ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έργα τέχνης από τα στρατόπεδα κράτησης των Εβραίων στην Κύπρο

Η έκθεση διοργανώνεται από την Πρεσβεία του Ισραήλ σε συνεργασία με το Παγκύπριο Γυμνάσιο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Έκθεση με θέμα "Έργα τέχνης Εβραίων προσφύγων στα βρετανικά στρατόπεδα κράτησης στην Κύπρο, την περίοδο 1946-1949" φιλοξενενούν τα Μουσεία του Παγκυπρίου Γυμνασίου, Η έκθεση διοργανώνεται από την Πρεσβεία του Ισραήλ σε συνεργασία με το Παγκύπριο Γυμνάσιο και φιλοξενεί έργα, τα οποία δημιούργησαν Εβραίοι πρόσφυγες κατά την περίδο της προσωρινής κράτησής τους στα δώδεκα βρετανικά στρατόπεδα κράτησης, που στήθηκαν στην Κύπρο από το 1946 μέχρι το 1949.

Στην προσπάθειά τους να μεταβούν μέσω της θαλάσσιας οδού στην Παλαιστίνη, επιζώντες του Ολοκαυτώματος ανακόπτονταν από το βρετανικό ναυτικό και στη συνέχεια μεταφέρονταν στην Κύπρο, ως αιχμάλωτοι πολέμου. Για να παραμείνουν σε εγρήγορση, οι Εβραίοι κρατούμενοι συγκρότησαν ομάδες μελέτης και δημιουργίας, οργάνωναν μαθήματα μουσικής και εικαστικών τεχνών, θεατρικές παραστάσεις, αθλητικές εκδηλώσεις, χορωδία και ορχήστρα.

Οι πρόσφυγες- κρατούμενοι, υπό την καθοδήγηση καταξιωμένων Εβραίων καλλιτεχνών, δημιούργησαν ποικίλα έργα τέχνης: πίνακες ζωγραφικής, σχέδια, χαρακτικά ή γλυπτά, όπου απεικονίζαν τις εμπειρίες και την καθημερινότητα τους στα στρατόπεδα -τις ουρές για νερό, τις ημικυλινδρικές παράγκες από τσίγκο- ή θεματοποιούσαν σκηνές από το περιβάλλον τους -τη γέφυρα πάνω από τον δρόμο Λάρνακας – Αμμοχώστου που ένωνε τα στρατόπεδα, τα διπλά συρματοπλέγματα, τις τάφρους, τα παρατηρητήρια. Ακόμα, χρησιμοποιώντας απλά υλικά που ήταν διαθέσιμα στα στρατόπεδα -όπως μεταλλικά κουτιά τροφίμων, ασβεστόλιθο, τμήματα ξύλινων επίπλων, ύφασμα από τα αντίσκοινα του στρατοπέδου, κ.λπ.- οι Εβραίοι κρατούμενοι έφτιαχναν χειροτεχνήματα. Έτσι, δημιουργήθηκαν μικρογραφίες γεωργικών μηχανημάτων, επίπλων και μουσικών οργάνων, ακόμα και παιχνίδια για παιδιά και υφαντά ή τοιχοτάπητες.

Τα έργα τέχνης από τα στρατόπεδα κράτησης των Εβραίων στην Κύπρο, παρουσιάστηκαν τον Οκτώβριο του 1947 σε έκθεση σ’ ένα από τα στρατόπεδα, η οποία εισέπραξε θετικές κριτικές. Ως αποτέλεσμα, 270 εκθέματα μεταφέρθηκαν το 1948 στο Τελ Αβίβ για να εκτεθούν εκεί, ένα μήνα πριν την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ. Έκτοτε, παρέμειναν στο αρχείο του κινήματος HaShomer HaTzair, στο Ισραήλ. Μετά από τόσες δεκαετίες, τα ίχνη της παρουσίας αυτών των Εβραίων προσφύγων σε κρατητήρια στην Κύπρο επιστρέφουν και παρουσιάζονται στην παρούσα έκθεση.

Η έκθεση στα Μουσεία του Παγκυπρίου Γυμνασίου  (Γωνία οδών Αγ. Ιωάννου και Θησέως, 1016, Παλαιά Πόλη Λευκωσίας – δίπλα από το παγκύπριο Γυμνάσιο) θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Παράλληλα θα λειτουργήσουν δυο εκπαιδευτικά προγράμματα, που απευθύνονται σε μαθητές/τριες δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης.

Info
H έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου, στα Μουσεία του Παγκύπριου Γυμνασίου στη Λευκωσία.
Ώρες λειτουργίας:  Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 09.00-15.30,
Τετάρτη 09.00-17.00,
Σάββατο 09.00-13.00
Πληρ. 22466014


 

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ