ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Bουλή σταυρώνει τους κανονισμούς της Kυβέρνησης για το ωράριο

Υπέρ τάχθηκαν μόνο οι 14 βουλευτές του κυβερνώντος ΔΗΣΥ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Κατά πλειοψηφία η Bουλή απέρριψε τους κανονισμούς της Kυβέρνησης για το ωράριο καταστημάτων.

Υπέρ τάχθηκαν 14 βουλευτές του ΔΗΣΥ, εναντίον 30 βουλευτές του ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ενώ οι βουλευτές Αθηνά Κυριακίδου και Δημήτρης Συλλούρης τήρησαν αποχή.

Μετά και από τη σταύρωση των κανονισμών φαίνεται να λειτουργεί ο νόμος του 2006, όπου τα καταστήματα τις Κυριακές, μετά και από τη λήξη του εορταστικού ωραρίου, θα είναι κλειστά, ενώ την Τετάρτη θα μένουν ανοικτά μέχρι τις 3:00 το απόγευμα. Το Σάββατο μέχρι τις 7:00 μ.μ. τον χειμώνα και 7:30 μ.μ. το καλοκαίρι.

Κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακοντής επεσήμανε ότι τα διατάγματα της υπουργού Εργασίας προβλέπουν οι εργαζόμενοι να δουλεύουν 18 ώρες ημερησίως από τη Δευτέρα μέχρι την Κυριακή, κάτι που οδηγεί σε εργασιακό μεσαίωνα, ενώ την ίδια στιγμή επεσήμανε πως με το εν λόγω ωράριο κατατρατηγούνται τα εργασιακά δικαιώματα.

Από πλευράς του ΔΗΚΟ, ο Άγγελος Βότσης επεσήμανε πως η Επιτροπή Εργασίας έφτασε στο σημείο να παρακαλεί την υπουργό για μία μέση λύση.  Κάλεσε την Κυβέρνηση να προβληματιστεί από το γεγονός ότι μόνο το κυβερνητικό κόμμα στηρίζει αυτή τη θέση και κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η βουλευτής της ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα ανέφερε ότι θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή σε ένα ζήτημα που πηγαινοέρχεται στη Βουλή εδώ και πολλούς μήνες. «Φαίνεται πως η Κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να συζητήσει αυτό το δύσκολο θέμα να διαβουλευθεί με τους εμπλεκόμενους» ανέφερε η κ. Μαυρονικόλα. «Τι έχουμε κάνει με αυτό το ωράριο; Δημιουργήσαμε τη γενιά των 500 ευρώ βλέπουμε νέους να εργάζονται για 500 ευρώ και να έρχονται στη βουλή να παρακαλούν να κρατήσουν αυτή την εργασία» ανέφερε η βουλευτής της ΕΔΕΚ. Η κ. Μαυρονικόλα επεσήμανε πως είναι καθαρά πολιτικό το ζήτημα και επεσήμανε πως ο κόσμος δεν ζητά να είναι ανοικτά τα καταστήματα, αλλά να υπάρξει η ανάπτυξη που θα ανοίξει τις θέσεις εργασίας.

Από πλευράς του ΔΗΣΥ ο Νίκος Νουρής επεσήμανε ότι έγιναν αμέτρητες συναντήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους, εκφράζοντας έκπληξη για το γεγονός ότι ακούγεται ότι δεν έγινε κοινωνικός διάλογος. Σύμφωνα με τον κ. Νουρή οι κανονισμοί παρουσιάζουν σημαντικά πλεονεκτήματα, τα οποία δεν πρέπει να παραγνωριστούν, καθώς κατοχυρώνονται εργασιακά δικαιώματα και δύο ελεύθερες Κυριακές τον μήνα. «Εμείς δεν θέλουμε να μειώσουμε τα εισοδήματα του κράτους, θέλουμε θεσμοθέτηση των συμφερόντων, επιδιώκουμε την εξυπηρέτηση των πολιτών αυτού του τόπου» ανέφερε ο κ. Νουρής, χαρακτηρίζοντας ως πισωγύρισμα την επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καταργούνται τα τέλη αγοραπωλησίας κατεχόμενης γης
Υπό διαμαρτυρία η έγκριση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού ΡΙΚ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση