ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Βόμβα στα θεμέλια του κυπριακού ποδοσφαίρου

Η απόφαση του Μάριου Παναγή να «καρφώσει» το σύστημα έχει ταρακουνήσει το ποδόσφαιρο

Το κυπριακό ποδόσφαιρο έχει περάσει από αμέτρητα (κυριολεκτικά) σκάνδαλα τις τελευταίες δεκαετίες. Από τις πολιτικές παρεμβάσεις στα ξεκινήματα, στις λευκές σελίδες στον Τύπο εξαιτίας σικέ αγώνων τη δεκαετία του ’90, μέχρι τους φακέλους της UEFA του σήμερα, όλοι όσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο έχουν ζήσει πολλά. Το πολύκροτο, πλέον, θέμα με τις καταθέσεις του διαιτητή Μάριου Παναγή, το οποίο ξέσπασε την Τετάρτη (17/12) με τη συνέντευξη Τύπου και συνεχίστηκε ως πρώτη είδηση παγκυπρίως τις επόμενες μέρες, δεν είναι ένα απλό σκάνδαλο όπως τα πιο πάνω, αλλά όμοιό του δεν έχει υπάρξει ποτέ στην Κύπρο.

Για πρώτη φορά, πρόσωπο που μετέχει ακόμα στα ενδότερα του ποδοσφαίρου, βγαίνει δημόσια και καταγγέλλει με στοιχεία και αποδείξεις. Και στην Κύπρο, όπου το νομικό σύστημα προϋποθέτει καταγγελία/ παραδοχή για να υπάρξει καταδίκη, η εξέλιξη αυτή αυτόματα κάνει το θέμα ξεχωριστό απ’ όλα τα προηγούμενα σκάνδαλα.

Ο Μάριος Παναγή αποφάσισε τον Οκτώβριο να βγει δημόσια και να «καρφώσει» το σύστημα, όπως φαίνεται για προσωπικούς λόγους. Η απώλεια της αντιπροεδρίας του Συνδέσμου Διαιτητών, η απόφαση ακολούθως της επιτροπής διαιτησίας να τον ρίξει στη β΄ κατηγορία και το «κόψιμο» του από τη λίστα των διεθνών διαιτητών, αποτέλεσαν τις αφορμές για να βγει και να μιλήσει. Όμως παρά τους όποιους λόγους που αποφάσισε να τοποθετηθεί δημόσια, η ουσία είναι πως με την κίνησή του να καλέσει συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη (17/12) και να ρίξει «βόμβες» προς διάφορες κατευθύνσεις, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου…

Η μπάλα στη δικαιοσύνη
Τα τελευταία χρόνια η αστυνομία λάμβανε αρκετούς κίτρινους και κόκκινους φακέλους από την UEFA μέσω ΚΟΠ για προσυνεννοημένους αγώνες. Όμως πολλάκις η ηγεσία της αστυνομίας και το Υπουργείο Δικαιοσύνης τόνιζαν πως χωρίς παραδοχές από τους εμπλεκομένους, δεν μπορούσαν να γίνουν πολλά, αφού τέτοιο είναι το σύστημα της δικαιοσύνης στην Κύπρο. Διάβαζαν τα στοιχεία της UEFA, καλούσαν κάποια άτομα για κατάθεση, οι τελευταίοι δήλωναν άγνοια και το θέμα σταματούσε εκεί.

Πλέον, με τον Μάριο Παναγή να έχει προσέλθει για πολύωρη κατάθεση στην αστυνομία, έγινε το πρώτο βήμα για να πέσει φως στο παρασκήνιο του ποδοσφαίρου, ενός κοινωνικού φαινομένου με το οποίο ασχολείται ένα μεγάλο μερίδιο του πληθυσμού και στο οποίο διακινούνται εκατομμύρια ευρώ.

Ο ίδιος ο 34χρονος διαιτητής δήλωσε αρκετές φορές τις τελευταίες μέρες ότι αν δεν εισακουστούν οι τοποθετήσεις του ενώπιον της Δικαιοσύνης, έχει σχέδιο β΄. Αυτό φανερώνει μεταξύ άλλων τη δυσπιστία (του ιδίου αλλά και του κοινού) ότι οι ερευνητικές αρχές ίσως να μην μπορέσουν να φτάσουν μακριά τις έρευνες. Η εμπλοκή ισχυρών παραγόντων του αθλητισμού και της κοινωνίας, ανάμεσα στα ονόματα που έδωσε ο Παναγή στους ανακριτές, είναι ο λόγος που προκαλούν ανησυχία ότι άλλο ένα σκάνδαλο της κυπριακής κοινωνίας θα περάσει στο ντούκου.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι καταγγελίες του Μάριου Παναγή δεν αφορούν μόνο επηρεασμό αποτελεσμάτων σε αγώνες. Οι καταγγελίες του έχουν να κάνουν με το γενικότερο σύστημα γύρω από το ποδόσφαιρο. Οι προσυνεννοημένοι αγώνες είναι απλά ένα κομμάτι του προβλήματος.

Τι θα γίνει τώρα
Από τη στιγμή που ο Μάριος Παναγή πήρε τη μεγάλη απόφαση και έδωσε ονόματα και στοιχεία στους ανακριτές, πλέον το επόμενο βήμα είναι η αστυνομία να καλέσει άλλα άτομα για κατάθεση. Την ίδια στιγμή, κλειδί για την όλη υπόθεση είναι να έρθουν μπροστά και άλλοι άνθρωποι του χώρου που θα δώσουν άλλα στοιχεία ή θα ενισχύσουν αυτά που κατάθεσε ο Παναγή.

Παράλληλα, με πολύ ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση στην ΚΟΠ για το όλο θέμα. Ήδη προκυρήχθηκε έκτακτη γενική συνέλευση τη Δευτέρα (22/12), όπου αναμένεται η τοποθέτηση του προέδρου Κωστάκη Κουτσοκούμνη. Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι τοποθετήσεις διαφόρων σωματείων, όπως για παράδειγμα της ΑΕΛ, που ανοικτά εγείρουν θέμα αλλαγών και τομών.

Το καλοκαίρι άλλωστε είναι προγραμματισμένες εκλογές στην Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου και με τους δύο ισχυρούς άνδρες της ΚΟΠ, Κωστάκη Κουτσοκούμνη και Γιώργο Κούμα να έχουν μπλεχτεί στο όλο θέμα από τις δηλώσεις Παναγή, με πολύ ενδιαφέρον αναμένονται οι προθέσεις των διαφόρων μερών ενόψει καλοκαιριού.

Ποιος είναι ο Μάριος Παναγή
Ο Μάριος Παναγή είναι γεννημένος στις 4 Ιουλίου 1980 στη Λευκωσία. Ξεκίνησε τη διαιτησία από νεαρή ηλικία και από το 2010, όντας μόλις 30 ετών, συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο των διεθνών διαιτητών. Ο Παναγή σφύριζε παιχνίδια της UEFA μέχρι το τέλος του 2014, οπότε και αφαιρέθηκε από τον κατάλογο.

Μεταξύ 2012 και 2014 διετέλεσε αντιπρόεδρος του συνδέσμου διαιτητών, ως το δεξί χέρι στο συνδυασμό του Λεόντιου Τράττου, επικρατώντας στις εκλογές του μέχρι τότε προέδρου Γιώργου Πάπουτσου. Τον περασμένο Μάιο ηττήθηκε στις εκλογές του συνδέσμου, με τον Μιχάλη Αργυρού να παίρνει την προεδρία.

Ο Μάριος Παναγή είναι άνθρωπος που δεν αρέσκεται στο να κρύβεται, απολαμβάνει μια καλή συζήτηση και συνήθως λέει αυτό που έχει στο μυαλό του. Αν και έχει κάνει λάθη στην καριέρα του ως ρεφ, δεν έχει τη φήμη του ελεγχόμενου διαιτητή, αλλά θεωρείται από τις καλές σφυρίχτρες στην Κύπρο. Για όσους γνωρίζουν τον ίδιο, την αδυναμία του να πάει με το ρεύμα και τον αντιδραστικό του χαρακτήρα, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι επέλεξε να τα βάλει με τους ισχυρούς ανθρώπους του κυπριακού ποδοσφαίρου.

Πώς φτάσαμε στις αποκαλύψεις Παναγή

20/05/2014 Δηλώσεις κατά του προέδρου της ΚΟΠ, Κωστάκη Κουτσοκούμνη, έκανε ο Μάριος Παναγή, λέγοντας πως είναι έτοιμος να αποκαλύψει δημοσίως τους λόγους που δεν χρησιμοποιήθηκε σε καθοριστικούς αγώνες για τα πλέι οφ.

30/05/2014 Βαριά ήττα δέχτηκαν οι Μάριος Παναγή και Λεόντιος Τράττος στις εκλογές του Συνδέσμου Διαιτητών, χάνοντας τις θέσεις των αντιπροέδρου και προέδρου αντίστοιχα.

24/08/2014 Ο Μάριος Παναγή σφύριξε το μοναδικό του φετινό παιχνίδι στο πρωτάθλημα, αυτό μεταξύ Απόλλωνα και ΑΕΚ (νίκη 5-2 για τους Λαρνακείς) στο Τσίρειο για την 1η αγωνιστική. Τις επόμενες εβδομάδες ο Παναγή δεν ορίστηκε σε άλλα παιχνίδια, ενώ αποκαλύφθηκε εν τέλει πως η επιτροπή διαιτησίας τον είχε υποβιβάσει.

09/09/2014 Ο 34χρονος ρεφ διαιτήτευσε τον τελευταίο του αγώνα ως διεθνής, το ματς Ισραήλ-Σκόπια 2-1 για το Ευρωπαϊκό U21.

27/10/2014 Γνωστοποιήθηκε η απόφαση του Παναγή να μιλήσει στα ΜΜΕ, με τις φήμες να κάνουν λόγο για σοβαρές αποκαλύψεις. Η συνέντευξη Τύπου, που ήταν προγραμματισμένη για τις 30 Οκτωβρίου, τελικά αναβλήθηκε μέχρι τον Δεκέμβριο. Το επόμενο διάστημα ο Παναγή, σε διάφορες αναρτήσεις του στο Facebook, προϊδέαζε για το τι θα αποκαλύψει.

17/12/2014 Σε συνέντευξη Τύπου σε καφετερία της Λακατάμειας, ενώπιον δεκάδων δημοσιογράφων, ο Παναγή έριξε βολές κατά πάντων. Στα πυρά του βρέθηκαν οι Κούμας, Κουτσοκούμνης, Ρέιγκβαρτ, άλλοι διαιτητές, ακόμη και πολιτικά πρόσωπα. Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι είχε στοιχεία, τα οποία θα παρουσίαζε στην αστυνομία.

18/12/2014 Το μεσημέρι ο Παναγή μετέβη στο Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων του Αρχηγείου Αστυνομίας, όπου ξεκίνησε την κατάθεση του. Μετά από πέντε ώρες αποχώρησε, λέγοντας στα ΜΜΕ που περίμεναν έξω ότι πρόλαβει να πει μόλις το 10%-15% όσων γνωρίζει. Την ίδια στιγμή, οι αποκαλύψεις Παναγή έγιναν πρώτο θέμα στα ΜΜΕ.

19/12/2014 Ο Παναγή επανήλθε το μεσημέρι στο Αρχηγείο, για να συνεχίσει την κατάθεσή του.

* Δημοσιεύτηκε στο K SPORTS της Καθημερινής (ημ. 21/12/2014)

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση