ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μονολογώντας το ψέμα

Μία παράσταση γροθιά στη μνήμη μας

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Το έργο της Judith Thompson "Το Παλάτι του Τέλους" που ανέβασε ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου αποτελείται από τρεις μονόλογους υπαρκτών προσώπων που σχετίζονται με τον πόλεμο στο Ιράκ. Τους ρόλους υποδύονται οι Αντώνης Κατσαρής ως David Kelly, βρετανός επιθεωρητής όπλων, Λένια Σορόκου, ως Nehrjas Al Saffarh, ιρακινή μητέρα και μέλος του Κ.Κ.Ι., και Στέλα Φυρογένη, ως Lynndie England, έφεδρος του αμερικανικού στρατού, εμπλεκόμενη στα γεγονότα της φυλακής του Άμπου Γκράιμπ.

Και οι τρεις μονόλογοι είναι μία γροθιά στο στομάχι, όχι μόνο γιατί μας θυμίζουν εκείνες τις τραγικές ημέρες, αλλά και γιατί μας δείχνουν το πρόσωπο του πολέμου και τις συνέπειές του.

Κάθε μονόλογος είναι μία υπενθύμιση για το τι σημαίνει ψέμα, πολιτική και διπλωματία των ισχυρών. Κάθε πρόσωπο του έργου έχει να πει τη δική του εκδοχή για την αλήθεια του πολέμου και την αναγκαιότητά του, για τα κατά συνθήκη ψεύδη που πρέπει να υποστηρίξει και για τη δική του κοινωνία.

Οι ηθοποιοί συνομιλούν εκών άκων με τον θεατή, τον κάνουν να σκεφτεί δύο και τρεις φορές, όχι για τον πόλεμο, αυτός πάντα είναι καταδικαστέος, αλλά για την "αλήθεια" που ο καθένας μας υπηρετεί και πόσο αυτή μπορεί να μας επηρέασει.

Το συνολικό αποτέλεσμα είναι άριστο και η επιλογή του έργου είναι επίκαιρη όσο ποτέ, άλλωστε ο πόλεμος είναι μόνο μερικά ναυτικά μίλια παραπέρα.

Παραστάσεις:
Πάφος 16/12, ώρα 20:30, Μαρκίδειο Θέατρο.
Λάρνακα 17/12, ώρα 20:30, Δημοτικό Θέατρο.
Αμμόχωστος 18/12, ώρα 20:30, Δημαρχείο Σωτήρας.

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση