ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανόρθωση: Ψηλά η κυπριακή σημαία

Η λογική των ακριβών μεταγραφών και η κάθοδος «σπουδαίων» ονομάτων εγκαταλείφτηκε

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Του Σίμου Παφίτη

Τη δεκαετία του ’90 η Ανόρθωση έγινε συλλέκτρια τίτλων έχοντας πρωταγωνιστές Κύπριους ποδοσφαιριστές. Τον Ιανουάριο του 1996 η «Κυρία» δαπάνησε το αστρονομικό για την εποχή ποσό των 240.000 λιρών για να πάρει από τον Απόλλωνα στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» τον κορυφαίο Κύπριο αμυντικό της γενιάς του, Δημήτρη Ιωάννου.

Ένα χρόνο αργότερα η διοίκηση Κίκη Κωνσταντίνου επέμεινε στην εγχώρια αγορά με την απόκτηση δύο μεγάλων ταλέντων του κυπριακού ποδοσφαίρου. Η ομάδα της Αμμοχώστου έκανε ρεκόρ μεταγραφής ντόπιου ποδοσφαιριστή προσφέροντας 350.000 λίρες στη Νέα Σαλαμίνα για την απόκτηση του πιο ταλαντούχου φορ των κυπριακών γηπέδων, Γιάννη Οκκά. Περίπου 200.000 λίρες (με δάνειο στη ΣΠΕ Άχνας) και τους Δημήτρη Ασσιώτη – Πανίκο Νεοκλέους δανεικούς έδωσε η Ανόρθωση τον Αύγουστο του 1997 στον Εθνικό Άχνας για τα πόδια του Γιώτη Εγκωμίτη, αρπάζοντας τον μέσα από τα χέρια της Ομόνοιας που ετοιμαζόταν να τον αποκτήσει. Στις 20 Απριλίου 2000 μοσχοπούλησε τους δύο τελευταίους στον ΠΑΟΚ έναντι 1,5 εκατ. λιρών, σύμφωνα με τον αθηναϊκό Τύπο της εποχής.

Νίκος Παναγιώτου, Πανίκος Ππούνας, Βάσος Μελαναρκίτης, Κόκος Παναγή, Χάρης Χαραλάμπους, Χρίστος Κοτσώνης είναι ακόμα μερικοί από τους Κύπριους ποδοσφαιριστές που έγραψαν ιστορία στην Ανόρθωση, καθιστώντας την ως την πιο ισχυρή ομάδα του νησιού τη δεκαετία του ’90 και στα πρώτα χρόνια της νέας χιλιετηρίδας. Νίκος Νικολάου, Αντώνης Γιωργαλλίδης, Χρίστος Μαραγκός, Λουκάς Λουκά, Ανδρέας Κωνσταντίνου ήταν οι Κύπριοι που έζησαν την ευτυχία και την περηφάνια του έπους της Τραπεζούντας το 2005, ενώ ο Γιώργος Παναγή δικαιούται να καυχιέται ότι είναι ο πρώτος Κύπριος πους σκόραρε (με την… πλάτη!) γκολ στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ με φανέλα κυπριακής ομάδας.

Μία δεκαετία μετά, η Ανόρθωση βασίζεται και πάλι σε ντόπια ταλέντα. Η λογική των ακριβών μεταγραφών και η κάθοδος «σπουδαίων» ονομάτων εγκαταλείφτηκε, αφού όχι μόνο δεν απέφερε επιτυχίες, αλλά επιβάρυνε αφάνταστα τα ταμεία της ομάδας αυξάνοντας το χρέος. Η «Κυρία» έδωσε την ευκαιρία σε νεαρά ταλέντα και πέτυχε διάνα. Έχει στις τάξεις της τον κατά πολλούς καλύτερο Κύπριο ποδοσφαιριστή αυτή τη στιγμή Κωνσταντίνο Λαΐφη, τον πρώτο Κύπριο σκόρερ με οκτώ τέρματα Ανδρέα Μακρή, τον αναγεννημένο Ανδρέα Αβραάμ και τη σταθερή αξία που ακούει στο όνομα Τζέισον Δημητρίου. Παίκτες ποιοτικοί, σε καλή ποδοσφαιρική ηλικία και τεράστια μεταπωλητική αξία, γεγονός που θέλει να εκμεταλλευτεί η ομάδα της Αμμοχώστου.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΑΪΦΗΣ

«Να είχα χίλια μάτια…»
Απολαυστικός. Αγωνίζεται με τόση άνεση που λες πως είτε γεννήθηκε με την μπάλα στα πόδια είτε έχει τεράστια εμπειρία. Είναι όμως μόλις 21ος ετών και αποτελεί τον ηγέτη της Ανόρθωσης. Η φυσική του θέση είναι το αριστερό άκρο της άμυνας. Ο Αντρέ Πάους τον έριξε στη μεσαία γραμμή, όπου έβγαλε μάτια στις πρώτες αγωνιστικές, εντούτοις η έλλειψη κεντρικών αμυντικών έφερε την οπισθοχώρηση του Λαΐφη στα μετόπισθεν. Πραγματικός τζόκερ, μετρά 14 συμμετοχές στο πρωτάθλημα (απουσίασε σε τρεις αγώνες λόγω αποβολής με απευθείας κόκκινη), εκ των οποίων τις έξι έπαιξε σε θέση στόπερ και τα πήγε περίφημα σε ειδικές αποστολές μαρκάροντας Ποτέ και Ταγκμπατζουμί τους οποίους έκανε να «σιγήσουν». Έχει όλο το μέλλον μπροστά του για μια σπουδαία καριέρα. Η Ανόρθωση τον έδεσε με συμβόλαιο μέχρι το 2017 και ευελπιστεί ότι θα έχει πολλαπλά οφέλη οικονομικά και αγωνιστικά από τον ποδοσφαιριστή.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ

Καρδιά «Μαχητή»
Άρχισε τη σεζόν ως η τρίτη επιλογή για την γραμμή κρούσης, πίσω από τους Ιακοβένκο και Σαμπάλα. Ο τραυματισμός του πρώτου και τα τερτίπια του δεύτερου, άνοιξαν την πόρτα της εντεκάδας στον Ανδρέα Μακρή, ο οποίος μαζί με τον Ράζακ Νούχου είναι οι μοναδικοί παίκτες που αγωνίστηκαν και στα 17 παιχνίδια πρωταθλήματος. Ο 20χρονος Παφίτης επιθετικός άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά και οδηγεί εκ του ασφαλούς την Ανόρθωση στην επίθεση. Με το πείσμα, τον τσαμπουκά και την ικανότητά του στο σκοράρισμα, έφτασε τα οκτώ γκολ στο πρωτάθλημα και δικαιώνει όσους πίστεψαν στο ταλέντο του. Κινητικός, γρήγορος, αθόρυβος στην αντίπαλη περιοχή και το σημαντικότερο για ένα επιθετικό έχει την αίσθηση του γκολ. Δεκαπέντε χρόνια μετά την αποχώρηση του Γιάννη Οκκά για τον ΠΑΟΚ, η «Κυρία» βρίσκει και πάλι Κύπριο γκολτζή στο πρόσωπο του Ανδρέα Μακρή.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΒΡΑΑΜ

Ο αναγεννημένος
Αρκετοί τον χαρακτήρισαν ποδοσφαιρικά «τελειωμένο». Από το καλοκαίρι του 2010, οπότε και αποχώρησε από τον Απόλλωνα για την Ομόνοια η καριέρα του είχε φθίνουσα πορεία. Αν και μόλις 27 χρόνων δεν έπειθε ότι μπορούσε να βοηθήσει από την πρώτη μέρα που πάτησε το πόδι του στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» τον Ιούνιο του 2013. Ο Αντρέ Πάους τον ενέπνευσε, ο «φρέσκος» αέρας που φυσά στο προπονητικό κέντρο «Αντώνης Καρράς» του έδωσε το έναυσμα για σκληρή δουλειά και τα αποτελέσματα είναι ευεργετικά. Αγωνιζόμενος στη φυσική του θέση αυτή του αριστερού εξτρέμ (αν και πολλοί επέμειναν να τον βαφτίσουν σώνει και καλά μπακ), ο Ανδρέας Αβραάμ βρήκε ξανά τον εαυτό του. Τον τελευταίο μήνα κέρδισε θέση βασικού (11 συμμετοχές, έξι ως βασικός) και πέτυχε τρία γκολ. Κόντρα στην Αγία Νάπα σκόραρε δις, κάτι που έκανε τελευταία φορά την περίοδο 2009-10.

ΤΖΕΪΣΟΝ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Σταθερή αξία
Όταν είναι υγιής, έχει τη φανέλα βασικού στο σπίτι. Με τον Τζέισον Δημητρίου στο δεξί άκρο της άμυνας κανείς δεν ανησυχεί ότι κάτι θα πάει στραβά στην πλευρά του. Αμυντικά είναι «σκυλί» και παρόλο που είχε μερικές αδυναμίες στο μαρκάρισμα στην πορεία βελτιώθηκε, ενώ επιθετικά δίνει πολλές βοήθειες στον Τόνι Κάλβο. Ο Αγγλοκύπριος ποδοσφαιριστής μετρά δώδεκα συμμετοχές φέτος, όλες ως βασικός. Είναι 27 χρόνων και έχει πολλά χρόνια μπροστά του να προσφέρει.

Η υπόλοιπη παρέα
Ενεργό ρόλο στην ομάδα έχει ο Χρίστος Μαραγκός. Ο αρχηγός της Ανόρθωσης σε αντίθεση με πέρσι που ταλαιπωρήθηκε με τραυματισμούς, χρησιμοποιείται από τον Αντρέ Πάους, κυρίως αλλαγή. Μπορεί να χαρακτηριστεί με άνεση ως ο 12ος παίκτης του ρόστερ, αφού μπορεί να έπαιξε βασικός μόλις δύο φορές, έχει περάσει όμως στον αγωνιστικό χώρο προερχόμενος από τον πάγκο εννέα φορές και διατηρεί την πρωτιά στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Σπουδαίο ταλέντο χαρακτηρίζουν στα ενδότερα της Ανόρθωσης τον 17χρονο Φύτο Κυριάκου, ο οποίος αποκτήθηκε το περασμένο καλοκαίρι από την Πάφο. Μέτρησε τρεις ολιγόλεπτες συμμετοχές με την πρώτη ομάδα, ενώ στην ομάδα Νέων ξεχωρίζει.

Δεν τυγχάνει της εμπιστοσύνης της τεχνικής ηγεσίας ο Δημήτρης Οικονόμου, αφού παρά την έλλειψη κεντρικών αμυντικών, αγωνίστηκε μόνο στο παιχνίδι κυπέλλου με τον Διγενή Ορόκλινης.

*Δημοσιεύθηκε στο Κ SPORTS την Κυριακή 25/1

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Ανόρθωση: Τελευταία Ενημέρωση