ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

500 εκατ. ευρώ από την ΕΚΤ εάν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση

Στις 9 Μαρτίου ξεκινά η αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

ΣΥΝΟΨΗ

Μ.Ντράγκι: Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δανείσει την Ελλάδα 100 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα, ποσό που έφτασε από 50 στα 100 τους τελευταίους δύο μήνες και που αντιστοιχεί στο 68% του ΑΕΠ της χώρας, το ψηλότερο σε ολόκληρη την ευρωζώνη, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Όσον αφορά την αγορά ελληνικών ομολόγων, είπε ότι η ΕΚΤ είναι η πρώτη που εύχεται να μπορεί να χρηματοδοτήσει την ελληνική οικονομία δεδομένου ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις, δηλαδή ότι υπάρχει μια επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης της χώρας σύντομα.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ντράγκι είπε ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες, σημειώνοντας παράλληλα ότι το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να διατηρηθεί η φερεγγυότητα και η ευρωστία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Μ.Ντράγκι: Οι αγορές κρατικών και ιδιωτικών ομολόγων από τις δευτερογενείς αγορές με ρυθμό €60 δις μηνιαίως αρχίζει στις 9 Μαρτίου, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

«Σε συνέχεια των αποφάσεων στις 22 Ιανουαρίου, στις 9 Μαρτίου θα αρχίσουμε τις αγορές κρατικών και ιδιωτικών ομολόγων από τις δευτερογενείς αγορές»,

Ανέφερε ακόμα ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, προσθέτοντας ωστόσο ότι «σε κάθε περίπτωση θα συνεχιστούν μέχρι να διαπιστώσουμε μια διατηρήσιμη προσαρμογή στην πορεία του πληθωρισμού που να συνάδει με το στόχο επίτευξης ρυθμό πληθωρισμού κάτω αλλά κοντά στο 2% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα».

Ανέφερε τέλος ότι ακόμη ότι η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια.

Χρ.Γιωρκάτζη: Χώρες, όπως η Κύπρος οι οποίες βρίσκονται σε πρόγραμμα για να επωφεληθούν από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), πρέπει να έχουν θετική αξιολόγηση από μέρους της Τρόικας ή από τους θεσμούς, τόνισε η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη στο πλαίσιο της διάσκεψης Τύπου, μετά τη σημερινή συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον η Κύπρος θα επωφεληθεί άμεσα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ξεκινά στις 9 Μαρτίου η ΕΚΤ, η κ. Γιωρκάτζη είπε ότι δυστυχώς η πέμπτη αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη λόγω του ότι η νομοθεσία για τις εκποιήσεις ακινήτων δεν έχει εφαρμοστεί.

Η Διοικητής της ΚΤ είπε ότι, σύμφωνα με τις παραμέτρους του προγράμματος της ΕΚΤ, η κυπριακή οικονομία θα μπορεί να επωφεληθεί μέχρι και 500 εκατομμύρια ευρώ καθ` όλη τη διάρκεια του προγράμματος της ΕΚΤ.

Χρ. Γιωρκάτζη: Οι λίγοι περιορισμοί που έχουν απομείνει για τη διακίνηση κεφαλαίων στην Κύπρο αναμένεται να αρθούν ως το τέλος του 1ου τριμήνου του 2015, σύμφωνα με τη Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Χρυστάλλα Γιωρκάτζη.

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα, η κ. Γιωρκάτζη ανέφερε ότι η επιβολή των περιορισμών δεν μπορούσε να αποφευχθεί μέχρι να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα.

Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι είναι η άποψη όλων, Κυβέρνησης, Υπουργού Οικονομικών και Διοικητή ότι αυτοί οι λίγοι περιορισμοί διακίνησης κεφαλαίων που υφίστανται ακόμη θα αρθούν πολύ σύντομα, πριν το τέλος του πρώτου τριμήνου του χρόνου, πρόσθεσε.

Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη τύπου από το Συνεδριακό Κέντρο.

16.29: Γιωρκάτζη: «Πιστεύουμε και περιμένουμε ότι το εμπόδιο που υπάρχει για την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης που είναι το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις θα αρθεί σύντομα για να εισέλθει και η Κύπρος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης»

16.24: Γιωρκάτζη: «Οι αποφάσεις που λήφθηκαν τον Μάρτιο του 2013 ήταν επώδυνες αλλά τότε δεν υπήρχε άλλος τρόπος. Έπρεπε να είχαμε μέτρα πριν φτάσουμε εκεί. Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι ήταν αναγκαίοι αλλά ήταν μια απόφαση που πάρθηκε από τον ΥΠΟΙΚ σε συνδυασμό με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Οι οποίοι περιορισμοί υπάρχουν σήμερα αναμένεται να αρθούν σύντομα»

16.21: Λέμε με ασφάλεια ότι οι αποφάσεις μας σταμάτησαν μια μείωση στις πληθωριστικές προγνώσεις όπως έγιναν προβάλει έχει. Αληθεύει ότι αυτές βασίζονται στις τιμές του πετρελαίου αλλά και πάλι το κλείσιμο το παραγωγικού κενού το βλέπουμε να συμβαίνει απλό τώρα μέχρι το 2017. Το πραγματικό εισόδημα τυγχάνει στήριγμα και μέσα από τις αποφάσεις που παίρνουμε. Αυτές έχουν μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο δευτερογενών επιπτώσεων της τιμής του πετρελαίου πει του πληθωρισμού. Το είχαμε συζητήσει και παλαιότερα αυτό.

16.17: 100 δις ρευστότητα ενέκρινε η ΕΚΤ για την Ελλάδα. Η ερώτηση αφορά αν είναι ασφαλείς οι ελληνικές τράπεζες. Η χρηματοδότηση στην Ελλάδα είναι η υψηλότερη στην ευρωζώνη. Το τελευταίο που μπορεί να ειπωθεί είναι ότι η ΕΚΤ δεν υποστηρίζει την Ελλάδα. Σε μεγάλο βαθμό αν υπάρχει συμφωνία για το προγραμμα, τότε αλλάζει όλη η οπτική και θα υπήρχαν αποφάσεις με μεγαλύτερο όφελος για την Ελλάδα. Όταν μια χώρα είναι σε προγραμμα και αποκατασταθεί η πρόσβαση στις αγορές, κυρίως, οι χρηματοδοτικές ανησυχίες θα εξαφανίζονταν. Εφόσον η χώρα θα μπορούσε να βρει χρηματοδότηση μόνη της. Η ευελιξία θα επανέλθει μέσα από την συμφωνία που θα κάνει η Ελλάδα με τα αλλά μέλη του Eurogroup.

16.14: Ντράγκι: «Έχουμε ως κανόνα να μην δεχόμαστε ομόλογα κάτω ενός επιπέδου. Αυτό που μπορώ να πω ότι τα μέτρα νομισματικής πολιτικής που αποφασίσαμε τον Ιανουαρίου θα πρέπει να υπάρχουν ισχυρές μεταρρυθμίσεις για να λάβουν χώρα. Διαφορετικά δεν υπάρχει κίνητρο για να λάβουν χώρα. Λέω ότι εκ μέρους μας θα πάρει περισσότερο αν δεν υπάρχουν μεταρρυθμίσεις να πετύχουμε τα αναμενόμενα όπως αυτά έχουν ανακοινωθεί»

16.10: Πλήρης υιοθέτηση των μέτρων προσαρμογής και των συμφωνηθέντων είναι μέσα στα πλαίσια των όσων ζητούμε για το πρόγραμμα. Οι χώρες όπως η Κύπρος που είναι στο πρόγραμμα πρέπει να έχουν θετική αξιολόγηση από την τρόικα. Το λόγο πήρε η Χρυσταλλα Γιωρκατζη και εξήγησε ότι η πέμπτη αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί εφόσον ο νόμος για τις εκποιήσεις δεν εχει τεθεί σε λειτουργία. Θα έχουμε ωφέλειες από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, και μπορούμε να αντλήσουμε μέχρι και 500 εκατ., όταν θα έχουμε θετική αξιολόγηση από την τρόικα. Θα έχει πολλά πλεονεκτήματα για την Κύπρο, θα πίεσει προς τα κάτω τα επιτόκια και το δανεισμό με επίσης χαμηλά επιτόκια.

16.07: «Για το αν υπάρχει ρίσκο αν σε μεγάλες χώρες της ΕΕ δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία κυρίως όσο αφορά τις δαπάνες. Αυξήσαμε το ELA σήμερα κατά 500 εκατ. Η απόφαση για τερματισμό του είναι απόφαση βάσει των κανονισμών μας. Αν οι συνθήκες δεν υπάρχουν στην Ελλάδα. Οι ελληνικές τράπεζες είναι βιώσιμες και αυτά είναι θετικά. Πολλά έχουν γίνει και πολλά θετικά σε αυτό τον τομέα. Η επικοινωνία μεταξύ μας είναι ουσιώδης. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να διατηρήσουμε τη βιωσιμότητα των ελληνικών τραπεζών για αυτό και ζητήσαμε την αναχρηματοδότηση τους».

16.02: Ένσταση από Κύπριους δημοσιογράφους στους οποίους δεν δίνεται ο λόγος. Η ΕΚΤ έχει την ευθύνη λέει η Χρυσταλλα Γιωρκατζη

16.01: Δεν αγοράζει η ΕΚΤ ελληνική ομόλογα για ορισμένους λόγους. Έχουμε όριο 33% στις αγορές ομολόγων, αλλά μόλις η χώρα αποπληρώσει τα ομόλογα Ιουλίου τότε θα είμαστε σε θέση να αγοράσουμε νέα ομόλογα μέσω του προγράμματος.

15.58: Ερώτηση από Ελλάδα: «Έχετε μιλήσει για τους όρους που θα αρχίσει η ομαλή χρηματοδότηση της Ελλάδας. Μπορείτε να γίνεται πιο σαφής ως προς το δημοσιονομικό σκέλος ίσο και στο είδος των μεταρρυθμίσεων».
Ντράγκι: 
«Η ΕΚΤ έχει δανείσει 100 δις ευρώ και έχει διπλασιάσει το δανεισμό. Ο δανεισμός είναι 68% του ελληνικού ΑΕΠ. Έτσι, η ΕΚΤ είναι η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας αλλά και κεντρική τράπεζα και όλων των χωρών. Η ΕΚΤ είναι η πρώτη που εύχεται να ξαναρχίσει η χρηματοδότηση στην Ελλάδα αρκεί να υπάρχουν οι προϋποθέσεις και αυτές είναι η επιτυχής αξιολόγηση της Ελλάδας. Αυτή είναι η προϋπόθεση.

15.54: Ντράγκι: «Η βελτίωση που είδαμε λέγεται πως δεν θα περάσει στην πραγματική οικονομία. Αυτό είναι που εξετάζουμε. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι περνάμε με πιο χαμηλά επιτόκια στις οικονομίες και στα στεγαστικά δάνεια και επιχειρήσεις, όποτε περιμένουμε να έχει και συνέχεια»

15.52: Ντράγκι: «Η ΕΚΤ δεν είναι πολιτικό ίδρυμα. Ένας από τους όρους που μας δεσμέυει είναι εκείνος τη νομισματικής ενίσχυσης. Σε αυτά τα πλαίσια θα κινηθούμε. Οι αποφάσεις που πήραμε λειτουργούν. Αυτά που συζητάμε σήμερα είναι τα τελικά μέτρα, όπως ξεκίνησαν να συζητούνται από πέρυσι. Δεν ξεκινήσαμε καν και μια συζήτηση για το προγραμμα χαλάρωσης και αν θα πετύχει εχει ήδη ανοίξει. Μου είπαν ότι τα ίδια έλεγαν όταν και η Αμερική έκανε το ίδιο».

15.47: Ντράγκι: «Για να αυξήσουμε την παραγωγικότητα, συγκεκριμένες κινήσεις πρέπει να γίνουν από τις χώρες υπό την ομπρέλα του προγράμματος σταθερότητας, ώστε να υπάρξει ανταπόκριση. Κινήσεις που θα αυξήσουν την παραγωγικότητα και εάν συνέχεια θα επιφέρουν και αύξηση στους μισθούς»

15.41: Η εγχώρια ζήτηση θα ενισχυθεί και εντός της Ευρώπης από συγκεκριμένα μέτρα που έχουμε πάρει. «Είναι δεδομένο ότι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας θα βοηθήσει το ευρώ» λέει ο Ντράγκι 

15.38: Ικανοποιημένος ο Μάριο Ντράγκι, με τις προβλέψεις για το ευρώ να παρουσιάζουν άνοδο, το ΑΕΠ στην ευρωζώνη είναι αυξημένο κατά 0,3% και τα πιο πρόσφατα οικονομικά στοιχεία δείχνουν περισσότερη βελτίωση. Η ανάκαμψη θα επιτευχθεί σταδιακά από εδώ και πέρα

15.33: Ντράγκι: «Διαπιστώσαμε ήδη θετικές αντιδράσεις από τα μέτρα που πήρε η ΕΚΤ λέει ο Μάριο Ντράγκι. Ενισχύθηκαν οι επιχειρήσεις. Η περαιτέρω χαλάρωση στηρίζει την εμφάνιση περισσότερων θετικών εξελίξεων για το ευρω»

15.31: Είσοδος πρώτα της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη και στη συνέχεια του Μάριο Ντράγκι. Ο Διοικητής της Κεντρικής ευχαρίστησε τη Κεντρική Διοικητή και ξεκίνησε την ομιλία του

15.25: Διαμαρτυρία του συνδέσμου κατόχων αξιογράφων έξω από το συνεδριακό κέντρο

15.24: Ασφυχτικά γεμάτη η αίθουσα με δημοσιογράφους ενώ αναμένεται από στιγμή σε στιγμή να μπει στην αίθουσα ο Μάριο Ντράγκι.

15.05: Aυξημένη κινητικότητα τα τελευταία λεπτά. Ήδη έλαβαν χώρα οι προκαταρκτικοί έλεγχοι ενώ η αίθουσα γεμίζει με απεσταλμένους από δημοσιογράφους και ρεπόρτερ

14.26: Με το βλέμμα στη Λευκωσία είναι και οι έξ Αθηνών δημοσιογράφοι που αναμένουν πιθανή σκλήρυνση της στάσης της ΕΚΤ με φόντο το Eurogroup της Δευτέρας και κυρίως το τι αναμένεται να γίνει μέχρι τον επόμενο Ιούνιο όποτε και λήγει το τετράμηνο που εξασφάλισε η Ελλάδα

14.04: Σε συνομιλία της Καθημερινής και με δημοσιογράφους από το Bloomberg μεταξύ άλλων πρακτορείων που έχουν έρθει στην Κύπρο για να καλύψουν το ρεπορτάζ, ο αποπληθωρισμός στην Ευρώπη και η πορεία του ευρώ (σήμερα είχε πτώση) φαίνεται να είναι τα κύρια ζητήματα που απασχολούν περισσότερο. Ο προβληματισμός έγκειται στις μετά του Μάριο Ντράγκι εξαγγελίες και το πόσο θετικά θα επηρεάσουν τα προαναφερόμενα δεδομένα

13.54: Αναμονή και κλίμα ανυπομονησίας στο συνεδριακό. Μιάμιση ωρα περίπου πριν φτάσει ο Μάριο Ντράγκι, οι συζητήσεις περιφέρονται γύρω απο τις εξαγγελίες του. Οι δημοσιογράφοι με τα tablet ανα χείρας συνεχίζουν το ρεπορτάζ

13.08: Γεμάτες οι αίθουσες διαπίστευσης από ξένους δημοσιογράφους με βασικό θέμα συζήτησης το τι αναμένεται να αναγγείλει ο Μάριο Ντράγκι, τις λεπτομερείς πτυχές του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και τις ερωτήσεις που αναμένεται να δεχτεί. Ήδη, αρκετή ώρα πριν ξεκινήσει η συνέντευξη Τύπου τα τηλεοπτικά συνεργεία έχουν κάνει κατάληψη του χώρου και οι δημοσιογράφοι έχουν πάρει τις θέσεις τους. Κυρίως εκείνοι του εξωτερικού ρωτάνε τους Κύπριους ενδελεχώς για το πως έχει η κατάσταση με την οικονομία. Το ρεπορτάζ για το οικονομικό κλίμα της χώρας, παρουσιάζει άμεσο ενδιαφέρον

12.37: Έντονο το ενδιαφέρον για την οικονομία της Κύπρου από τους δημοσιογράφους ξένων πρακτορείων.
Η σύγκριση με την Ελλάδα είναι αναπόφευκτη αντιλαμβάνονται όμως τις δομικές διάφορες ανάμεσα στις δυο οικονομίες και ανάλογα είναι και τα ρεπορτάζ που στέλνουν ήδη στο εξωτερικό. Η ποσοτική χαλάρωση είναι δεύτερο θέμα στην ατζέντα μετά την Ελλάδα.

12.31: Πρώτο θέμα συζήτησης είναι η Ελλάδα με τους μέχρι στιγμής παρόντες αξιωματούχους και εκ μέρους της Κεντρικής να συζητάνε για την αύξηση του ΕLA

12.30: Δρακόντεια τα μέτρα ασφάλεια στο συνεδριακό κέντρο. Διασκορπισμένοι αστυνομικοί και με πολιτικά βρίσκονται περιμετρικά του χώρου ενώ αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός τους αργότερα

12.17: Πρώτο θέμα συζήτησης στα πηγαδάκια η ελάχιστη αύξηση του ELA στην Ελλάδα. Διαπιστευμένοι ανταποκριτές, κάνουν ξεκάθαρα λόγο για το ότι οι άλλες χώρες, μεταξύ αυτών και η Κύπρος, θα συζητάνε πιο χαλαρά για την ποσοτική χαλάρωση ενώ για την Ελλάδα είναι λίγο πιο βαρύ το κλίμα.

12.10: 68.5 δισ. ο ELA  για τις ελληνικές τράπεζες

11.57: Μέσα στο χώρο του συνεδριακού κέντρου υπάρχει έντονη κινητικότητα με τους Κύπριους δημοσιογράφους ουσιαστικά να ξεναγούν εκείνους τους εξωτερικού. Δημοσιογράφοι έχουν καταφτάσει από την Αγγλία, την Ιταλία και άλλου. Όπως μας ειπώθηκε σχετικά είναι γύρω στους 140.

11.52: Δεδομένο το ενδιαφέρον από τον εγχώριο και φυσικά τον ξένο Τύπο. Δεκάδες τηλεοπτικά συνεργεία και δημοσιογράφοι λεχθούν καταφτάσει για να καλύψουν τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στη Λευκωσια


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Προεξοφλούν σκληρή στάση του Μ. Ντράγκι
Εύσημα Ντράγκι για την κυπριακή οικονομία

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση