ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η προειδοποίηση Νικόλα για την πώληση δανείων

Έτοιμος να ψηφίσει το νομοσχέδιο ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ εφόσον γίνουν δεκτές οι τροποποιήσεις

Μπορεί ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου να δήλωσε στην «Κ» ότι το νομοσχέδιο για την πώληση δανείων θα εγκριθεί από τη Βουλή έχοντας και τη σύμφωνο γνώμη του ΔΗΚΟ, ωστόσο, φαίνεται πως δεν υπολόγισε τις τροποποιήσεις που θέλει να προσθέσει ο πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, αναλύοντας τις εισηγήσεις του κόμματος του για αντιμετώπιση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, έστειλε τελεσίγραφο στην Κυβέρνηση, λέγοντας ότι αν δεν εγκριθεί η τροπολογία που θα καταθέσει το ΔΗΚΟ και η οποία θα απαγορεύει στις τράπεζες να πωλήσουν δάνεια σε τρίτους προτού δώσουν το δικαίωμα στον δανειολήπτη να εξαγοράζει το δάνειο σε καλύτερη τιμή, τότε το κόμμα του δεν πρόκειται να ψηφίσει το νομοσχέδιο για την πώληση δανείων. Οι δηλώσεις Νικόλα Παπαδόπουλου, ουσιαστικά επιβεβαιώνουν το πρωτοσέλιδο της Οικονομικής Καθημερινής της Τετάρτης ότι το συγκεκριμένο θέμα απειλεί την επόμενη αξιολόγηση του προγράμματος.

Την τροποποίηση που θα δίδει το δικαίωμα στον δανειολήπτη και τον εγγυητή να εξαγοράζουν το δάνειο, έθεσε λεπτομερώς τόσο ο ίδιος όσο και ο Άγγελος Βότσης κατά την συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών στους εκπροσώπους των αρμόδιων κρατικών τμημάτων.

Όπως πληροφορείται η «Κ», ενδεχομένως η Κεντρική Τράπεζα να μην ήταν αρνητική σε μία τέτοια πρόνοια εφόσον το χρονικό διάστημα που θα είχε ο δανειολήπτης δεν υπερέβαινε τις μερικές μέρες. Από την άλλη, Σύνδεσμοι Τραπεζών εξέφρασαν την αντίθεση τους σε μία τέτοια πρόνοια γιατί μπορεί να δημιουργήσει ηθικό κίνδυνο οδηγώντας κι άλλους που μπορούν να πληρώσουν στο να μην το πράττουν. Παράλληλα,  εξέφρασαν την άποψη πως η συγκεκριμένη πρόνοια δυνατό να οδηγήσει τις εταιρείες που ενδιαφέρονται να αγοράσουν αυτά τα δάνεια στο να προσφέρουν ακόμα χαμηλότερες τιμές λόγω αυξημένου κόστους.

Πάντως, δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα πως θα αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο ζήτημα οι διεθνείς δανειστές οι οποίοι θεωρείται σίγουρα πως θα θέσουν την ψήφιση του νομοσχεδίου ως προαπαιτούμενο προτού δώσουν το καλώς έχει στην επόμενη αξιολόγηση. Άποψη της τρόικας είναι πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα πρέπει να είναι όσο το δυνατό πιο ελκυστικό για τις εταιρείες διαχείρισης δανείων.

Σύμφωνα με την τροποποίηση που θέλει να κάνει ο Νικόλας Παπαδόπουλος, καμία τράπεζα δεν θα δικαιούται να πωλήσει δάνειο σε τρίτο αν δεν έχει δώσει πρώτα το δικαίωμα στον δανειολήπτη και στον εγγυητή να εξαγοράσουν το δάνειό τους στην ίδια ή σε καλύτερη τιμή απ` ότι θα πωλείτο σε ένα επενδυτικό ταμείο. Σημείωσε δε ότι η πρόταση αυτή θα κατατεθεί ως τροπολογία στο νομοσχέδιο για την πώληση δανείων που συζητείται στη Βουλή. Υπενθυμίζεται πως μία σχετικά παρόμοια πρόνοια προστέθηκε την τελευταία στιγμή και στο νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις.

«Και τονίζουμε πως, αν αυτή η πρόταση δεν γίνει αποδεκτή, δεν πρόκειται να ψηφίσουμε το νομοσχέδιο για την πώληση δανείων», ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα του Ν. Παπαδόπουλου ο οποίος υποστήριξε πως με την εφαρμογή αυτού του σχεδίου τα δάνεια θα γίνουν βιώσιμα, ενώ παράλληλα οι τράπεζες θα περιορίσουν τις ζημιές, αφού δεν θα αναγκαστούν να πουλήσουν τα δάνεια σε τρίτους με μεγαλύτερη έκπτωση.

 

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση