτρέπεται στον οποιαδήποτε να καταθέτει δωρεές στο Προεδρικό έναντι σκοτεινών ανταλλαγμάτων στο όνομα της φιλανθρωπίας. Αυτή η πρακτική καταδικάστηκε από το σύνολο της κοινωνίας κατά την προηγούμενη διακυβέρνηση και αυτή η Κυβέρνηση όχι απλώς την επαναλαμβάνει αλλά και την θεσμοθετεί», είπε.

Λέγοντας ότι υπάρχουν έτοιμοι δωρητές, ο κ. Περδίκης υποστήριξε πως «αυτή η ιστορία μυρίζει ρουσφέτι και διευκόλυνση ύποπτων και σκοτεινών σχεδίων».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση