ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αισιοδοξία για τα προαπαιτούμενα που απελευθερώνουν τη δόση

Στις 3 Δεκεμβρίου στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τα εργασιακά της cyta

Η πρόσφατη πρωτοβουλία του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας ως προς τη διαχείριση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων τα οποία, ως γνωστόν, δεσπόζουν στους ισολογισμούς των τραπεζών, δείχνει τη συνολικότερη βούληση που υπάρχει στο κυβερνητικό μέτωπο ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος μετά και την ψήφιση του νόμου για την πώληση δανείων. Το ρεπορτάζ της «Κ» επιβεβαίωσε πως υπάρχει εγρήγορση ως προς τα προαπαιτούμενα και κυρίως αυτά που αφορούν την έγκριση της Τρόικας αλλά και της Βουλής των Αντιπροσώπων, τόσο σε επίπεδο Προεδρίας της Δημοκρατίας όσο και στο ΥΠΟΙΚ.

Υπενθυμίζεται ότι για να απελευθερωθούν τα 350 εκατ., ευρώ (Σ.Σ. 200 εκατ. και επιπλέον 150 εκατ. ευρώ για τον Συνεργατισμό εφόσον εγκριθεί η κρατική στήριξη) που αποτελούν και την τελευταία δόση του προγράμματος της Κύπρου, πρέπει να εγκριθούν πριν το πρώτο Euroworking Group του 2016 που θα λάβει χώρα στις 11 Ιανουαρίου τα εξής:  

-  Ψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του νομοσχεδίου που ήδη εκκρεμεί ενώπιον της Βουλής, το οποίο διέπει την ίδρυση κρατικής εταιρείας cyta. Έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο του νομοσχεδίου που θα διέπει τα εργασιακά θέματα των εργαζομένων της cyta.

-  Λήψη απόφασης επί της αρχής από το Υπουργικό Συμβούλιο σχετικά με τον τρόπο και τη μορφή του διαχωρισμού της ΑΗΚ, με βάση τις αρχές του τρίτου ενεργειακού πακέτου.

- Οριστική επιβεβαίωση από την Τρόικα του περιεχομένου της νομοθεσίας που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στις 12 Νοεμβρίου σχετικά με το εποπτικό πλαίσιο για την πώληση των δανείων.

Τα δυο σημαντικότερα εξ αυτών, πέραν των όσων θέλουν την τυπική έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο, αφορούν την ψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του νομοσχεδίου για τη cyta και επιπρόσθετα το τυπικό πράσινο φως από την Τρόικα αναφορικά με το νομοσχέδιο που αφορά την πώληση δανείων. Επί του δεύτερου ζητήματος, κύκλοι του ΥΠΟΙΚ με τους οποίους επικοινώνησε η «Κ», δηλώνουν βάσιμα αισιόδοξοι και πως δεν διαβλέπεται κάποια ανησυχία αν και παραμένει το «ΟΚ» της Τρόικας.

«Δεν υπάρχει επίσημη απάντηση ακόμη, από την Τρόικα, εφόσον ήθελαν να δουν το επίσημα δημοσιευμένο κείμενο της Δημοκρατίας πριν δώσουν και το τυπικό εντάξει. Δεν υπάρχει ανησυχία, πάντως, μάλλον το αντίθετο, όμως, αντιλαμβάνεστε πως πρέπει να τελειώσει η υπόθεση και μέχρι τότε δεν μπορούμε να είμαστε απολύτως βέβαιοι. Περιμένουν επιπρόσθετα βέβαια και την επίσημη μετάφραση».

Στο ίδιο πλαίσιο, προοδευτικά βατό και σε σύντομο χρονικό διάστημα, βρίσκεται και το δεύτερο σκέλος που άπτεται της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας και έχει να κάνει με την εκπόνηση οδηγίας για την πρακτική εφαρμογή μέσα από την οποία οι τράπεζες θα μπορούν να πωλούν δάνεια. Όσες τράπεζες, από την άλλη, δραστηριοποιούνται στην Κύπρο και έχουν ήδη τη σχετική άδεια από χώρες μέλη της ΕΕ (οι οποίες με τη σειρά τους έχουν ήδη προχωρήσει με το καθεστώς της πώλησης δανείων) θα χρειαστεί να έχουν άδεια και από την Κύπρο για να προχωρήσουν.

Όπως δήλωσε η ίδια πηγή «θα πάρουν μια άδεια για να εγγράψουν ένα ειδικό επενδυτικό όχημα στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Δεν είναι κάτι που είναι πάρα πολύ δύσκολο, όχι τελείως τυπικό εφόσον υπάρχει το στοιχείο της αδειοδότησης στην Κύπρο αλλά είναι εύκολη η διαδικασία. Όποιος θέλει να αδειοδοτηθεί μπορεί να αδειοδοτηθεί», τόνισε η ίδια πηγή. Επί της ουσίας το συγκεκριμένο μέτρο θα λάβει χώρα περισσότερο για να υπάρχει ένα μητρώο στο οποίο θα καταγράφονται ποιοι είναι αυτοί που μπορούν να αγοράζουν κυπριακά δάνεια. «Ούτως ή άλλως, αυτά τα δάνεια, μιλάμε πάντοτε μέχρι ενός εκατομμυρίου, θα συνεχίσουν να διέπονται από την κυπριακή νομοθεσία, άρα δεν είναι παράλογο να εγγραφεί στην Κύπρο εκείνος που θέλει τη σχετική άδεια», κατέλήξε η ίδια πηγή.

3 Δεκεμβρίου η cyta στη Βουλή
Την ίδια ώρα καταγράφονται ήδη αντιδράσεις ως προς το διαχωρισμό της Αρχής Ηλεκτρισμού και τα νομοσχέδια για ίδρυση εταιρείας cyta, συν αυτώ και των αλλαγών που επέρχονται στα εργασιακά, από συνδικαλιστικές οργανώσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, οι συντεχνίες της ΑΗΚ ΕΠΟΠΑΗ, ΣΗΔΗΚΕΚ, ΣΕΠΑΗΚ και ΣΥΒΑΗΚ δήλωσαν την αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι συντεχνίες της ΑΤΗΚ, ΠΑΣΕ-ΑΤΗΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ –ΠΕΟ, μέσα από κοινή γραμμή δράσης. Ο Αλέκος Τρυφωνίδης, γγ της ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ, δήλωσε ότι «ο εκσυγχρονισμός και οι μεταρρυθμίσεις στη cyta είναι επιβαλλόμενες, αλλά το ξεπούλημα του οργανισμού που φέτος αναμένεται να έχει κέρδη περίπου €83 εκατ. ευρώ δεν θα το επιτρέψουν ούτε οι εργαζόμενοι ούτε η κοινωνία».

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, το νομοσχέδιο για την cyta, αν ανέμενε η Βουλή και το νομοσχέδιο για τα εργασιακά για να εξετάσει το νομοσχέδιο της μετοχοποίησης της εταιρείας στο σύνολό του, θα είναι ενώπιόν της στις 3 Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι απαιτείται μόνο έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο του νομοσχεδίου για τα εργασιακά της cyta.

Στο ενδιάμεσο πάντως αναμένεται να ενταθούν οι πιέσεις εκ μέρους των συνδικαλιστικών οργανώσεων αν και όπως ήδη έχει καταγραφεί ο μέχρι στιγμής διάλογος μεταξύ των εργαζομένων στην ΑΤΗΚ και του ΥΠΟΙΚ έχει  φέρει θετικά αποτελέσματα για τους πρώτους όσο αφορά την κατοχύρωση των κεκτημένων και του συνταξιοδοτικού, στην περίπτωση που ο οργανισμός πάει σε χέρια ιδιώτη επενδυτή.

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση