ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δέσμευση της Delek για ανάπτυξη του κοιτάσματος Αφροδίτη

Σε συζητήσεις με την Noble Energy για αύξηση του μεριδίου τους στο «Αφροδίτη»

ΚΥΠΕ

Τη δέσμευση της κοινοπραξίας Noble, Delek και Avner να αναπτύξει το κοίτασμα Αφροδίτη, με στόχο την προμήθεια της κυπριακής και αιγυπτιακής αγοράς με φυσικό αέριο το συντομότερο δυνατό, εξέφρασε ο Εκτελεστικός Διευθυντής (CEO) της Delek Drilling Yossi Abu.

Ο CEO της εταιρείας, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία της Delek Drilling, έγινε σήμερα δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, παρουσία του Υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη.

Με την ολοκλήρωση της συνάντησής τους, κ. Yossi Abu δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «είμαστε απόλυτα δεσμευμένοι να αναπτύξουμε το τεμάχιο Αφροδίτη με την ίδια στρατηγική που υποβάλαμε, βασικά για να προμηθεύσουμε την κυπριακή και την αιγυπτιακή αγορά με τον πιο γρήγορο και αποτελεσματικό τόπο. Ηδη αρχίσαμε τη διαδικασία προώθησης του φυσικού αερίου σε αυτές τις αγορές και έχουμε μακρές συζητήσεις με πιθανούς αγοραστές για αυτό το φυσικό αέριο».

Χαρακτηρίζοντας πολύ θετική κατάληξη την ανακάλυψη της ΕΝΙ στην Αίγυπτο, ο CEO της Delek τόνισε πως αυτό επιφέρει περισσότερη προσοχή στο αέριο της Ανατολικής Μεσογείου και ενισχύει την προοπτική των ανακαλύψεων πετρελαίου και Φ.Α. στην περιοχή, κάτι που όπως είπε, «δίνει περισσότερη προοπτική για να υπάρξουν περισσότερες ανακαλύψεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ».
 
Περισσότερη προοπτική στην αιγυπτιακή αγορά
Μεταξύ άλλων ο κ. Yossi Abu, επεσήμανε ότι με την ανακάλυψη στην Αίγυπτο η εταιρεία αξιολογεί τις ανάγκες της αιγυπτιακής αγοράς, προσθέτοντας ότι «βλέπουμε περισσότερη προοπτική στην εσωτερική αγορά της Αιγύπτου για περισσότερη ζήτηση Φ.Α.». Σημειώνοντας ότι οι ανάγκες της Αιγύπτου για φυσικό αέριο ανέρχονται σε 60-70 bcm ετησίως, τόνισε πως από τη σημαντική ζήτηση «υπάρχει χώρος για φυσικό αέριο από την Κύπρο».

Θέλουν περισσότερο μερίδιο στο Αφροδίτη
Πλέκοντας το εγκώμιο του Υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη, ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Delek υποστήριξε πως η εταιρεία εργάζεται στενά και με ταχείς ρυθμούς με την Κυπριακή Κυβέρνηση, ενώ δεν έκρυψε το ενδιαφέρον της Delek να αυξήσει το μερίδιο της στο κοίτασμα «Αφροδίτη» αγοράζοντας μερίδιο από την Noble Energy, με την οποία βρίσκονται σε συζητήσεις.

Εν αναμονή έναρξης του διαλόγου
Από πλευράς Κυβέρνησης και κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για τη συνάντηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «σήμερα στις 15:00 ο Υπουργός Ενέργειας θα υποβάλει τα σχόλια της Κυπριακής Δημοκρατίας επί του σχεδίου ανάπτυξης που υποβλήθηκε από την εταιρεία και τους συνεργάτες της, και αναμένεται να ξεκινήσει ένας διάλογος ο οποίος ευελπιστούμε σύντομα να έχει θετική κατάληξη».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση