ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η αναστολή να οδηγήσει και σε αναδιαμόρφωση στρατηγικής

Του Γιαννάκη Λ. Ομήρου*

Με το κοινό ανακοινωθέν  Αναστασιάδη – Έρογλου της 11ης Φεβρουαρίου για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων η τουρκική πλευρά πήρε πολλά από όσα ήθελε. Ωστόσο η μόνιμη μαξιμαλιστική και αδηφάγος πολιτική του αρπακτικού νέο –οθωμανικού τουρκικού κράτους οδήγησε στη θαλάσσια εισβολή στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με το έωλο επιχείρημα της εκπροσώπησης του ψευδοκράτους με στόχο τη συγκυριαρχία και συνεκμετάλλευση επί του υποθαλάσσιου πλούτου. Με την χρήση της στρατιωτικής  ισχύος απειλεί να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα.

Στις αντιδράσεις που ακολούθησαν από μερικές δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία, άρχισαν να εμφανίζονται δειλά – δειλά δόλιες παραινέσεις για «ακριβοδίκαιο διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων μεταξύ των δύο κοινοτήτων». Μάλιστα εισηγούνται και «φόρμουλα» για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Αποχώρηση του Μπαρμπαρός από την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ακύρωση της ΝΑΥΤΕΧ και συζήτηση του θέματος των υδρογονανθράκων είτε στις διαπραγματεύσεις είτε σε μια παράλληλη διαδικασία. Μάλιστα στην προσπάθεια αυτή ενέπλεξαν και τη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ, αφού ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. για το Κυπριακό υπέβαλε παρόμοια ονανθράκων». πρόταση. Για σύσταση δικοινοτικής επιτροπής με ίση αριθμητική σύνθεση για «βέλτιστη αξιοποίηση των υδρογ

Στην πραγματικότητα στόχος αυτών των «παραινέσεων» είναι σε πρώτη φάση η «ισοτιμία» στην εκμετάλλευση του φυσικού αερίου με το παράνομο μόρφωμα των κατεχομένων, επικυριαρχία της Τουρκίας επί της ΑΟΖ νότα της Κύπρου και στη συνέχεια η μεταφορά του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας.

Για την υλοποίηση αυτών των στόχων η Τουρκία για μια ακόμα φορά είναι συνεπής με την ιστορικά και διαχρονικά αμετάβλητη πρακτική της να εκμεταλλεύεται γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές ανάγκες και συμφέροντα για να εξασφαλίζει, μέσω εκβιασμών, υποστήριξη στις άπληστες αξιώσεις της. Η αποσταθεροποίηση σε Ιράκ, Συρία, η δράση του Ισλαμικού κράτους και οι ανάγκες των Δυτικών  για τουρκική υποστήριξη στο θέατρο των πολεμικών συγκρούσεων τυγχάνουν πλήρους εκμετάλλευσης από την Άγκυρα.

Η αποφασιστική και κατηγορηματική απόρριψη από την Κυπριακή Δημοκρατία των πονηρών παραινέσεων για συμπερίληψη του θέματος των υδρογονανθράκων στην ημερήσια διάταξη των διαπραγματεύσεων ή σε άλλη παράλληλη διαδικασία είναι η μόνη επιβαλλόμενη στάση. Ταυτόχρονα η ορθή απόφαση για αναστολή συμμετοχής στις διαπραγματεύσεις , πρέπει να συνοδευθεί και από μια σοβαρή επανεξέταση της μέχρι σήμερα ακολουθούμενης πολιτικής και σε μια εκ βάθρων αναδιαμόρφωση της στρατηγικής. Αυτό θα πρέπει να το κατανοήσουν όσοι εντός Κύπρου παρουσιάζονται «αγωνιούντες» για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων.


* Προέδρου Βουλής των Αντιπροσώπων και Προέδρου Κ.Σ. ΕΔΕΚ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση