ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

''Το παιγνίδι του τζίν'' στο θέατρο Σκάλα

Το πολυβραβευμένο έργο του Donald L. Coburn από τη δεύτερη σκηνή του θεάτρου της Λάρνακας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η Δέυτερη Σκηνή του Θεάτρου «ΣΚΑΛΑ» θα δώσει τα διαπιστευτήρια της για τη νέα θεατρική περίοδο αρχίζοντας με το πολυβραβευμένο έργο (βραβείο Tony και βραβείο Pulitzer) “The Gin Game”  (Το Παιγνίδι του Τζίν) του Donald L. Coburn, που θα δώσει επίσημη πρεμιέρα το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου – ώρα 8.30 μ.μ.

Το έργο
Μια τραγική κωμωδία με ήρωες δύο ανθρώπους της τρίτης ηλικίας σ’ένα γηροκομείο – Ο Γουέλερ Μάρτιν και η Φόνσια Ντόρσεϊ. Οι δυό τους φαίνεται πως δεν έχουν καθόλου φίλους κι έτσι σιγά- σιγά αρχίζουν ν’αρέσκονται στην παρέα μεταξύ τους. Ο Γουέλερ προσφέρεται να μάθει στην Φόνσια πώς παίζεται το Παιγνίδι του Τζίν – ένα παιγνίδι με χαρτιά. Έτσι αρχίζουν να παίζουν μια σειρά από παιχνίδια όπου η Φόνσια πάντα κερδίζει. Ο Γουέλερ στην αδυναμία του να κερδίσει έστω και ένα παιχνίδι απογοητεύεται και πεισμώνει, ενώ η Φόνσια αποκτά όλο και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού μπλέκονται σε μακροσκελείς διαλόγους που αφορούν τις ζωές τους, τις οικογένειες τους και τη ζωή τους στον έξω κόσμο πριν μπουν στον Οίκο Ευγηρίας. Σταδιακά, κάθε ένας τέτοιος διάλογος μετατρέπεται σε μια μάχη, όπως περίπου και τα παιχνίδια του τζιν, εφόσον ο κάθε παίκτης προσπαθεί να εκθέσει τις αδυναμίες του άλλου, να μειώσει τη ζωή του άλλου και πάνω απ’όλα να εξευτελίσει τον άλλο.

Ο Σκηνοθέτης της παράστασης Βαρνάβας Κυριαζής γράφει στο σημείωμα του για το έργο 
«Ένα τραγούδι μοναξιάς που ξεράθηκε στα χείλη δυο ανθρώπων.  Το έγραψαν οι νότες της ζωής τους. Τώρα στη δύση της ζωής τους, ο Γουέλερ και η Φόνσια, συναντιόνται σ’ ένα χώρο που δεν τον διάλεξαν, απλά κάποιοι άλλοι τους «τοποθέτησαν». Σ’ έναν χώρο «που δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια αποθήκη γι’ αυτούς που διανοητικά και συναισθηματικά έχουν πεθάνει, ένας χώρος όπου αποθηκεύονται τα κορμιά ώσπου να πάψουν να προβάλλουν πια κάθε αντίσταση», σύμφωνα με τον Γουέλερ.

Οι επιλογές τους το παιγνίδι του ΤΖΙΝ. Όπου μέσα απ’ αυτό το παιγνίδι, κονταροχτυπιέται η διαφορετική μοναξιά τους, για να ξετυλίξει μπροστά στα μάτια μας δυο ζωές που αγωνίζονται για επαφή, επικοινωνία, λόγους ύπαρξης. Μα πάνω απ’ όλα ένας χαμένος αγώνας για ανάκτηση αυτών που έχασαν ή τους απαρνήθηκαν.
Θύματα και θύτες.
Αθώοι και ένοχοι.
Το παιγνίδι καταλυτικός παράγοντας, το μέσον, για να -κυριολεκτικά- ξεράσουν το συσσωρευμένο  θυμό τους και να βρεθούν αντιμέτωποι με τις σκιές τους».

Συντελεστές :
Σκηνοθεσία : Βαρνάβας Κυριαζής
Σκηνικά/ Κοστούμια : Μαρίζα Παρτζίλη
Μουσική : Valentino Valianti
Βοηθός Σκηνοθέτη : Άντρεα Δημητρίου
Ηθοποιοί : Βαρνάβας Κυριαζής, Μόνικα Μελέκη

Παραστάσεις:
Επίσημη Πρεμιέρα: Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014 – Ώρα 8.30 μ.μ.
Τακτικές Παραστάσεις: Κάθε Σάββατο – 8.30 μ.μ. και κάθε Κυριακή – 6.30 μ.μ. μέχρι 28 Δεκεμβρίου.
Και Κάθε Τετάρτη – 8.30 μ.μ. από 7 μέχρι 28 Ιανουαρίου 2015
Στο Παττίχειο Θέατρο «ΣΚΑΛΑ» (πρώην ΑΤΤΙΚΟΝ).

Στη Λευκωσία : Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015 – Ώρα 8.30 μ.μ.
Στη Λεμεσό : Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015 – ώρα 8.30 μ.μ. στον Τεχνοχώρο της ΕΘΑΛ
Κρατήσεις/Πληροφορίες : τηλ. 24652800/1 – 99490102

 


 

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση