ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ελ. Υπηρεσία: Στις €253.701 το χρόνο οι απολαβές της Γιωρκάτζη

Aποκαλύπτουμε το σημείωμα που κατέθεσε στη Βουλή η Ελεγκτική Υπηρεσία

Εγγραφο σημείωμα για τις απολαβές της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας κατέθεσε στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών η Ελεγκτική Υπηρεσία, για να ξεκαθαρίσει την εικόνα γύρω από την αντιμισθία και τα άλλα ωφελήματα της κ. Χρυστάλας Γιωρκάτζη, στο πλαίσιο της συζήτησης γύρω από το επίμαχο συμβόλαιο διορισμού της από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με το έγγραφο οι ετήσιες απολαβές της κ. Γιωρκάτζη ανέρχονται στις €253.701 (€192.822 αντιμισθία ως διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας συν (€60.879 ως συνταξιούχος για την υπηρεσία της στην Ελεγκτική Υπηρεσία). Το σημείωμα που κατέθεσε στην κοινοβουλευτική επιτροπή Θεσμών, επεξηγεί επακριβώς το σκηνικό, όπως το περιέγραψε ενωρίτερα ενώπιον των βουλευτών ο ίδιος ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης. Γράφει συγκεκριμένα το σημείωμα: «Είναι σημαντικό επίσης να σημειωθεί ότι μετά την πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ημερ. 7.10.2014, για την αντισυνταγματικότητα της πρόνοιας του Νόμου 88 (Ι) 2011, σύμφωνα με τον οποίο η σύνταξη αξιωματούχου ή συνταξιούχου που αναλάμβανε οποιοδήποτε λειτούργημα ή αξίωμα ή θέση αναστελλόταν για όσο χρόνο διαρκούσε η θητεία, ή υπηρεσία του στο λειτούργημα ή αξίωμα, ή θέση, η κα Γιωρκάτζη θα λαμβάνει παράλληλα με το μισθό της ως Διοικητής της ΚΤΚ και σύνταξη από την Κυπριακή Δημοκρατία, ύψους €4.683 το μήνα, ή €60.879 ετησίως και επομένως, οι συνολικές ετήσιες απολαβές της από το κράτος, ως συνταξιούχου και από την ΚΤΚ ως διοικητού ανέρχονται σε €253.701».

Όπως ο Δημητριάδης
Στο σημείωμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδης αναγράφεται συμπερασματικά ότι ο μισθός της κ. Γιωρκάτζη είναι ο ίδιος με εκείνον του προκατόχου της, Πανίκου Δημητριάδη και όχι κατά €1.700 ευρώ χαμηλότερος, όπως η ίδια υποστήριξε ενώπιον της Βουλής. Όπως αναφέρεται στο σημείωμα, η εντύπωση της κ. Γιωρκάτζη είναι λανθασμένη διότι η προκύπτει από σύγκριση του δικού της μισθού για τον Οκτώβριο του 2014 και του μισθού του κ. Δημητριάδη για τον Οκτώβριο του 2013. «Η σύγκριση θα έπρεπε να γίνει μεταξύ καταστάσεων μισθοδοσίας των δύο Διοικητών εντός του 2014 οπότε θα διαπιστωνόταν ότι δεν υπάρχει τέτοια διαφορά» αναφέρει το σημείωμα του Γενικού Ελεγκτή.

Κλητήρας: To έδωσα στον Μακάριο Δρουσιώτη
Σε άλλο σημείωμα που κατέθεσε στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας κ. Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αναφέρει και γραπτώς όσα κατέθεσε ενώπιον των βουλετών το πρωί της Τρίτης, σχετικά με τις δύο εκδοχές του επίμαχου συμβόλαιου που η κ. Γιωρκάτζη έστειλε στο Προεδρικό, μαζί με τα δύο συνοδευτικά σημειώματα, που ακόμη αγνοούνται. Γράφει επακριβώς το σημείωμα του Γ. Ελεγκτή: «…μετά την αναφορά της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας ότι σημειώματά της ημερομηνίας 8.4.2014 βρίσκονταν σε συγκεκριμένο ηλεκτρονικό υπολογιστή της Υπηρεσίας μας, έγινε σχετική διερεύνηση. Με τη βοήθεια Λειτουργού της Υπηρεσίας μας, που είναι ειδικός σε θέματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, εντοπίστηκαν τέσσερα σχετικά αρχεία, τα οποία είχαν διαγραφεί με οδηγίες της κ. Γιωρκάτζη. Τα αρχεία αυτά έχουν τώρα ανακτηθεί  (restore) και (…) όπως φαίνεται από τις ιδιότητες (properties) όλα τα αρχεία φυλάχθηκαν (saved) για τελευταία φορά στις 8 Απριλίου 2014. Τα δύο σημειώματα και η 2η εκδοχή του Συμβολαίου, δημιουργήθηκαν (created) την ίδια μέρα ενώ η πρώτη εκδοχή του Συμβολαίου δημιουργήθηκε στις 4 Απριλίου 2014. Ο κλητήρας της Υπηρεσίας μας μου ανέφερε ότι, όπως θυμάται, όντως τις ημέρες εκείνες (δεν θυμάται ημερομηνία), παρέδωσε στον κ. Μακάριο Δρουσιώτη κάποιο κλειστό φάκελο από την κ. Γιωρκάτζη, το περιεχόμενο του οποίου δεν γνωρίζει».

Θέμα ωρών το τετ-α-τετ
Την Πέμπτη ή την Παρασκευή αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την κ. Γιωρκάτζη, με ζητούμενο την εξεύρεση της χρυσής τομής, κατά τρόπο που θα κλείνει το μέτωπο της αντιπαράθεσης. Την πρωτοβουλία ανέλαβε το Προεδρικό, αντιλαμβανόμενο και την τεράστια ζημιά που προκαλεί στον ίδιο τον Πρόεδρο ο χειρισμός της υπόθεσης, η οποία εξελίσσεται σε πολιτικό και επικοινωνιακό Βατερλό για την κυβέρνηση. Πηγή προσκείμενη στον Πρόεδρο επανέλαβε στην «Κ» την επιθυμία του ιδίου του Προέδρου όπως το θέμα κλείσει πριν την αναχώρηση του για τη Νέα Υόρκη το Σάββατο. Το προεδρικό θεωρεί ότι υπό τις περιστάσεις η βέλτιστη διορθωτική κίνηση είναι η υπογραφή νέου συμβολαίου μεταξύ του Προέδρου και της κ. Γιωρκάτζη, στο οποίο θα υπάρχει η ρήτρα για το ασυμβίβαστο καθώς και αναπροσαρμογή του μισθού της προς τα κάτω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Λήξη του θέματος Γιωρκάτζη θέλει το Προεδρικό

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X