ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αβέρωφ: «Οι Αρχές να διερευνήσουν το θέμα του ELA της Λαϊκής»

Μίλησε σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή το δημοσίευμα των “New York Times”

ΚΥΠΕ

Το θέμα της επείγουσας παροχής ρευστότητας (ELA) της Λαϊκής Τράπεζας είναι ένα θέμα πέραν των στενών γεωγραφικών συνόρων της Κύπρου, που το κόστος το πλήρωσαν συγκεκριμένοι εντός Κύπρου. Αυτό  δήλωσε την Τετάρτη ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος κάλεσε τις Αρχές του κράτους – και όχι μόνο τη Νομική Υπηρεσία- να ψάξουν και να διερευνήσουν το θέμα.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή το δημοσίευμα των “New York Times” που αναφέρεται στο θέμα του μηχανισμού ELA στην Κύπρο, ο κ. Νεοφύτου είπε: “ Όποτε υπάρξει ένα δημοσίευμα σε εφημερίδες διεθνούς κύρους ξαναθυμόμαστε ανοικτές πληγές της κυπριακής οικονομικής τραγωδίας. Αυτό είναι μια σωστή τοποθέτηση. Εξίσου σωστή τοποθέτηση είναι ότι κάποιοι από εμάς, εδώ και αρκετό καιρό ιεραρχήσαμε και συνεχίζουμε να ιεραρχούμε το θέμα του ELA, ως μια από τις πιο σημαντικές πτυχές που έχουν να κάνουν με την οικονομική κατάσταση και τα όσα περνούμε και βιώνουμε στον τόπο μας”.

“Σε μια τράπεζα”, είπε, “που στο τέλος έκλεισε, δόθηκε έκτακτη ρευστότητα 9,5 δις ευρώ, ποσό ισοδύναμο με το πρόγραμμα στήριξης ολόκληρης της  χώρας. Το θέμα που ήγειραν οι New York Times είναι όντως σοβαρό. Πολύ πιο σοβαρό παραμένει το θέμα κατά πόσο όταν παραχωρείτο η έκτακτη ρευστότητα, αυτή η τράπεζα ήταν βιώσιμη”.

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ “για να μπορούσε να συνεχίζει την άντληση  ρευστότητας υπάρχει ένας όρος απαράβατος, αναλλοίωτος και απόλυτος στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ότι η έκτακτη ρευστότητα παραχωρείται μόνο σε βιώσιμα τραπεζικά ιδρύματα”΄. Ο κ. Νεοφύτου είπε πως το κόμμα του θεωρεί ότι είναι μια από τις πιο ουσιαστικές πτυχές, που πρέπει να εξεταστούν από τις Αρχές, τόσο στο επίπεδο των ερευνών της Αστυνομίας που γίνονται, υπό την εποπτεία της Νομικής Υπηρεσίας του κράτους, όσο και της Κεντρικής Τράπεζας.

Ανέφερε πως το Νοέμβριο του 2012 υπήρξαν κάποιες προκαταρκτικές εκτιμήσεις για τις ανάγκες των τραπεζών μας, προσθέτοντας ότι έγιναν και μελέτες ανεξάρτητων οίκων, που διορίστηκαν από την πολιτεία, για να κοιτάξουν, κατά πόσο με βάση εκείνες τις προκαταρκτικές εκθέσεις η συγκεκριμένη τράπεζα είχε θετικά ή αρνητικά κεφάλαια. “Εάν με βάση εκείνες τις εκθέσεις είχε αρνητικά κεφάλαια δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν. Είτε ότι κακώς οι τεχνοκράτες της ΚΤ έκαναν λανθασμένες εκθέσεις στους πολιτικούς τους προϊσταμένους, παραπλανώντας τους για την κατάσταση της συγκεκριμένης Τράπεζας, είτε ότι οι πολιτικοί προϊστάμενοι, έχοντας τις σωστές εκθέσεις, για πολιτικές σκοπιμότητες παραγνώρισαν τις εκθέσεις των τεχνοκρατών  και έπαιζαν πολιτικά παιχνίδια”.

Ο κ. Νεοφύτου είπε πως για πρώτη φορά σήμερα δίδει κατεύθυνση, σημειώνοντας πως οι θεσμικοί αξιωματούχοι πρέπει να εξετάσουν, αφού δεν πρόκειται για μερικές χιλιάδες, μερικά εκατομμύρια ή μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια, αλλά είναι θέμα  9,5 δις, που ισοδυναμεί με το πρόγραμμα στήριξης ολόκληρης της χώρας από την Τρόικα.

“Από την ημερομηνία που ανακεφαλαιοποιήθηκε η Λαϊκή με 1,8 δις από τα υστερήματα των Κυπρίων πολιτών, αυξήθηκε ακόμη γύρω στα 5 δις ευρώ. Χρεωνόμασταν από λεφτά του μηχανισμού ρευστότητας ουσιαστικά, για να χρηματοδοτείται η εκροή καταθέσεων από τη συγκεκριμένη τράπεζα από το Μάιο του 2012 μέχρι το Μάρτιο του 2013. Και αυτό το βάρος των 9,5 δις φορτώθηκε στην Τράπεζα Κύπρου, φορτώθηκε στους μετόχους, στους καταθέτες και τους κατόχους αξιογράφων”, ανέφερε.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα ότι το θέμα του ELA είναι υπό διερεύνηση, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως η δήλωση του ΓΕ είναι ορθότατη και ότι τον στηρίζει στην προσπάθεια του να εξετάσει αυτή τη σοβαρότατη πτυχή.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση