ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Τα μιούζικαλ του χτες» στον καμβά του Αργύρη Κωνσταντίνου

Η έκθεση υπενθυμίζει την ανάγκη να δούμε την ομορφιά και την τέχνη κατάμματα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Εγκαινιάζεται την Τρίτη 17 Μαρτίου 2015,στις 7.30 μ.μ., στην γκαλερύ «Γκλόρια» στη Λευκωσία, έκθεση έργων της καινούριας δουλειάς του Αργύρη Κωνσταντίνου με θέμα «τα μιούσικαλ του χτές».
Την έκθεση , που θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 17 Απριλίου, 2015, θα προλογίσει Λούης Περεντός.

Στο σημείωμά του για την έκθεση ο κ. Περεντός γράφει:

"Η μουσική και το χρώμα είναι απο τις πιο έντονες παιδικές μνήμες, που κρατούν και θεριεύουν με τα χρόνια,κτίζοντας  μια παραμυθούπολη χωρίς όρια και κανονισμούς.

Πόσες φορές δεν μας έρχονται στον ύπνο οι  πρώτες νότες, τα πρώτα χρώματα, σχήματα και κινήσεις ονειρικές, που φύτεψε η τέχνη και η φύση στο μνημονικό μας; Κρυμένα  στα πιο απύθμενα σημεία του υποσυνειδήτου, ξεδιπλώνουν με την πρώτη ευκαιρία τις ομορφιές τους, ανοίγουν τα φτερά της άκρατης γαλήνης και φέρνουν μπροστά μας εικόνες και ήχους μιας άλλης εποχής.

Αυτά τα συναισθήματα και άλλα πολλά φέρνουν με τα ολοζώντανά τους  χρώματα οι πίνακες της νέας δουλειάς του Αργύρη   Τόνοι από χρώμα βελουδένιο, όγκοι μουσικής και κινήσεις παγωμένες στο χρόνο αναβλύζουν μέσα από τα νέα του έργα. Η ιστορία του μιούζικαλ και οι σημαντικότερες στιγμές που γνώρισαν οι θεατές, τυπώνονται σα κινηματογραφικό φίλμ στο κανβάς.

Ξάφνιασμα και γλυκειές αναμνήσεις  πλημμυρίζουν τη ψυχή. Παιδικός θαυμασμός και όριμος ενθουσιασμός σμίγουν σε ένα ταξίδι στους καιρούς της αθωότητας. Μουσικές χιλιοτραγουδημένες και όνειρα παιδικά επανέρχονται σε μια πρσοπάθεια να βρούμε τη  χαμένη μας αθωότητα.

Οι γραμμές μελετημένα ακολουθούν τις κινήσεις των ηρώων, τα χρώματα παίζουν με τα φόντο του χρόνου, η αφή των κοστουμιών ζεσταίνει τις εναλλαγές του ονείρου. Νέοι και νέες και παιδιά και ονόματα στροβιλίζουν τη φαντασία μας, επανασυνθέτουν τη στιγμή μιας νέας δημιουργίας.

The sound of music, Mary Poppins, My fair Lady, Oliver, Cabaret, West side  Story, Annie, Viva Las Vegas, Funny face,  Singin  in the rain, Gentlemen prefer  blondes, όλες οι Αμερικάνικες κυρίως υπερπαραγωγές που έμειναν κλασσικές στο είδος τους. Έρχονται να μας θυμίζουν τις παλιές καλές εποχές του κινηματογράφου, τότε που η ομορφιά επισκίαζε τη βία και την ασχήμια.

Η νέα δουλειά του Αργύρη  έρχεται σε μια εποχή που όλα περνούν από την αυστηρή επιτήρηση μιας κρίσης που δε λέει να φύγει . Υπενθυμίζει την ανάγκη να δούμε την ομορφιά και την τέχνη κατάμματα, να κάνουμε επιλογές που θα ενισχύσουν τις ανθρώπινες αξίες και θα μας φέρουν τελικά πιο κοντά στο Θεό".

Ποιος είναι ο Αργύρης Κωνσταντίνου

Ο Αργύρης Κωνσταντίνου γεννήθηκε στη Λεμεσό. Φοίτησε αρχικά στη Σχολή Δοξιάδη με υποτροφία στο Τμήμα Γραφικών Τεχνών. Στη συνέχεια σπούδασε Ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών με υποτροφία I.K.Y για όλα τα χρόνια της φοίτησής του στη Σχολή.

Φοίτησε στο προκαταρκτικό έτος με δασκάλους τον Τ. Πατρασκίδη και Μ. Γαβαθά και στα επόμενα έτη στο Εργαστήρι του Π. Τέτση. Αποφοίτησε το 1989 με άριστα. Παρακολούθησε στα εργαστήρια της ίδιας Σχολής Χαρακτική και Αγιογραφία.

Η λειτουργία της μνήμης είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της δουλειάς του. Μέσα από τις «Νύφες» του που τις δούλεψε μια δεκαετία κατάθεσε τη δική του σφραγίδα στη σύγχρονη Κυπριακή αλλά και την ευρύτερη Ελληνική τέχνη.

Σημαντικότεροι κύκλοι δουλειά του: Τα τοπία, οι φιγούρες, τα γυμνά, οι νεκρές φύσεις, μάρτυρες ελευθερίας, οι νύφες, οι υδατογραφίες, οι μνήμες αθωότητας, οι αγορές, τα παιδιά μιας άλλης εποχής, πρόσωπα και φιγούρες, παραδοσιακές ελληνικές ενδυμασίες. Τα μιούσικαλ του χτες.

Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό. Έργα του βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Κύπρο και το εξωτερικό. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και του Ε.ΚΑ.ΤΕ.

Με την δουλειά του έχουν ασχοληθεί κριτικοί, ιστορικοί τέχνης λογοτέχνες, ποιητές, καθηγητές πανεπιστημίου, ακαδημαϊκοί και δημοσιογράφοι.

Info
Εγκαίνια Τρίτη 17 Μαρτίου 2015,στις 7.30 μ.μ., στην γκαλερύ «Γκλόρια» στη Λευκωσία. Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 17 Απριλίου.

 

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Το Κέντρο ΣύγχρονηςΤέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ παρουσιάζει τη νέα εικαστική πρόταση της Ευδοκίας Κύρκου
Kathimerini.com.cy
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
X