ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΠτΔ: Εξαιρετικής σημασίας η εξωστρέφεια των επιχειρήσεών μας

Ομιλία του ΠτΔ στην απονομή του Κυπριακού Βραβείου Καινοτομίας της ΟΕΒ

ΚΥΠΕ

Με τη συρρίκνωση της κυπριακής οικονομίας, η εξωστρέφεια των επιχειρήσεών μας είναι εξαιρετικής σημασίας για την επιβίωση και ανάπτυξή τους, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε ομιλία του στην απονομή του Κυπριακού Βραβείου Καινοτομίας 2014 – που διάβασε εκ μέρους του ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης - είπε ότι η Κυβέρνηση, στο πλαίσιο της εφαρμογής μιας νέας Στρατηγικής Επιχειρηματικής Καινοτομίας με βασικούς άξονες την έρευνα και τη ψηφιακή και υψηλή τεχνολογία, ανέλαβε δυναμικά την ενίσχυση των επιχειρήσεων, έχοντας μάλιστα διαπιστώσει και μέσα από τους διαγωνισμούς καινοτομίας της ΟΕΒ ότι υπάρχουν εξαιρετικά αποτελέσματα ακόμα και χωρίς ενίσχυση.

Στο πρώτο Σχέδιο Ενίσχυσης της Επιχειρηματικής Καινοτομίας που προκηρύχθηκε, σημείωσε, υπέγραψαν Συμφωνία Δημόσιας Χρηματοδότησης 39 επιχειρήσεις, με σκοπό την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών.

“Συνολικά θα εκταμιευθούν €4 εκ. υπό μορφή χορηγίας από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και ήδη δύο επιχειρήσεις έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία το έργο τους, με τη μια να έχει ξεκινήσει εξαγωγές ύψους €1,5 εκ. για το καινοτόμο προϊόν που έχει αναπτύξει και την άλλη να έχει συνεισφέρει στη δραστηριοποίηση ανέργων και στην εκκίνηση μικρών επιχειρήσεων. Οι υπόλοιπες 37 επιχειρήσεις συνεχίζουν να υλοποιούν τα έργα τους και ευελπιστούμε ότι σύντομα θα κάνουν και αυτές αίτηση για τα βραβεία καινοτομίας και θα προσθέσουν στις εξαγωγές κυπριακών προϊόντων και στην προσφορά βιώσιμων θέσεων εργασίας”, πρόσθεσε.

Η έμφαση που αποδίδουμε στην προώθηση της καινοτομίας και στην αξιοποίηση της γνώσης, συνέχισε, αντανακλάται στα νέα Σχέδια Ενίσχυσης της Επιχειρηματικής Καινοτομίας ύψους €30 εκ. που έχουν προγραμματιστεί στο πλαίσιο των Διαρθρωτικών Ταμείων για την περίοδο 2014-2020. Θα προκηρυχθεί σύντομα, σημείωσε, το πρώτο από αυτά τα Σχέδια με ενισχύσεις που ανέρχονται στα €10 εκ. και μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015 τα υπόλοιπα.

Ο Πρόεδρος συνεχάρη την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων, κατά πρώτο λόγο, διότι πρωτοστάτησε στην ανάδειξη της καινοτομίας ως μια από τις σημαντικές δυνάμεις στην ανάπτυξη του τόπου, και, κατά δεύτερο, για την ετήσια διοργάνωση του Κυπριακού Βραβείου Καινοτομίας. Ενός εξαιρετικού θεσμού που συμπληρώνει φέτος οκτώ χρόνια ζωής και μαζί με τα Βραβεία Έρευνας του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας που επίσης θα απονείμουμε, αποτελούν ίσως τη σημαντικότερη εκδήλωση προώθησης της έρευνας και της καινοτομίας στην Κύπρο.

Απόψε, σημείωσε, βραβεύονται πραγματικές καινοτομίες από κυπριακές επιχειρήσεις που μπορούν να ανταγωνιστούν διεθνώς με εξαιρετικές προοπτικές. Οι καινοτόμες επιχειρήσεις και Υπηρεσίες της Κύπρου συναγωνίζονται κάθε χρόνο για αυτή την τιμητική διάκριση που επισφραγίζει ουσιαστικά την αφοσίωσή τους στην αριστεία και στην εξωστρέφεια.

“Τα αποτελέσματα της σκληρής δουλειάς και των πρωτοβουλιών των επιχειρήσεών μας, παρόλες τις προκλήσεις και δυσκολίες που δημιουργεί η κρίση, ξεκινούν σιγά σιγά να γίνονται ολοένα και πιο εμφανή σε όλους τους τομείς: Στη βιομηχανία, η οποία ήταν παραμελημένη τα τελευταία 15 χρόνια σε ολόκληρη την ΕΕ, στις υπηρεσίες που έκαναν την Κύπρο διεθνώς γνωστή και σήμερα συμβάλλουν σημαντικά στο ΑΕΠ και στη γεωργική παραγωγή η οποία συνεχίζει να πραγματώνει τον ρόλο της στις προσπάθειές μας για οικονομική ανάκαμψη”, πρόσθεσε.

Σήμερα, σημείωσε, βραβεύεται η καινοτομία την οποία η ΕΕ θεωρεί ως τον βασικό πυλώνα για την έξυπνη ανάπτυξη. Για την Κύπρο, συνέχισε, είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι η δημιουργία καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών μπορεί να αποτελέσει το βασικότερο εργαλείο για να μπορέσουν οι κυπριακές επιχειρήσεις να ανταγωνιστούν διεθνώς. Άλλωστε, με τη συρρίκνωση της κυπριακής οικονομίας, η εξωστρέφεια των επιχειρήσεών μας είναι εξαιρετικής σημασίας για την επιβίωση και ανάπτυξή τους.

Η Ευρώπη, ανέφερε, έχει θέσει ως στόχο την επαναφορά της βιομηχανικής παραγωγής και αριθμητικά αυτό το μεταφράζει σε 20% του ΑΕΠ των κρατών μελών. “Στην Κύπρο για το 2013 η συνεισφορά της βιομηχανικής παραγωγής στο ΑΕΠ ήταν στο 7,8% και στην απασχόληση στο 8,9%. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στο βιομηχανικό τομέα, όχι μόνο για να πλησιάσουμε τους στόχους της ΕΕ αλλά διότι, πρώτον, μια θέση εργασίας στη βιομηχανία δημιουργεί δυο θέσεις στις υπηρεσίες. Δεύτερον, γιατί είναι ο τομέας που μπορεί να δώσει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη και να αξιοποιήσει αποτελεσματικότερα την ενισχυόμενη καινοτομία. Και, τρίτον, επειδή η βιομηχανική παραγωγή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και εξαιρετικά σημαντική για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, την έρευνα και την εκπαίδευση”, είπε.

Ανέφερε ότι οι κυπριακές επιχειρήσεις, ειδικά αυτές που σήμερα βραβεύονται ή έχουν βραβευτεί τα προηγούμενα χρόνια, απέδειξαν ήδη ότι έχουν τη δύναμη, τις γνώσεις και τη θέληση να παράγουν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες και να ανταγωνίζονται τις αντίστοιχες επιχειρήσεις διεθνώς.

Σε αυτές τις δραστηριότητες εξωστρέφειας των επιχειρήσεών μας, με κεντρικό άξονα την καινοτομία, τη μοναδικότητα και την εφευρετικότητα, το Κράτος μας είπε ο ΠτΔ, είναι αποφασισμένο σήμερα να σταθεί πραγματικός αρωγός - Θα πετύχουμε έτσι να βελτιώσουμε σημαντικά τις επιδόσεις της χώρας μας στην έρευνα και στην καινοτομία, που για το 2014 την κατατάσσουν στην 15η θέση του σχετικού Πίνακα Καινοτομίας της ΕΕ.

Είπε ότι ακολουθώντας το παράδειγμα των κρατών μελών που θεωρούνται πρωτοπόρα στην καινοτομία και εφαρμόζοντας στην Κύπρο τις βέλτιστες πρακτικές, η σύμπραξη και η στενή συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα μας επιτρέψουν να υλοποιήσουμε τον στόχο για αειφόρο ανάπτυξη που θα έχει διάρκεια και θα πατά σε γερές βάσεις.

Ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την καινοτομία, σημείωσε, απαιτεί ενίσχυση της υφιστάμενης τεχνοοικονομικής υποδομής και του νομικού πλαισίου. Σημαντικά βήματα, είπε, έχουν γίνει στο νομικό πλαίσιο με την τροποποίηση του περί Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμου ώστε οι επενδύσεις σε επιχειρήσεις καινοτομίας να εκπίπτουν της φορολογίας.

“Η τεχνοοικονομική υποδομή θα ενισχυθεί μέσω των προγραμμάτων που θα εφαρμόσει η Κυβέρνηση στο πλαίσιο των Διαρθρωτικών Ταμείων για το 2014 – 2020. Βασικά εργαλεία ενίσχυσης αποτελούν, μεταξύ άλλων, τα κίνητρα που θα δοθούν για ιδιωτικές επενδύσεις στη βιομηχανία, στις υπηρεσίες και στη γεωργία, για υποστήριξη των επενδυτικών αγγέλων υψηλού κινδύνου και για τη δημιουργία συμπλεγμάτων επιχειρήσεων”, πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή, σημείωσε,οι προσπάθειες της Κυβέρνησης θα εστιαστούν, κυρίως, στην εισαγωγή των κατάλληλων μέτρων για ενίσχυση όλων των μορφών συνεργασιών, τόσο μεταξύ εδραιωμένων και νεοσύστατων επιχειρήσεων όσο και μεταξύ των επιχειρήσεών μας με ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια και επιχειρήσεις του εξωτερικού.

“Η δημιουργία, άλλωστε, συνεργασιών είναι και ο κεντρικός πυρήνας της στρατηγικής των κρατών μελών της ΕΕ στη Βαλτική, οι οποίες είναι πρώτες στην καινοτομία. Φυσικά, οι συνεργασίες στις οποίες προσβλέπουμε θα επεκτείνονται και στα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και σε τρίτες χώρες στην περιοχή μας και αλλού, με τις οποίες επιδιώκουμε να διατηρούμε εξαίρετες διμερείς σχέσεις”, συμπλήρωσε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση