ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κέρδη 110 εκατ. ευρώ για τον Συνεργατισμό

Στα €12,2 δις οι καταθέσεις πελατών κατά το πρώτο εννιάμηνο του 2014

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Καθαρά κέρδη, μετά τις προβλέψεις και την φορολογία, της τάξης των €109,5 εκ. παρουσιάζει σε ενοποιημένη βάση ο Συνεργατικός Πιστωτικός Τομέας (ΣΠΤ) το ενιάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2014.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους ανέρχονται σε €305,2 εκ. ενώ σε λειτουργικό επίπεδο η κερδοφορία βρίσκεται στα €189,4 εκ. Η αποδοτικότητα, όπως εκφράζεται από τον λόγο κόστους προς έσοδα βρίσκεται στο 35%. Οι πολύ θετικοί αυτοί δείκτες είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής προγράμματος περιστολής δαπανών το οποίο εκτείνεται σε βάθος πενταετίας, ύψους €300εκ.

Οι καταθέσεις πελατών του ΣΠΤ ανέρχονται σε €12,2 δις και το ύψος των μεικτών χορηγήσεων ανέρχεται σε €13,2 δις για τις οποίες έχουν γίνει προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις ύψους €2,8 δις. Οι χορηγήσεις σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών ανέρχονται σε €6,5 δις και ο δείκτης προβλέψεων προς δάνεια σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών διαμορφώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2014 στο 43,5%.

Το σύνολο ιδίων κεφαλαίων ανέρχεται σε €1,3 δις ευρώ διαμορφώνοντας τον δείκτη κύριων βασικών πρωτοβάθμιων κεφαλαίων στο 13,4%. Η κεφαλαιακή επάρκεια του ΣΠΤ είναι σε σημαντικά ψηλότερα επίπεδα έναντι των ελάχιστων εποπτικών απαιτήσεων του 8%.

Μηδενικές ανάγκες
Σημειώνουμε ότι ο έλεγχος ποιότητας ενεργητικού (Asset Quality Review) που πραγματοποίησαν από κοινού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου κατέδειξε μηδενικές ανάγκες για τον Συνεργατισμό πιστοποιώντας την ακρίβεια και εγκυρότητα του ισολογισμού του.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με την Συνολική Αξιολόγηση (Comprehensive Assessment)  που διενέργησε η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών τον Οκτώβριο, ο Συνεργατισμός παρουσίασε στο ακραίο σενάριο πλεόνασμα κεφαλαίων μετά την ανακεφαλαιοποίηση ύψους €331 εκ. γεγονός που τον τοποθετεί μεταξύ των 50 πρώτων σε κατάταξη χρηματοπιστωτικών οργανισμών της Ευρωζώνης. Ως εκ τούτου ο Συνεργατισμός εντάχθηκε επιτυχώς από τις 4 Νοεμβρίου 2014 κάτω από την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας.

Ευρωστία και στιβαρότητα ισολογισμού
Οπως αναφέρει σε δήλωση του ο πρόεδρος της Επιτροπείας Συνεργατισμού κ. Νικόλας Χατζηγιάννης, "τα αποτελέσματα για το εννιάμηνο του 2014, επιβεβαιώνουν την ευρωστία και στιβαρότητα του ισολογισμού του Συνεργατικού Πιστωτικού Τομέα και την σταθερά ανοδική πορεία στην οποία έχει εισέλθει". Προσθέτει ακόμα ότι τα θετικά αποτελέσματα, σε συνδυασμό με την απόλυτα επιτυχή έκβαση των πρόσφατων τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μας τροφοδοτούν με σιγουριά και αυτοπεποίθηση για να συνεχίσουμε την πορεία που έχουμε χαράξει.
"Μία πορεία που έχει ως στόχο ο Συνεργατισμός να διαδραματίσει το ρόλο για τον οποίο έχει ιδρυθεί και εμπεδωθεί στη συνείδηση των πολιτών. Να στηρίξει το Κυπριακό νοικοκυριό και τη μικρή επιχείρηση του τόπου", σημειώνει.

"Ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες της κοινωνίας, έχουμε ήδη ανακοινώσει μείωση των επιτοκίων για τα εξυπηρετούμενα φοιτητικά δάνεια από την 1/1/2015 και ένα σημαντικό πρόγραμμα υποτροφιών για τους νέους. Θέλω και με αυτή την ευκαιρία, να ευχαριστήσω τους Κύπριους πολίτες που μας εμπιστεύονται και μας στηρίζουν και όλους τους εργαζόμενους στον Συνεργατικό Πιστωτικό Τομέα που συμβάλλουν στην κοινή προσπάθεια για να τον καταστήσουμε ακόμη πιο δυνατό, αποτελεσματικό και σύγχρονο", καταλήγει ο κ. Χατζηγιάννης.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση