ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανακυκλώσαμε 300.000 τόνους αποβλήτων συσκευασίας

Τα στοιχεία της Green Dot αφορούν την περιόδο 2007 - 2014

ΚΥΠΕ

Σε ενθαρρυντικά επίπεδα βρίσκεται η πορεία της ανακύκλωσης στην Κύπρο, αφού υπολογίζεται ότι τα μισά από τα νοικοκυριά στη χώρα μας συμμετέχουν σε διάφορα προγράμματα ανακύκλωσης. Ο στόχος για 100% ανακύκλωση βεβαίως και παραμένει και ίσως θα έπρεπε να σκεφτούμε την επιβολή της υποχρεωτικής ανακύκλωσης ή ακόμη και την εισαγωγή των νέων συστημάτων φορολόγησης, βασισμένων στην αρχή `Πληρώνω όσο πέτω-Pay as you throw`.

Mε βάση τα στοιχεία της Green Dot, από το 2007 μέχρι το 2014 έχουν ανακυκλωθεί 300,000 περίπου τόνοι απόβλητα συσκευασίας. Αυτό σε όγκο, όπως εξηγεί ο κ. Παρπούνας, αντιστοιχεί με τον όγκο 332 πισίνων ολυμπιακών διαστάσεων.

“Άρα τόσος είναι και ο χώρος που έχουμε σώσει στις χωματερές από την αποφυγή ταφής αυτών των υλικών. Να σας δώσω όμως και μερικά ακόμη στοιχεία για το τι σημαίνει για το περιβάλλον μας αυτή η δουλειά. Με την ανακύκλωση αυτών των υλικών αποφύγαμε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ύψους 250,000 τόνων, ενώ κάθε χρόνο με τη δουλειά που γίνεται αποφεύγουμε άλλους 145,000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Αυτοί οι 145,000 τόνοι κάθε έτος, είναι το αντίστοιχο του να φεύγουν από τους δρόμους της Κύπρου 380,000 οχήματα το χρόνο”, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο κ. Παρπούνας.

Σε ό,τι αφορά άλλα υλικά, ανακυκλώσαμε 6,500 τόνους Ηλεκτρικές και Ηλεκτρονικές Συσκευές και 175 τόνους μπαταρίες οικιακού τύπου από το 2009 μέχρι σήμερα. Οπως επισημαίνει ο κ. Παρπούνας, και αυτή η δουλειά είναι πολύ σημαντική για το περιβάλλον, ειδικά γιατί τόσο οι μπαταρίες όσο και οι συσκευές, περιέχουν διάφορα τοξικά στοιχεία στη δομή τους, ιδιαίτερα επικίνδυνα όταν καταλήγουν απευθείας στο περιβάλλον χωρίς διαχείριση.

Ο Γενικός Διευθυντής της Green Dot θεωρεί ότι η πορεία του θεσμού μέχρι σήμερα είναι ενθαρρυντική, σημειώνοντας ότι στο επίπεδο των νοικοκυριών έχουμε μια συμμετοχή της τάξης του 50-55% στα προγράμματα ανακύκλωσης, γεγονός που πριν από λίγα χρόνια θα φάνταζε ανέφικτος στόχος για την Κύπρο.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση