ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χάρης: Προς εκταμίευση η επόμενη δόση της Κύπρου

Θετική η αξιολόγηση του κυπριακού προγράμματος - Ουδέν πρόβλημα με τα νομοθετήματα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

«Οι διεθνείς δανειστές της Κύπρου δεν έχουν οποιοδήποτε πρόβλημα με τα νομοθετήματα που ψήφισε η Βουλή, και ως εκ τούτου η αξιολόγηση του κυπριακού προγράμματος είναι θετική», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Μιλώντας στο Τρίτο ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι σχετικά με το πλαίσιο αφερεγγυότητας, επί του οποίου υπήρξαν κάποιες επιφυλάξεις, έγινε αποδεκτή η εισήγηση την κυβέρνησης όπως αφεθεί να εφαρμοστεί στην πράξη και αν και όποτε χρειαστεί θα μπορούν να γίνουν διορθώσεις.

Είπε επίσης ότι με τη θετική κατάληξη της αξιολόγησης αρχίζει η διαδικασία για εκταμιέυση της επόμενης δόσης.

Ο Υπουργος Οικονομικών ανέφερε ότι η διαδικασία θα διαρκέσει μερικές εβδομάδες αφού η αξιολόγηση θα πρέπει να περάσει από το Eurogroup και τα κράτη μέλη, προτού καταλήξει στον ευρωπαϊκό οργανισμό στήριξης.

«Πλήρως κατοχυρωμένοι οι εργαζόμενοι της Cyta»
Αναφερόμενος στην πρόταση της Κυβέρνησης για δημιουργία εταιρείας, η οποία θα αναλάβει το μεγαλύτερο εύρος των υπηρεσιών της Cyta, και θα λειτουργεί παράλληλα με το δημόσιο οργανισμό, ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε ότι οι εργαζόμενοι θα είναι πλήρως κατοχυρωμένοι.

«Δεν υπάρχει πρόθεση ούτε και δυνατότητα απόλυσης εργαζομένων ή απώλειας των δικαιωμάτων τους» σημείωσε ο Υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας την ίδια ώρα πως θα επιδιωχθεί η συμμετοχή στρατηγικού επενδυτή ή επενδυτών στη νέα εταιρεία.

Τόνισε ωστόσο ότι εάν από τη διαδικασία διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει ικανοποιητικό επενδυτικό ενδιαφέρον, τότε ούτε η κυβέρνηση ούτε η Βουλή που θα συναινέσουν σε αποκρατικοποίηση του οργανισμού.

Τα δύο προαπαιτούμενα
Όπως είχε προκύψει κατά την παραμονή του Κλιμακίου της Τρόικα στην Κύπρο οι διεθνείς δανειστές θέτουν δύο προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Συγκεκριμένα ζήτησαν όπως εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο δύο νομοσχέδια.

Το πρώτο αφορά τη θεσμοθέτηση πλαισίου για πώληση πακέτων δανείων και το δεύτερο αφορά νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών σε σχέση με ακίνητα που βρίσκονται «εγκλωβισμένα» σε υποθήκες επιχειρηματιών ανάπτυξης γης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επιβεβαίωση «Κ»: Έρχεται νέα κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση