ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πλήγμα για εταιρείες ποτών η κατάρρευση του ρουβλιού

Χαμηλώνουν το κόστος και αναστέλλουν τις πωλήσεις

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Κλονισμένη από την αναταραχή στη ρωσική οικονομία φαίνεται ότι είναι οι μεγάλες διεθνείς εταιρείες ποτών που δραστηριοποιούνται στη χώρα, καθώς η κατάρρευση του ρουβλιού προκαλεί σοβαρότατα προβλήματα σε εταιρείες του κλάδου.

Οι διεθνείς εταιρείες που πουλούν προϊόντα, όπως ρούχα, ποτά, τσιγάρα και έπιπλα αγωνίζονται να διατηρήσουν σε χαμηλά επίπεδα το κόστος, καθώς η πτώση στην τιμή του ρωσικού νομίσματος καθιστά πιο ακριβές τις εξαγωγές. Παράλληλα, η αστάθεια στη Ρωσία υποχρέωσε τις εταιρείες να αυξήσουν τις τιμές, να αναστείλουν τις πωλήσεις ή μέχρι και να διακόψουν τις συνολικές δραστηριότητές τους στη χώρα.

Οι επιχειρήσεις ποτών φέρονται να είναι πιο εκτεθειμένες, σύμφωνα με τη Citi, καθώς η ρωσική αγορά καταλαμβάνει περισσότερο από 30% των πωλήσεων τόσο της Carlsberg όσο και της Coca Cola Hellenic, τον δεύτερο μεγαλύτερο εμφιαλωτή του εν λόγω αναψυκτικού στον κόσμο.

Παρόλο που η ίδια η Carlsberg έχει εκφράσει την πρόθεσή της να παραμείνει στη Ρωσία, εντούτοις τονίζει ότι μια αναταραχή στο ρούβλι έναντι του ευρώ θα μπορούσε να έχει επίδραση ύψους 10 εκ. λιρών στην πρόγνωση των λειτουργικών κερδών. Συνεπώς, η κατάρρευση της αξίας του ρουβλίου τον Δεκέμβριο θα μπορούσε, επομένως, να συρρικνώσει τα ετήσια αποτελέσματα της Carlsberg στο ένα τρίτο, σύμφωνα με αναλυτή της Societe Generale.

Πηγή: FT

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση