ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ένοχοι Κιττής, Ζαννέτος, Τσουρής, Γρ. Σουρουλλάς και Βασιλείου

Έντονη αντίδραση ΑΚΕΛ για τον Ζαννέτο

ΚΥΠΕ

Ένοχοι κρίθηκαν για το σκάνδαλο της Δρομολαξιάς ο πρώην Πρόεδρος του ΔΣ της CYTA Στάθης Κιττής, το στέλεχος του ΑΚΕΛ Βενιζέλος Ζαννέτος, ο πρώην Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ και κατά τον ουσιώδη χρόνο μέλος του ΔΣ της CYTA, Χαράλαμπος Τσουρής και ο Ορέστης Βασιλείου, πρώην διευθυντής της Cytavision.

Αθώοι κρίθηκαν οι Αντώνης Ιωακείμ επιχειρηματίας, ο Γιάννης Σουρουλλάς υπάλληλος της CYTA.

Οι ένοχοι θα τεθούν υπό κράτηση στις Κεντρικές Φυλακές, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2014, ημερομηνία κατά την οποία θα παρουσιαστούν εκ νέου στο δικαστήριο, όπου και οι συνήγοροι υπεράσπισης τους θα αγορεύσουν για μετριασμό ποινής τους.

Την ίδια ημέρα θα υποβληθεί από την ΜΟΚΑΣ, σύμφωνα με αίτημα της κατηγορούσας Αρχής, αίτηση για δήμευση της περιουσίας των κατηγορουμένων.

Στο μεταξύ, ο μάρτυρας κατηγορίας Νίκος Λίλλης κρίθηκε από το Κακουργιοδικείο αξιόπιστος μάρτυρας.

Εντονη αντίδραση ΑΚΕΛ στην απόφαση Δικαστηρίου
Πολιτικές διαστάσεις προσλαμβάνει η αόφαση του Κακουργιοδικείου Λάρνακας να καταδικάσει το στέλεχος του ΑΚΕΛ Λάρνακας Βνιζέλου Ζαννέτου
Το ΑΚΕΛ με σημερινή του ανακοίνωση σχετικά με την απόφαση στην υπόθεση Δρομολαξιάς αναφέρει ότι το γεγονός της καταδίκης από το Δικαστήριο του Βενιζέλου Ζαννέτου δεν αναιρεί την πεποίθηση του κόμματος ως προς την αθωότητά του και προσθέτει ότι μέσα από μια πρώτη ανάγνωση της απόφασης "δημιουργείται εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα όσο αφορά την ορθότητα της".

"Έχει εκδοθεί σήμερα η απόφαση στην υπόθεση της Δρομολαξιάς. Όπως είναι γνωστό, στην υπόθεση αυτή, μεταξύ άλλων, κατηγορείτο το πρώην μέλος της ηγεσίας του ΑΚΕΛ, σύντροφος Βενιζέλος Ζαννέτος. Το ΑΚΕΛ από την αρχή της υπόθεσης αυτής και τη σύλληψη του Βενιζέλου Ζαννέτου, είχε τοποθετηθεί δημόσια και είχε καταγγείλει τις απαράδεκτες αστυνομικές μεθοδεύσεις, τη χρησιμοποίηση πρωτόγνωρων μεθόδων και μαρτυρίας, με σκοπό να επιτευχθεί η καταδίκη του Βενιζέλου Ζαννέτου", αναφέρει το ΑΚΕΛ.

Υπενθυμίζει ότι "η μοναδική κατηγορία για την οποία τελικά καταδικάστηκε ο Βενιζέλος Ζαννέτος ήταν για δήθεν εκβιασμό του Νίκου Λίλλη, τότε Προέδρου της Αλκής, να αποπληρώσει παλιά χρέη του σωματείου και όχι ότι ο Βενιζέλος Ζαννέτος πήρε για τον εαυτό του ή για οποιονδήποτε άλλο έστω και ένα σεντ. Γεγονός το οποίο αποδέχτηκε και το ίδιο το Δικαστήριο".

Οπως αναφέρει, "το γεγονός της καταδίκης από το αρμόδιο Δικαστήριο του Βενιζέλου Ζαννέτου, δεν αναιρεί την πεποίθηση μας ως προς την αθωότητα του. Η απόφαση του δικαστηρίου, αν και θα εφεσιβληθεί, είναι πλέον δεδομένη, ενώ την ίδια στιγμή μέσα από μια πρώτη ανάγνωση της απόφασης δημιουργείται εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα όσο αφορά την ορθότητα της".

Το ΑΚΕΛ σημειώνει ότι διατηρεί το δικαίωμα του να τοποθετηθεί δημόσια και τεκμηριωμένα πάνω σε όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την ποινική δίωξη του Βενιζέλου Ζαννέτου και ότι θα τοποθετηθεί τεκμηριωμένα όσον αφορά "τις απαράδεκτες αστυνομικές πρακτικές και μεθοδεύσεις στην υπόθεση αυτή, τη μετατροπή του Νίκου Λίλλη από βασικό ύποπτο σε μοναδικό μάρτυρα κατηγορίας, την απαράδεκτη πρακτική της αστυνομίας και της Γενικής Εισαγγελίας να συναλλάσσεται με πρόσωπα που έχουν παραδεχθεί τη διάπραξη σοβαρότατων ποινικών αδικημάτων όπως την περίπτωση του Νίκου Λίλλη, με σκοπό να επιτύχει την καταδίκη συγκεκριμένων προσώπων".

Το ΑΚΕΛ θα τοποθετηθεί επίσης συγκροτημένα και κατά τρόπο ολοκληρωμένο πάνω σε διάφορα άλλα σοβαρά ζητήματα, τα οποία προκύπτουν μέσα από τα γεγονότα της υπόθεσης της Δρομολαξιάς.

Περαιτέρω, το ΑΚΕΛ θα μελετήσει επισταμένα, τόσο την απόφαση του Δικαστηρίου, όσο και τα πρακτικά της υπόθεσης και θα προβεί σε σύντομο χρονικό διάστημα σε όλες τις ενέργειες τις οποίες θα κρίνει αναγκαίες σε νομικό και πολιτικό επίπεδο, καταλήγει η ανακοίνωση.

 

 


 

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Με καθυστέρηση μιας ώρας, ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Λάρνακας Νικόλας Σάντης ξεκίνησε την ανάγνωση της πολυσέλιδης απόφασης του Δικαστηρίου για την Δρομολαξιά.

Να υπενθυμίσουμε ότι στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρίσκονται οι Ευστάθιος Κιττής, τέως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της CYTA, Χαράλαμπος Τσουρής, τέως Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ και κατά τον ουσιώδη χρόνο μέλος του ΔΣ της CYTA, Ορέστης Βασιλείου, Διευθυντής της CytaVision και τέως Γενικός Γραμματέας της ΕΠΟΕΤ-ΟΗΟ-ΣΕΚ, Γιάννης Σουρουλλάς υπάλληλος της CYTA, Γρηγόρης Σουρουλλάς, υπάλληλος του Κτηματολογίου, Βενιζέλος Ζαννέτος, στέλεχος του ΑΚΕΛ, Αντώνης Ιωακείμ, επιχειρηματίας και η εταιρεία Polleson Holdings Ltd.

Σε περίπτωση που το Κακουργιοδικείο κρίνει ότι οι κατηγορούμενοι είναι ένοχοι, τότε θα οριστεί ημερομηνία ώστε οι συνήγοροι υπεράσπισης να προχωρήσουν σε αγορεύσεις για μείωση της ποινής.

Η απόφαση του Μόνιμου Κακουργιδικείου το οποίο συνεδριάζει στη Λάρνακα είναι 246 σελίδων.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Στην προηγούμενη δικάσιμο, στις 2 Δεκεμβρίου, η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Ελλη Παπαγαπίου ανέγνωσε ενώπιον του Κακουργιοδικείου την τελική αγόρευση της στην οποία ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η θέση της Κατηγορούσας Αρχής είναι πως έγινε ένα μεγάλο φαγοπότι στο ταμείο συντάξεων της CYTA».

Ανέφερε ακόμα ότι «κεντρικός άξονας της μαρτυρίας για την υπόθεση ήταν ο Νίκος Λίλλης» τον οποίο χαρακτήρισε «αξιόπιστο» μάρτυρα, και ζήτησε από τα μέλη του Κακουργιοδικείου να βασιστούν «και να στηριχτούν στην κατάθεσή του".

Είπε ακόμα ότι «αναντίλεκτα ο Νίκος Λίλλης είναι συναυτουργός». Ανέφερε πως «υπήρχε συνοχή στη μαρτυρία του» και ότι  «δεν υπήρξε από μέρους του εμπάθεια προς κανένα κατηγορούμενο. Ο μάρτυρας είπε την αλήθεια και σ’ αυτή πρέπει να βασιστεί το δικαστήριο» για την απόφαση του, ανέφερε.

Στην τελική της αγόρευση η κυρία Παπαγαπίου σημείωσε ότι «υπήρξαν ισχυρισμοί και τεχνικές δονήσεις από τους συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων πως η μαρτυρία του Νίκου Λίλλη είναι αναξιόπιστη» και επεσήμανε πως «η κατάθεση δόθηκε αυτοβούλως από τον Νίκο Λίλλη».

Αναφέρθηκε ακόμα στην κατάθεση ενώπιον του Κακουργιοδικείου ορισμένων μαρτύρων υπεράσπισης και είπε πως «ορισμένοι από τους μάρτυρες αυτούς έκαναν ζημιά στους κατηγορούμενους παρά τους βοήθησαν στην υπόθεση».

Η δίκη για την υπόθεση αυτή άρχισε ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Κύπρου στη Λάρνακα στις 7 Μαρτίου 2014.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση