ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε τροχιά ανάκαμψης η οικονομία

Θετικά μηνύματα από τον ΠτΔ στις εργασίες του Economist

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Το θετικό στίγμα της οικονομίας είκοσι μήνες μετά την υπογραφή του μνημονίου με την τρόικα έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Από το βήμα του 10ου συνεδρίου του Economist στην Κύπρο ο Νίκος Αναστασιάδης αφού περιέγραψε την εικόνα που παρουσίαζε η οικονομία τον Μάρτιο του 2013 με αυτοπεποίθηση και σιγουριά όπως είπε η Κύπρος γυρίζει σελίδα. Η οικονομία σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης.

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου για τα νομοσχέδια των εκποιήσεων κάνοντας λόγο για απόφαση που αποκαθιστά πλήρως τη συνταγματική τάξη και επιτρέπει την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της Κύπρου μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως η ικανότητα της οικονομίας να χρηματοδοτεί από μόνη της τις ανάγκες της.

Τεράστια βήματα προόδου
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε εκτενώς στα βήματα προόδου που όπως είπε έχουν γίνει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

•  Νέες διοικήσεις και διευθύνσεις στις εμπορικές τράπεζες.
•  Ανακεφαλαιοποίηση Συνεργατισμού.
•  Επενδύσεις σε Κύπρου και Ελληνική.
•  Επιτυχή αποτελέσματα στα τεστ αντοχής των τραπεζών
•  Άρση των εσωτερικών περιορισμών κεφαλαίων
•  Λήψη δύσκολων και τολμηρών αποφάσεων στα δημόσια οικονομικά

Το πρωτογενές ισοζύγιο για το 2014 όπως είπε ο Νίκος Αναστασιάδης για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια θα κινηθεί σε θετικά επίπεδα.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε στους συνέδρους ότι η κυπριακή οικονομία και τραπεζικός τομέας έχουν σταθεροποιηθεί. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου ανέφερε για την δημιουργία ενός νέου οικονομικού μοντέλου.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση