ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αφιερωμένη στην ισότητα η Διεθνής Ημέρα Συνεργατισμού

Το Κίνημα συνδυάζει την επιχειρηματική προσέγγιση με τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα

Δελτίο Τύπου

Με σειρά εκδηλώσεων σε όλες τις πόλεις ο Συνεργατισμός της Κύπρου τιμά τη Διεθνή Ημέρα Συνεργατισμού η οποία καθιερώθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και γιορτάζεται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο το πρώτο Σάββατο του Ιουλίου.

Σε μήνυμα της η Διεθνής Συνεργατική Ένωση (Ι.C.A.) υπογραμμίζει τη σημασία της ισότητας σε όλα τα επίπεδα και τη συμβολή του Συνεργατισμού στην ενίσχυσή της. Διαμηνύοντας ότι ο Συνεργατισμός μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη μείωση της φτώχειας, η Διεθνής Συνεργατική Ένωση σημειώνει ότι το Συνεργατικό Κίνημα αποτελεί μοναδικό φαινόμενο, αφού συνδυάζει σε παγκόσμιο επίπεδο την επιχειρηματική προσέγγιση με τον ανθρωποκεντρικό του χαρακτήρα.

Η ανισότητα, αναφέρει η Διεθνής Συνεργατική Ένωση, επιδρά αρνητικά στην οικονομία, στην ασφάλεια και τη δημοκρατία. Η ισότητα των φύλων, όπως σημειώνεται στο μήνυμα, υπήρξε βασικό δικαίωμα στον Συνεργατισμό από τον καιρό της ίδρυσης του, πριν καν τη θέσπιση των ίσων δικαιωμάτων ψήφου ανάμεσα στα δυο φύλα.

Η Διεθνής Συνεργατική Ένωση υπογραμμίζει επίσης ότι η ανισότητα επιβραδύνει την αύξηση του ΑΕΠ, παρεμποδίζει την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού προκαλεί αρνητικές επιδόσεις στην παιδεία και επηρεάζει αρνητικά τις μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές των ανθρώπων με χαμηλά εισοδήματα. Επιδρά επίσης αρνητικά στη δημοκρατία και προάγει τη διαφθορά και την κοινωνική σύγκρουση.
  
Το Συνεργατικό μοντέλο συμβάλλει στη μείωση της ανισότητας μέσω της ενδυνάμωσης των πολιτών προσφέροντας τους ένα αξιοπρεπές και βιώσιμο τρόπο ζωής. Ο Συνεργατισμός είναι ανοικτός σε όλους, άτομα κάθε φύλου και ηλικίας. Η διεύρυνση της ιδιοκτησίας στα συνεργατικά ιδρύματα αποτελεί αποδεδειγμένα την κινητήρια δύναμη της κοινωνικής και οικονομικής ενσωμάτωσης και όλα είναι ίσα σε ότι αφορά τη λήψη αποφάσεων.

Ιδιαίτερη σημασία προσδίδει ο Συνεργατισμός και στην ίση πρόσβαση σε αγαθά η οποία αποτελεί και βασικό σκοπό της κάθε συνεργατικής.

Τα Ηνωμένα Έθνη, σημειώνεται στο μήνυμα, έχουν υπογραμμίσει τη σημασία της καθολικής πρόσβασης σε αγαθά και υπηρεσίες, ιδιαίτερα για  τις ομάδες πληθυσμού που βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό. Πρώτο μέλημα για τα συνεργατικά ιδρύματα, οι ανάγκες των μελών μας παρά τα κέρδη.

Στην Κύπρο, ο Συνεργατισμός θα τιμήσει τη Διεθνή Ημέρα με τις ακόλουθες εκδηλώσεις.

 «Coops for you, Bringing people Together», Διεθνές Συνέδριο
Τρίτη, 7 Ιουλίου 2015, 8.30 μέχρι 14.00, Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη, Λεμεσός.

 «Ιστορία του Κυπριακού Συνεργατικού Κινήματος», Βιβλιοπαρουσίαση
Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2015, 18.30 μέχρι 20.30, Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας, Λευκωσία.

 «Coops are Fit», Φιλανθρωπικό Aquathlon
Σάββατο, 11 Ιουλίου 2015 Πάφος, 18.00 μέχρι 21.00, Παραλιακό μέτωπο (περιοχή Μπάνια), Πάφος.

 «The Coop Street Party», Συναυλία με τους Imam Baildi και την The Coop Band.
Κυριακή, 12 Ιουλίου 2015, 19.30 μέχρι 23.30, Πλατεία Ευρώπης (Φοινικούδες), Λάρνακα.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση