ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συνάντηση Κουγιάλη – Συμβουλίου Ενεργειακής Στρατηγικής

Εγινε ενημέρωση στον Υπουργό Γεωργίας για τις αρμοδιότητες του Συμβουλίου

ΚΥΠΕ

Συνάντηση είχαν την Παρασκευή αντιπροσωπία του Συμβουλίου Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΣ) και ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΕΣ.

Εκ μέρους του ΣΕΣ ήταν παρόντες ο Πρόεδρος Δρ. Ανδρέας Πουλλικκάς και τα μέλη Δρ. Γιώργος Μπούστρας και Αβραάμ Γεωργίου.

Η αντιπροσωπία ενημέρωσε τον Υπουργό για το σκοπό και τις αρμοδιότητες του ΣΕΣ, του οποίου ο ρόλος είναι συμβουλευτικός προς την Κυβέρνηση, με στόχο την ανάπτυξη και την κατάθεση ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού της ενεργειακής πολιτικής της χώρας.

Επίσης, αναφέρθηκαν επιγραμματικά οι αρμοδιότητες του ΣΕΣ όπως, μελέτη θεμάτων σχετικών με την ανάπτυξη του ενεργειακού στρατηγικού σχεδιασμού της Κύπρου, παρακολούθηση της υλοποίησης του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας, μελέτη και υποβολή εισηγήσεων και διορθωτικών προτάσεων προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σχετικά με την απλοποίηση διαδικασιών που αφορούν τα ενεργειακά θέματα της χώρας, κλπ.

Ο Υπουργός ενημερώθηκε και για το πρόσφατο έγγραφο του ΣΕΣ με τίτλο «Κατευθυντήριες Γραμμές: Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Οκτωβρίου 2014 : Βέλτιστη υλοποίηση ενεργειακών στόχων 2030». Το έγγραφο αναφέρεται στις κατευθυντήριες γραμμές που αφορούν τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν από το κράτος για την αξιοποίηση (με τρόπο βέλτιστο) των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (23-24 Οκτωβρίου 2014) σχετικά με το πλαίσιο πολιτικής της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια για το 2030. Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ιδιαίτερης σημασίας για τη χώρα μας αφού λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες της Κύπρου ως μικρό, απομονωμένο, νησιώτικο ενεργειακό σύστημα, όπως σημειώνεται.

Ακόμα έγινε ενημέρωση του Υπουργού σχετικά με την πρωτοβουλία του ΣΕΣ για την καταγραφή και αξιολόγηση της σημερινής ενεργειακής κατάστασης και στρατηγικών της Κύπρου και όπως αναφέρεται, ήδη το ΣΕΣ έχει προγραμματίσει σειρά συναντήσεων με τοπικούς φορείς, αρμόδιους για ενεργειακά θέματα, για ανταλλαγή απόψεων. Η υφιστάμενη κατάσταση θα αξιολογηθεί και θα αποτελέσει βάση για τη διαμόρφωση των σεναρίων εξέλιξης ενός ολοκληρωμένου και ενιαίου κυπριακού ενεργειακού συστήματος μέχρι και το έτος 2050, σημειώνεται.

Από την πλευρά του ο Υπουργός ανέφερε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ότι είναι άμεση ανάγκη έκτος από τη χάραξη μακροπρόθεσμης ενεργειακής στρατηγικής, η χάραξη μεσοπρόθεσμης ενεργειακής στρατηγικής μέχρι και έτος 2030 έτσι ώστε να είναι δυνατή η ικανοποίηση των Ευρωπαϊκών στόχων του 2020 και του 2030 ειδικά για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Συμπλήρωσε ότι τα ενεργειακά θέματα είναι ύψιστης προτεραιότητας για την Κύπρο αφού τα ενεργειακά έργα και οι ενεργειακές υποδομές μπορούν να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη του τόπου με άμεσα θετικά αποτελέσματα για την οικονομία.

Ο Υπουργός ζήτησε τη συνεργασία του ΣΕΣ για τα ενεργειακά θέματα που εξετάζονται από το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος έτσι ώστε να υπάρχει ανταλλαγή πληροφοριών, καθώς επίσης να δίνεται η τεκμηριωμένη επιστημονική άποψη του ΣΕΣ

 

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση