ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ικανοποίηση Οδυσσέα από τα οικονομικά των Οικολόγων

Σαφή βελτίωση στη διαχείριση των οικονομικών του κινήματος εντοπίζει ο Γενικός Ελεγκτής

ΚΥΠΕ

Ο έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων είναι ο μόνος τρόπος να αποκτήσουν τα κόμματα αξιοπιστία έναντι των πολιτών, ανέφερε ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης ύστερα από συνάντηση που είχε στο Κίνημα Οικολόγων, στο οποίο κλιμάκιο της ελεγκτικής υπηρεσίες πραγματοποιεί έλεγχο.

Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επιμένουν να κλείσουν τα κενά στη νομοθεσία που είχε ψηφιστεί το 2012. Ανέφερε ότι υπάρχει και νομοσχέδιο ενώπιον της βουλής που θα πρέπει να ψηφιστεί πριν από τις θερινές διακοπές, αφού η επόμενη αξιολόγηση από την ομάδα GRECO θα είναι στις 30 Σεπτεμβρίου.

Όσον αφορά τον έλεγχο της ελεγκτικής υπηρεσίας στο Κίνημα Οικολόγων, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι αποδεικνύει πως τα κόμματα έχουν την ευχέρεια να βελτιώνουν τις διαδικασίες τους.

Όπως είπε στο Κίνημα Οικολόγων υπάρχει μια σαφής βελτίωση του τρόπου με τον οποίο διαχειρίζεται τα οικονομικά του από το 2012 μέχρι το 2014, βελτίωση η οποία οφείλεται στην προσπάθεια του κινήματος να καταστήσει το οικονομικά του πιο διαφανή και πιο εύκολα υποκείμενα σε έλεγχο από κάποιον ανεξάρτητο Ελεγκτή.

«Θεωρούμε ότι αυτό που έχει σημασία είναι τα κόμματα να δείξουν ότι θέλουν να βελτιωθούν και να μείνουν πίσω στο παρελθόν πρακτικές οι οποίες δεν βοηθούσαν στην παροχή των εχεγγύων εκείνων τα οποία θα έδιναν στον πολίτη μια διασφάλιση ότι τα κόμματα λειτουργούν μέσα από υγιείς και διαφανείς διαδικασίες όσον αφορά τη χρηματοδότησή τους», ανέφερε

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών  Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι όπως πληροφορήθηκε από τον Γενικό Ελεγκτή, ο έλεγχος πάει πολύ καλά.

«Εμείς βέβαια ξέραμε ότι δεν επρόκειτο να βρεθούν ούτε χορηγίες από την Focus ούτε οποιεσδήποτε ύποπτες ή σκοτεινές εισφορές στα οικονομικά του Κινήματος των Οικολόγων», πρόσθεσε.

Εξέφρασε την άποψη ότι αυτή η δουλειά που ξεκίνησε το επιτελείο του Γενικού Ελεγκτή είναι πάρα πολύ σημαντική ακόμα κι αν δεν αναδείξει σκάνδαλα, αφού είναι δουλειά υποδομής που εντοπίζει τα λάθη, τις παραλείψεις, τα κενά που υπάρχουν στον λογιστικό έλεγχο και στην καταγραφή των οικονομικών εργασιών των κομμάτων, έτσι ώστε αυτοί που θέλουν, να βελτιώσουν αυτές τις διαδικασίες. Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι το Κίνημα Οικολόγων συγκαταλέγεται ανάμεσα σε αυτούς που θέλουν να βελτιωθούν.

Παράλληλα, ο κ. Περδίκης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι τα νομοσχέδια τα οποία αφορούν την οικονομική διαφάνεια των κομμάτων και τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων και των συνδεδεμένων τους οργανώσεων καθυστερούν στη Βουλή, αφού όπως είπε σημειώνεται αντίδραση από συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα, η οποία «εμάς μας στεναχωρεί και μας εκνευρίζει».

Πρόσθεσε πώς το Κίνημα στηρίζει και τον Επίτροπο Εθελοντισμού που πήρε το κομμάτι των σωματείων, αλλά και τον Γενικό Ελεγκτή, στα νομοσχέδια που βρίσκονται ενώπιον της βουλής και έχουν να κάνουν με τον έλεγχο των οικονομικών δραστηριοτήτων των κομμάτων.

Ο κ. Περδίκης εξέφρασε επίσης της δυσαρέσκειά του για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην ολοκλήρωση των ερευνών για το σκάνδαλο της Focus και την παρουσίαση της υπόθεσης ενώπιον του δικαστηρίου.

Ζήτησε πλήρη διερεύνηση αυτού του μεγάλου σκανδάλου που συντάραξε την Κύπρο ώστε να τιμωρηθούν οι ένοχοι για να σταματήσει επιτέλους η τακτική της διαπλοκής μεταξύ οικονομικών συμφερόντων και πολιτικών κομμάτων.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση