ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι επενδυτές καθορίζουν τους όρους της έκδοσης

Μπορεί η έκδοση 10ετούς ομολόγου να έχει τη σημασία της αλλά συνεπάγεται μεγαλύτερο κόστος

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Αν και οι συνθήκες καταδεικνύουν πως μία έξοδος στις αγορές αυτήν την περίοδο για άντληση χρηματοδότησης είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές, εντούτοις την ακριβή χρονική περίοδο που η Κυπριακή Δημοκρατία θα προχωρήσει σε νέα έκδοση χρέους θα υποδείξουν οι τέσσερις οίκοι που διορίστηκαν σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα.

Barclays, Goldman Sachs International, HSBC και Nomura ανιχνεύουν το επενδυτικό έδαφος ώστε να εισηγηθούν στο Γραφείο Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους τόσο το πότε πρέπει να γίνει η έκδοση, όσο και το ύψος και τη διάρκειά της. Επί της ουσίας πάντως, η έξοδος θα μπορούσε να γίνει οποιαδήποτε στιγμή από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Οι επόμενες μέρες θα αναλωθούν για παρουσιάσεις σε επενδυτές ενώ παραδοσιακά ο Δεκέμβριος δεν προσφέρεται για τέτοιου είδους κινήσεις. Η «Κ» είχε καταγράψει από τις 9 Σεπτεμβρίου πως το Υπουργείο Οικονομικών προετοίμαζε το έδαφος για έξοδο στις αγορές εντός των επόμενων μηνών.

Αν και μία έκδοση δεκαετούς διάρκειας, που είναι το πιθανότερο σενάριο, θα έχει και τη σημασιολογία της, εντούτοις, θα συνεπαγόταν φυσιολογικά και μεγαλύτερο κόστος απ’ ότι μία έκδοση διάρκειας εφτά ετών. Την ίδια ώρα, αν η έκδοση θα έχει λήξει το 2025 (δεκαετής) θα συμπίπτει με την περίοδο που θα ξεκινούν οι μεγάλες αποπληρωμές χρέους προς τους διεθνείς δανειστές, που είναι την περίοδο 2025-2031. Αντίθετα, αν η έκδοση είναι εφταετούς διάρκειας, θα λήγει δηλαδή το 2022, θα συμπίπτει με την έκδοση του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ του Απριλίου, δημιουργώντας έτσι σημαντικές ανάγκες χρηματοδότησης τη συγκεκριμένη χρονιά. Οι επαφές που θα γίνουν με επενδυτές πρόκειται να καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό τη διάρκεια της έκδοσης. Την ίδια ώρα, κρίνεται πως μία απόδοση της τάξης του 4% θα ήταν ικανοποιητική σε περίπτωση που η έκδοση έχει δεκαετή διάρκεια, παρά το γεγονός πως θα είναι στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη έκδοση του Απριλίου μέσω της οποίας αντλήθηκε 1δισ. με απόδοση 4% και στο ενδιάμεσο υπήρξαν αρκετές θετικές εξελίξεις. Αναλυτής που επικαλούνται οι Financial Times, εκτιμά πως η Κύπρος θα μπορούσε να προχωρήσει σε έκδοση δεκαετούς χρέους με απόδοση 3,5%. 

Η τελευταία φορά που η Κύπρος προχώρησε σε έκδοση χρέους δεκαετούς διάρκειας ήταν το 2010 όταν και άντλησε 786 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,625%. Την 1η Νοεμβρίου λήγει Ευρωπαϊκό Μεσοπρόθεσμο Χρεόγραφο ύψους 863εκατ. ευρώ. Πρόκειται για χρεόγραφο που εκδόθηκε το 2010 με επιτόκιο 3,75%. 

Υπερβολικό το 1,5δισ.
Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζουν πως το ποσό του 1,5δισ. ευρώ που αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα των Financial Times αποτελεί την οροφή της έκδοσης, ωστόσο, δύσκολα θα φτάσει σε τέτοια επίπεδα. Πρώτον, γιατί το κόστος θα είναι αχρείαστα υψηλό και δεύτερο γιατί θα αυξήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό το ύψος του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ. Άλλωστε, τη δεδομένη στιγμή δεν συντρέχουν άμεσοι λόγοι για άντληση ενός τόσο μεγάλου ποσού, αφού αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις το επόμενο διάστημα, το κόστος δανεισμού προβλέπεται να μειωθεί περαιτέρω. Με αυτά ως δεδομένα το ύψος της έκδοσης πρέπει να υπολογίζεται στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη, δηλαδή κοντά στο 1 δισ. ευρώ.

Αισιόδοξος ο ΥΠΟΙΚ
Σε δηλώσεις του στην «Κ» ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης χαρακτήρισε την επικείμενη τελευταία έξοδο στις αγορές ως την επιβεβαίωση που χρειάζεται η Κύπρος πριν από την έξοδό της από το μνημόνιο ώστε να αποδείξει ότι είναι πλέον σε θέση να χρηματοδοτεί τις ανάγκες της από τις διεθνείς αγορές. Υπήρξαν αρκετές θετικές εξελίξεις το τελευταίο διάστημα, όπως η επιστροφή στην ανάπτυξη και η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης από τον οίκο S&P και θεωρούμε πως υπάρχουν τα εχέγγυα για το επόμενο βήμα, σχολίασε ο Υπουργός.

Πάντως, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ευχήθηκε όπως η έκδοση του δεκαετούς ομολόγου είναι επιτυχής ώστε να επιτρέψει στην Κυπριακή Δημοκρατία την επιστροφή στις διεθνείς αγορές για να μην έχει την ανάγκη χρηματοδότησης από τους ευρωπαίους εταίρους. «Πρέπει να καταλάβουν όλοι πως εάν καταφέρουμε να βγούμε στις αγορές, θα βγούμε από το Μνημόνιο το Μάρτη του 2016, όπως προνοεί η συμφωνία χρηματοδότησης και δανεισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αν, από την άλλη, δεν καταφέρουμε να βγούμε στις αγορές, αν η έκδοση των ομολόγων δεν είναι επιτυχής, αυτό θα σημαίνει ένα δεύτερο Μνημόνιο και την παραμονή της Τρόικας για ακόμα τρία χρόνια».

Ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την ετοιμότητα του κόμματός του να συμβάλει εποικοδομητικά ώστε «να καταφέρουμε να βγούμε από το Μνημόνιο το 2016 και η Κυπριακή Δημοκρατία να συνεχίσει να δανείζεται από τις διεθνείς αγορές αφού θα έχει ανακτήσει τη χαμένη της αξιοπιστία».

Βλέπει μείωση αποδόσεων το Γραφείο Διαχείρισης Χρέους
Την επιστροφή της κυπριακής οικονομίας στην ανάπτυξη από το 2015 λόγω και της βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, επισημαίνει σε ενημερωτικό δελτίο Οκτωβρίου το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών.

Όπως αναφέρεται, κατά το 2ο τρίμηνο του 2015, ο ρυθμός ανάπτυξης σε ετήσια βάση επιταχύνθηκε στο 0,8% σε σύγκριση με ρυθμό ανάπτυξης 0,1% το 1ο τρίμηνο του 2015.

«Έχοντας υπόψη ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον εμφανίζει σημάδια ανάπτυξης εν μέσω βελτιωμένων συνθηκών και με δεδομένη την οριακά θετική δανειοδότηση σε επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με την πτώση των επιτοκίων, θεωρούμε ότι υπάρχει επιστροφή στην ανάπτυξη από το 2015», αναφέρεται. Πάντως, από την πλευρά του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξακολουθεί να κάνει συντηρητικές προβλέψεις αφού διατηρεί την εκτίμησή του για ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας κατά 0,5% το 2015.  

Ο όγκος των Γραμματίων του Δημοσίου που έχει εκδώσει το Γραφείο Δημοσίου Χρέους έχει μειωθεί σημαντικά, λόγω της καλύτερης, από την προβλεπόμενη, δημοσιονομική κατάσταση που έχει οδηγήσει στη δημιουργία σημαντικών ταμειακών διαθεσίμων.

Ο αρχικός στόχος της διατήρησης 500 εκατ. ευρώ βραχυπρόθεσμου χρέους έχει αναθεωρηθεί στα 400 εκατ. ευρώ στόχος που, όπως αναφέρεται, επιτεύχθηκε κατά την τελευταία δημοπρασία στις 2 Οκτωβρίου.

Οι αποδόσεις έχουν μειωθεί σημαντικά με τη σταθμισμένη μέση απόδοση για τα Γραμμάτια Δημοσίου των 13 εβδομάδων να έχει μειωθεί σε 1,58% από 1,87% το Σεπτέμβριο.

Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης στις 31 Δεκεμβρίου 2014, ανερχόταν στα 18,8 δισ. ευρώ. Το χρέος που προερχόταν από την εγχώρια αγορά ήταν στο 31% ενώ το υπόλοιπο αφορούσε τη διεθνή αγορά. Το χρέος με μέση έως μακροπρόθεσμη λήξη ανερχόταν στο 96% ενώ το υπόλοιπο αφορούσε χρέος με βραχυπρόθεσμη λήξη. Το 58% ήταν χρέος σταθερού επιτοκίου ενώ το 42% κυμαινόμενου επιτοκίου. Το χρέος σε ευρώ ανερχόταν στο 98%. Οι προβλεπόμενες χρηματοδοτικές ανάγκες κατά το 2016-2018 περιλαμβάνουν τη χρηματοδότηση του δημοσιονομικού ισοζυγίου και τις λήξεις δημόσιου χρέους ύψους 2,8 δισ. ευρώ.

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση