ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

9+1 επιλογές για τα Κύπρια 2015

Το φετινό διεθνές φεστιβάλ ανεβάζει αυλαία τον Σεπτέμβριο με μία δεκάδα παραστάσεων

Δέκα ξεχωριστές, καλλιτεχνικές προτάσεις, υψηλής αισθητικής με θέατρο, χορό, μουσική και τραγούδι από Τσεχία, Ισραήλ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα και Κύπρο για όλα τα γούστα, υπόσχεται να μας προσφέρει το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ «Τα Κύπρια» που αρχίζει στις 2 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 9 Οκτωβρίου. Με φετινό προϋπολογισμό ύψους €465.000 η φετινή διοργάνωση επιδιώκει μέσα από ένα πολυμορφικό πρόγραμμα να λειτουργήσει προς όφελος των πολιτών και με ένα αρκετά φθηνό εισιτήριο (10 και 5 ευρώ) να προσελκύσει το ενδιαφέρον του. Για σκοπούς αναβάθμισης και καλύτερης λειτουργίας της διοργάνωσης, διορίστηκε για τρίτη συνεχή χρονιά καλλιτεχνικός διευθυντής ο Άντης Παρτζίλης, ο οποίος αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου την ευθύνη και τον συντονισμό του φεστιβάλ. Φετινή καινοτομία, στο πλαίσιο της πολιτικής του Φεστιβάλ για μεγαλύτερη και πιο άμεση επαφή με τον κόσμο, αποτελεί η προσθήκη εκδηλώσεων που θα είναι ανοιχτές στο κοινό. Από την Κύπρο θα παρακολουθήσουμε δύο παραστάσεις, μία από την Ομάδα ONE/OFF και τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου που συνεργάζεται  για το σκοπό αυτό με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου.

Σημειώστε τις ημερομηνίες για τις φετινές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Κύπρια 2015

1
Valentina Shuklina, Stabat Mater
Tichá Opera, Τσεχία
Θέατρο ΘΟΚ – Λευκωσία 2, 3/9
Θέατρο Ριάλτο – Λεμεσός 6/9
Μία παράσταση που συνδυάζει όπερα, ακροβατικά και παντομίμα. Η μουσική είναι πρωτότυπη και οι στίχοι είναι το ακριβές κείμενο του ύμνου «Stabat Mater Dolorosa».

2
Το βιολί της Κύπρου συναντά το βιολί της Δύσης
Philokallia Ensemble, Τσεχία-Κύπρος
Πανεπιστήμιο Κύπρου (Λεωφόρος Καλλιπόλεως) – Λευκωσία 6/9
Άλσος (απέναντι από Δημοτική Πινακοθήκη) – Πάφος 7/9
Εξέδρα Παραλίας (Φοινικούδες) – Λάρνακα 8/9.
Είσοδος Ελεύθερη
Τέσσερεις μουσικοί από την Τσεχία και την Κύπρο, μέλη της μουσικής ομάδας Philokallia ensemble, αποφάσισαν να υλοποιήσουν το εγχείρημα με τίτλο, «Το βιολί της Κύπρου συναντά το βιολί της Δύσης» που υποδηλώνει σαφώς και τον στόχο του.

3
Deca Dance 2015 New Edition
Batsheva Dance Ensemble, Ισραήλ
Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου – Λευκωσία 8/9
Δημοτικό Κηποθέατρο – Λεμεσός 10/9
Ο διάσημος Ισραηλινός χορογράφος Ohad Naharin, καλλιτεχνικός διευθυντής της ομάδας «Batsheva Dance Company» παρουσιάζει µια νέα μορφή του έργου του, το οποίο έχει λάβει ενθουσιώδεις κριτικές διεθνώς.

4
Ερμής Μιχαήλ Quintet
Kύπρος
Εξέδρα Παραλίας (Φοινικούδες) – Λάρνακα 10/9
Πλατεία Ηρώων – Λεμεσός 11/9
Είσοδος Ελεύθερη
Το Ermis Michail Quintet είναι ένα πολυεθνικό μουσικό σχήμα που αποτελείται από Κύπριους και ξένους τζαζ μουσικούς που παρουσιάζουν τις πρωτότυπες συνθέσεις του Κύπριου κιθαρίστα-συνθέτη Ερμή Μιχαήλ.

5
Broken
Motionhouse, Ηνωμένο Βασίλειο
Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου – Λευκωσία 15, 16/9
Θέατρο Ριάλτο – Λεμεσός 18/9
Οπτικά συναρπαστική και γεμάτη τρικ, το Broken ερευνά την αβέβαιη σχέση μας με τη γη, σαγηνεύοντας το κοινό σε έναν κόσμο που αλλάζει.

6
«Θείος Βάνιας», Άντον Τσέχωφ
Βόγλης, Φέρτης, Μάινας, Ελλάδα
Θέατρο Ριάλτο – Λεμεσός 19, 20/9
Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου – Λευκωσία 21, 22/9
Ο «Θείος Βάνιας»  αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό από τα έργα του κορυφαίου Ρώσου δραματουργού. Οι ήρωες, αναζητώντας  απελπισμένα  ένα υποκατάστατο του σπαταλημένου βίου τους, επιδίδονται σε ένα ιλαροτραγικό κυνήγι ευτυχίας.

7
«Μάνα μου Ελλάς», Σταύρος Ξαρχάκος
Ελλάδα
Δημοτικό Κηποθέατρο – Λεμεσός 22/9
Αμφιθέατρο Σχολής Τυφλών – Λευκωσία 23/9
Μια επιλογή των ωραιότερων δημιουργιών του επέλεξε να παρουσιάσει στη φετινή του περιοδεία, υπό τον τίτλο, «Μάνα µου Ελλάς» ο Έλληνας συνθέτης.

8
«Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας»
ΘΟΚ/Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, Κύπρος
Θέατρο ΘΟΚ – Λευκωσία 24/9
Θέατρο Ριάλτο – Λεμεσός 25/9
Βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Σαίξπηρ. H μελωδικά συναρπαστική και ρυθμικά νευρώδης μουσική του Mendelssohn δένεται με τον θεατρικό λόγο μέσα από αγώνες στο όνομα της αγάπης.

9
Ακαδημία του Αγίου Μαρτίνου των Αγρών
Ηνωμένο Βασίλειο
Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου – Λευκωσία 25/9
Θέατρο Ριάλτο – Λεμεσός 26/9
Η διάσημη ορχήστρα είναι φημισμένη για τον ήχο και τη δεξιοτεχνία της, σε λαμπρές ερμηνείες από την πιο αγαπημένη κλασική μουσική ως το σύγχρονο ρεπερτόριο.

10
Erofili repeat 
Ομάδα One/Off, Κύπρος

Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας – Λάρνακα 2/10
Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου – Λευκωσία 6/10
Α’ Λύκειο Μακαρίου ΙΙΙ – Πάφος 8/10
Θέατρο Ριάλτο – Λεμεσός 9/10
Βασισμένο στην Ερωφίλη του Χορτάτση. Μια σύγχρονη μεταφορά της κρητικής αναγεννησιακής τραγωδίας που προσδοκά να μεταφέρει στον σύγχρονο θεατή τον μύθο μέσω της αφήγησής του.

Όλες οι παραστάσεις αρχίζουν στις 8:30 μ.μ.
Εισιτήρια 5 και 10 ευρώ

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

«Ο συγγραφέας έφυγε εν μέσω καταλήψεων στο Κολούμπια, έντονων συζητήσεων γύρω από το μέλλον της Αμερικής και σ’ ένα κλίμα ...
Kathimerini.gr
 |  ΒΙΒΛΙΟ
Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ