ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Καδής: Υπήρχαν υπόνοιες για τα πλαστά έγγραφα

Ψάχνει το ζήτημα και η Αστυνομία για το αν ρωτήθηκε και ποιος ήταν στη σύσκεψη

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σε πρώτο θέμα εξελίσσεται η παραχώρηση εισόδου στα εδάφη της Δημοκρατίας υπό τη φοιτητική ιδιότητα σε κυπριακά κολέγια, σε 800 πρόσωπα από το Μπαγκλαντές με παραποιημένα έγγραφα.  Υπενθυμίζεται όπως αναφέρει η επιστολή από το ΥΠΕΞ ότι σχετική Διυπουργική Επιτροπή υιοθέτησε, κατά τη συνεδρία της στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού την 27η Μαΐου 2015, το συμπέρασμα, μετά από ενδελεχή έλεγχο, τόσο από το Υπουργείο Εξωτερικών (επί των εγγράφων που τέθηκαν υπ' όψιν του) όσον και από το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, ότι τα εν λόγω έγγραφα είναι χαλκευμένα/ παραποιημένα/ πλαστά».

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής μιλώντας στην «Κ» είπε πως «για τα συγκεκριμένα έγγραφα υπήρχαν υπόνοιες ότι ήταν πλαστά και αντιλαμβάνομαι ότι το ΥΠΕΣ που είναι υπεύθυνο για τη γνησιότητα αυτών των εγγράφων αποτάθηκε στην Αστυνομία. Και είχε την απάντηση που είχε και για αυτό κινήθηκε με τον τρόπο που κινήθηκε».

Ο κ. Χάσικος μιλώντας χθες στο ΣΙΓΜΑ δήλωσε πως στο ερώτημα προς το Υπουργείο Εξωτερικών και την Αστυνομία, κατά πόσον μπορούν να διαβεβαιώσουν ότι τα έγγραφα είναι πλαστά και να το δώσουν εγγράφως, είπαν ότι «δεν μπορούμε να σας βεβαιώσουμε ότι είναι πλαστά, αλλά ότι φαίνεται πως είναι πλαστά».

«Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι πλαστά αλλά επειδή θέλουμε να δίνουμε λύσεις και λαμβάνοντας υπ' όψιν και την οικονομική κατάσταση στην Κύπρο, αποφασίσαμε την έγκριση των αιτήσεων», δήλωσε ο ΥΠΕΣ.

Η αστυνομία από την πλευρά της σύμφωνα με πληροφορίες της "Κ", περιμένει από τον Γενικό Εισαγγελέα να μελετήσει το ζήτημα και να διαφανεί αν θα υπάρξει αστυνομική έρευνα. Σε ερώτηση αν ερωτηθήκε η Αστυνομία από το ΥΠΕΣ για το αν είναι πλαστά τα έγγραφα ή όχι, σύμφωνα και με τα όσα υποστηρίζει το ΥΠΕΣ, η απάντηση είναι το ζήτημα διερευνάται εφόσον έγινε μια σύσκεψη τότε που έλαβαν μέρος διάφοροι παράγοντες.

Οι προσωπικές συνεντεύξεις
Ένα από τα μέτρα εκείνα που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή σύμφωνα με τον Υπ. Παιδείας κ. Καδή είναι εκείνο των προσωπικών συνεντεύξεων.

«Εμείς κάναμε συσκέψεις για να καθοριστεί πολιτική εισόδου των φοιτητών και αναπροσαρμόζεται η πολιτική αυτή στη βάση των δεδομένων που έχουμε μπροστά μας. Έχουμε αποφασίσει και υιοθετείται ότι στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται ότι υπάρχει κίνδυνος να έρθουν φοιτητές με πλαστά στοιχεία, ότι θα πρέπει να μπαίνει ακόμη ένα στάδιο στην όλη διαδικασία. Να γίνεται προσωπική συνέντευξη πριν την είσοδο των φοιτητών στην Κύπρο και αυτό θα ισχύει από εδώ και πέρα για χώρες από τις οποίες προκύπτει ότι έχουμε πρόβλημα».

Σε ερώτηση αν γνώριζε το ΥΠΕΣ την 27η Μάιου ότι τα έγγραφα των φοιτητών ήταν χαλκευμένα όπως υποστηρίζει το ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του, ο κ. Καδής απάντησε ότι «αυτό που σας λέω με τις προσωπικές συνεντεύξεις έγινε πρόσφατα. Τον Αύγουστο».

Αν τώρα, μέσω της προσωπικής συνέντευξης θα διαφανεί αν είναι παραποιημένα τα έγγραφα, ο Υπουργός Παιδείας απάντησε ότι «όταν πάει ο φοιτητής στην πρεσβεία και προσκομίσει τα έγγραφά του θα φανεί μέσω της συνέντευξης και εφόσον συζητηθεί η γνησιότητα των εγγράφων, αν μιλάμε με τον συγκεκριμένο άνθρωπο. Το πρόβλημα αντιλαμβάνομαι όπως εμφανίστηκε ενώπιον μας είναι ότι εμφανίζονταν τα ίδια χαρακτηριστικά για διαφορετικά άτομα. Αυτό θα μπορεί εκείνος που θα κάνει τις προσωπικές συνεντεύξεις να το διαπιστώσει».

Οι φοιτητές για το 2015
Υπολογίσιμα είναι τα έσοδα της Δημοκρατίας από φοιτητές που κάνουν αίτηση στα πανεπιστήμια και τις ιδιωτικές σχολές της Κύπρου.

Για το ζήτημα ρωτήθηκε ο κ. Καδής και απάντησε ότι «έχω μπροστά μου τα έγγραφα και τις αιτήσεις αλλοδαπών φοιτητών για το φθινοπωρινό εξάμηνο του 2015. Εδώ έχουμε αιτήσεις από 1.785 άτομα και από αυτά τα 219 αφορούν αιτήσεις για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και τα υπόλοιπα στις ιδιωτικές σχολές. Τώρα εμείς ως Υπουργείο βλέποντας τα στοιχεία που μας έχουν στείλει συστήσαμε προς το τμήμα αρχείο πληθυσμού και μετανάστευσης τις πλείστες από αυτές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το ΥΠΕΞ «καρφώνει» Χάσικο και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση