ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συνεχίζουν την απεργία οι νοσηλευτές

Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα η συνάντηση ΠΑΣΥΝΟ- Παμπορίδη

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η συνάντηση αντιπροσωπείας των νοσηλευτών με τον Υπουργό Υγείας, διήρκησε περίπου δύο ώρες, χωρίς ωστόσο ουσιαστικό αποτέλεσμα, καθώς οι δύο πλευρές δεν κατέληξαν στην χρυσή τομή η οποία θα δώσει τέλος στα απεργιακά μέτρα των νοσηλευτών.

Θεωρείται ωστόσο ότι έγινε ένα βήμα προς αποκλιμάκωση του τεταμένου κλίματος στον τομέα της Υγείας, καθώς αποφασίστηκε ότι με την σημερινή συνάντηση, αρχίζει νέος διάλογος μεταξύ των απεργών και του Υπουργού Υγείας.

Προηγούμενη ενημέρωση

Κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων αποφάσισαν στη Γενική Συνέλευση τους τα μέλη της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ).

Ωστόσο, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΣΥΝΟ θα μεταβεί απόψε η ώρα 7.15 μ.μ στη Λευκωσία, όπου θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας.

Όπως αναφέρουν πηγές της «Κ», η συνάντηση πραγματοποιείται με στόχο να δοθούν στην ΠΑΣΥΝΟ διευκρινήσεις σε ο,τι αφορά θέσεις του Υπουργείου Υγείας.

Στη συνάντηση μεταξύ Υπουργού Υγείας και ΠΑΣΥΝΟ θα συμμετέχει και αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων, ενώ με το τέλος της συνάντησης δεν πρόκειται να γίνει οποιαδήποτε τοποθέτηση του Υπουργού Υγείας.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως υπέρ της ΠΑΣΥΝΟ τάχθηκε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνδέσμων Νοσηλευτών, η οποία με ανοιχτή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ζητά αναγνώριση της ανάγκης ισότητας για τις μαίες και νοσηλευτές στην Κύπρο.

Σύμφωνα με την επιστολή, η EFN αναφέρει πως αναμένει ότι οι νοσηλευτές μέλη της και μη στην Κύπρο, θα έχουν ικανοποιητικές απολαβές και αποδεκτές συνθήκες εργασίας, σημειώνοντας ότι αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνουν επαρκώς στελεχωμένα νοσηλευτήρια, ασφαλές εργασιακό περιβάλλον και ανάλογη αντιμισθία συγκρίσιμη με τους υπόλοιπους επαγγελματίες.

“Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παρέχει συγκεκριμένους μισθούς στους απόφοιτους πανεπιστημίου, ως επίσης ότι οι νοσηλευτές και οι μαίες αγωνίζονται να επιβιώσουν σε άσχημες επαγγελματικές συνθήκες που είναι απαράδεκτες για το 2016. Αυτή η κατάσταση οδηγεί σε επαγγελματικό στρες και επαγγελματική εξουθένωση, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας και την ασφάλεια υγείας σε Ευρωπαίους πολίτες”, προσθέτει η επιστολή.

Εκφράζει την εκτίμηση ότι η απεργία από την πλειοψηφία των νοσηλευτών στην Κύπρο οφείλεται στο γεγονός ότι η κυπριακή κυβέρνηση αρνείται να τους αμείβει όπως όλους τους δημόσιους λειτουργούς που κατέχουν ακαδημαϊκά προσόντα και των οποίων η θέση το απαιτεί, σημειώνοντας ότι στέκεται αλληλέγγυα στους νοσηλευτές και τις μαίες της Κύπρου.

Καλεί, ταυτόχρονα, την Κυπριακή Δημοκρατία να τιμήσει τις υποχρεώσεις της όπως απορρέουν μέσα από τις αρχές της ισότητας στην εθνική νομοθεσία και τις ευρωπαϊκές οδηγίες και ζητά όπως πριν η κυβέρνηση πάρει οποιαδήποτε μέτρα προς μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας να αναγνωρίσει το δικαίωμα των νοσηλευτών και των μαιών για αμοιβή σύμφωνα με τα ακαδημαϊκά προσόντα, που κατέχουν και να προσέλθει σε ολοκληρωμένο διάλογο με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις αναφορικά με το θέμα.

Επίσης, καλεί την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για διόρθωση των συνεπειών από τις αποκοπές και το πάγωμα των μισθών των νοσηλευτών και μαιών.

Τέλος, η EFN αναφέρει πως θα ενημερώσει τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με το τι συμβαίνει στην Κύπρο για το επάγγελμά, ώστε να υπάρξει αύξηση της πολιτικής προσοχής για το σημαντικό ρόλο και τις συνθήκες εργασίας των νοσηλευτών και μαιών, των γυναικών, στο σύστημα υγείας.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση