ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μάχη Κληρίδη – Ρίκκου στο Ανώτατο

Κομβικό σημείο οι προδικαστικές ενστάσεις των δικηγόρων του Βοηθού Γενικού

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου, επί των ενστάσεων που κατέθεσαν οι δικηγόροι του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου κατά την έναρξη της διαδικασίας εξέτασης που κατέθεσε ο Γενικός Εισαγγελέας, θα καθορίσει την χρονική διάρκεια ολοκλήρωσης της διαδικασίας ενώπιον του Ανωτάτου αλλά και  την τύχη της αίτησης.

Οι δικηγόροι του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα κατά την έναρξη της διαδικασίας, εστίασαν σε δυο σημεία που αφορούν περισσότερο, την διαδικασία που ακολουθήθηκε για την αίτηση προς το Δικαστικό Συμβούλιο προς παύση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς. Στόχος των δικηγόρων υπεράσπισης να ακυρώσουν την αίτηση του Κώστα Κληρίδη προτού ξεκινήσει η επί της ουσίας εκδίκασή της. Η πρώτη ένσταση επικεντρώνεται στους διαδικαστικούς κανονισμούς που συνέταξε το Ανώτατο Δικαστήριο στις 20 Μαΐου και δημοσιεύθηκαν στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας τρεις μέρες πριν συνέλθει για πρώτη φορά το Δικαστικό Συμβούλιο. Αν και ο λόγος της ένστασης αφορά τα στενά  περιθώρια χρόνου για μελέτη των κανονισμών, η υπεράσπιση αναμένεται κατά την διαδικασία αγόρευσης την Τετάρτη το πρωί, να προσπαθήσει να αποδείξει ότι το πλαίσιο παύσης ανώτατων δικαστών έχει κενά και ελλείψεις, σε σχέση με το αντίστοιχο που υπάρχει για τους κατώτερους δικαστές.

Οι δικηγόροι του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα στην υπερασπιστική γραμμή που έχουν χαράξει, θα επικεντρωθούν στα σημεία αυτά σε μια προσπάθεια να καταδείξουν ότι οι διαδικαστικοί κανονισμοί συντάχθηκαν βεβιασμένα και για την συγκεκριμένη υπόθεση. Το δεύτερο σημείο, αφορά πάλι τους διαδικαστικούς κανονισμούς σε συνάρτηση, όμως, με τον χρόνο υποβολής της αίτησης προς το Ανώτατο.

Οι δικηγόροι του Ρίκκου Ερωτοκρίτου υποστηρίζουν ότι την ημερομηνία που ανακοινώθηκε η αίτηση κατά του Βοηθού Γενικού από τον Κώστα Κληρίδη, (13/5/2015) δεν υπήρχε το διαδικαστικό πλαίσιο εκδίκασης το οποίο συντάχθηκε εκ των υστέρων. Η δεύτερη ένσταση που κατέθεσε η πλευρά του κ. Ερωτοκρίτου, αφορά την εκπροσώπηση του Γενικού Εισαγγελέα. Συγκεκριμένα, ζητείται από το σώμα των 13 Εφετών να αποφασίσει αν είναι ορθή προς το Σύνταγμα, η ενέργεια του Γενικού Εισαγγελέα να υποβάλει αίτηση για παύση του Βοηθού Γενικού και αυτή να μην υπογράφεται από τον ίδιο ή κάποιον άλλο λειτουργό της Νομικής Υπηρεσίας, αλλά από τους τρεις ιδιώτες δικηγόρους που εκπροσωπούν την πλευρά του στην διαδικασία ενώπιον του Ανωτάτου. Ειδικά για την δεύτερη ένσταση, προβάλλεται ο ισχυρισμός   ότι δεν είναι νομότυπος ο τρόπος με τον οποίο υποβλήθηκε η αίτηση. Το Δικαστικό Συμβούλιο θα ακούσει τις δυο πλευρές την Τετάρτη στις 9.30 το πρωί και θα αποφανθεί. Και με τις δυο ενστάσεις οι δικηγόροι του Βοηθού Γενικού ουσιαστικά εγείρουν θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων προλειαίνοντας το έδαφος για ενδεχόμενη προσφυγή του Ρίκκου Ερωτοκρίτου στο ΕΔΑΔ.

Η πλευρά του Γενικού Εισαγγελέα, όπως δηλώθηκε ενώπιον του Δικαστικού Συμβουλίου, επιθυμεί την τάχιστη εκδίκαση της αίτησης επικαλούμενη την θεσμική κρίση στην Νομική Υπηρεσία. Στην αίτηση που κατέθεσαν, εκτός από την παύση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα ζητείται εκκρεμούσης της διαδικασίας στο Δικαστικό Συμβούλιο η διαθεσιμότητα ή να δοθούν οδηγίες αποχής του Ρίκκου Ερωτοκρίτου από τα καθήκοντά του. Αίτημα, για το οποίο δεν υπάρχουν πρόνοιες στους διαδικαστικούς κανονισμούς. Η πλευρά του Γενικού Εισαγγελέα εμφανίσθηκε έτοιμη για την όσο το δυνατόν ταχύτερη εκδίκαση της αίτησης.

Μετά το Ανώτατο, την Τρίτη το πρωί το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας ενώπιον του οποίου εμφανίσθηκε ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας και άλλοι τρείς, παρέπεμψε την ποινική υπόθεσή τους σε απευθείας δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας στις 17 Ιουνίου. Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας αποφάσισε όπως οι  κατηγορούμενοι  καταβάλουν χρηματική εγγύηση 20 χιλιάδων ευρώ έκαστος.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση