ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ανυπόστατο το ισπανικό δημοσίευμα για τα τεστ αντοχής

Περιελάμβανε κυπριακή τράπεζα ανάμεσα στις 11, που φέρεται να απέτυχαν - Διαψεύδει η ΕΚΤ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ανυπόστατο χαρακτήρισε έγκυρη πηγή με την οποία συνομίλησε το ΚΥΠΕ, το δημοσίευμα του ισπανικού πρακτορείου ειδήσεων EFΕ, σύμφωνα με το οποίο μια κυπριακή τράπεζα περιλαμβάνεται στις έντεκα τράπεζες, οι οποίες έχουν αποτύχει τα τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η ίδια πηγή, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς του δημοσιεύματος ως ανυπόστατους, δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα να έχει αποτύχει τα τεστ αντοχής μια κυπριακή τράπεζα, σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν έχουν ανακοινωθεί ούτε καν ανεπίσημα τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των τεστ.

Το πρακτορείο EFE ανακοίνωσε ότι έντεκα τράπεζες από έξι ευρωπαϊκές χώρες θα αποτύχουν τα τεστ αντοχής.

Πάντα σύμφωνα τις πληροφορίες, πρόκειται για τις τράπεζες Banco Popolare, Monte dei Paschi και Banca Popolare di Milano (Ιταλία), την Alpha Bank, Piraeus Bank και Eurobank (Ελλάδα), την Millennium BCP (Πορτογαλία) και την Dexia (Βέλγιο).

Σύμφωνα με το EFE, στον κατάλογο περιλαμβάνονται και δύο αυστριακές τράπεζες (η μια είναι η Erste Bank και η δεύτερη δεν κατονομάζεται), καθώς και μια κυπριακή τράπεζα η οποία επίσης δεν κατονομάζεται.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διάψευση και από ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έσπευσε να διαψεύσει πληροφορίες του ισπανικού πρακτορείου ειδήσεων Efe, σύμφωνα με το οποίο τουλάχιστον 11 τράπεζες, μεταξύ των οποίων τρεις ελληνικές, μία κυπριακή, τρεις ιταλικές και δύο αυστριακές, θ' αποτύχουν στα τεστ αντοχής που θα δημοσιεύει η ΕΚΤ την ερχόμενη Κυριακή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου της ΕΚΤ, τα τελικά αποτελέσματα των δοκιμασιών στις οποίες έχει υποβάλλει τις ευρωπαϊκές τράπεζες δεν έχουν ακόμη αποσταλεί σε αυτές και συνεπώς κάθε αναφορά σε αυτά αποτελεί εικασία.

Σήμερα το πρωί τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άρχισαν να υποχωρούν ελαφρώς (αργότερα ανέκαμψαν), όταν μεταδόθηκε η είδηση περί αποτυχίας ορισμένων τραπεζών.

Σύμφωνα με το Efe, τα προκαταρκτικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι στις δοκιμασίες αντοχής θ' αποτύχουν τρεις ελληνικές τράπεζες, τρεις ιταλικές, δύο αυστριακές, μία κυπριακή και πιθανώς μια βελγική και μια πορτογαλική.

Ωστόσο στο δημοσίευμα δεν αναφέρονται στοιχεία για τα επιπλέον κεφάλαια που θα πρέπει να συγκεντρώσουν οι τράπεζες ώστε να αποκαταστήσουν το ελάχιστο όριο κεφαλαιακής επάρκειας που έχει οριστεί στο 8% των βασικών ιδίων κεφαλαίων και στο 5,5% υπό το δυσμενές σενάριο.

Αναλυτής της Pimco δήλωσε στο Reuters ότι θα μπορούσαν ν' αποτύχουν στα τεστ μέχρι και 18 τράπεζες, ωστόσο εκτίμησε ότι η ανακεφαλαιοποίηση τους δεν θ' αποτελέσει πρόβλημα.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες ανώτατα στελέχη ελληνικών τραπεζών, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρβούβελης, είχαν εκτιμήσει ότι στην περίπτωση που εντοπιστούν επιπρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες στις ελληνικές τράπεζες, αυτές θα καλυφθούν με ευκολία από τον ιδιωτικό τομέα.
Επίσης υπενθυμίζεται ότι το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διαθέτει 11,5 δισ. ευρώ ακριβώς για την κάλυψη κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών.

Η ΕΚΤ θ' αναλάβει την απευθείας εποπτεία των 130 συστημικών τραπεζών της Ευρωζώνης από τις 4 Νοεμβρίου στο πλαίσιο της τραπεζικής ένωσης. Εκτιμάται ότι με τα stress test και τη διαδικασία αξιολόγησης ποιότητας ενεργητικού (AQR) στην οποία έχουν υποβληθεί τους προηγούμενες μήνες οι συστημικές τράπεζες της Ευρωζώνης θα διαλυθούν οι όποιες αμφιβολίες των επενδυτών σχετικά με την ευρωστία των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Παράλληλα η ΕΚΤ θέλει τα τεστ να είναι σκληρά και αξιόπιστα αφενός για να προστατεύσει τη δική της αξιοπιστία και αφετέρου ώστε πράγματι να ενισχυθεί η αξιοπιστία των τραπεζών και τελικά να ενισχυθούν από τους επενδυτές ώστε και πάλι να μπορέσουν να δανείσουν και να υποστηρίξουν την ανάκαμψη της Ευρωζώνης.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗΣ

Τι αναφέρει το δημοσίευμα
Τουλάχιστον 11 από τις 130 ευρωπαϊκές τράπεζες που υποβλήθηκαν στη διαδικασία των τεστ αντοχής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εκτιμάται ότι έχουν αποτύχει. Σύμφωνα με ισπανικό δημοσίευμα, τράπεζες από έξι ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και μία κυπριακή, δεν κατάφεραν να περάσουν με επιτυχία την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του δικτύου EFE, τρεις τράπεζες προέρχονται από την Ελλάδα, τρεις από την Ιταλία, δύο από την Αυστρία, μία από την Κύπρο και ισάριθμες από το Βέλγιο και την Πορτογαλία.

Το ισπανικό δίκτυο, βασισμένο σε προκαταρτικά στοιχεία, επισημαίνει ότι 11 τράπεζες, δηλαδή περίπου το 1/10 των ευρωπαϊκών τραπεζών που ελέγχονται από την ΕΚΤ δεν πρόκειται να επιτύχουν στα στρες τεστ, χωρίς, ωστόσο, να δίνονται οποιεσδήποτε λεπτομέρειες για το ύψος των κενών στην κεφαλαιακή βάση των τραπεζών.

Εντούτοις, εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, που αφορά στα αποτελέσματα των τεστ αντοχής, τα οποία θα ανακοινωθούν επίσημα από την Φρανκφούρτη στις 26 Οκτωβρίου, την ώρα που πηγές στο εσωτερικό διαψεύδουν κατηγορηματικά την άποψη ότι έστω και μία κυπριακή τράπεζα δεν θα περάσει με επιτυχία τη διαδικασία.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση