ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τρ. Κύπρου: Το Brexit κριτήριο για Χρηματιστήριο του Λονδίνου

Εάν η Μεγάλη Βρετανία βρεθεί εκτός ΕΕ, οι όποιοι σχεδιασμοί μπορεί να ανατραπούν

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για έξοδο τη Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα είναι καθοριστικό σε σχέση με την απόφαση της Τράπεζας Κύπρου για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Μπορεί εσωτερικά οι διαδικασίες για να πληροί η τράπεζα όλα τα απαιτούμενα για να γίνει αποδεκτή στην premium κατηγορία του LSE να είναι πυρετώδεις, ωστόσο, σε περίπτωση που οι Βρετανοί πολίτες αποφασίσουν έξοδο από την Ένωση, τα δεδομένα θα διαφοροποιηθούν σημαντικά, αφού πλέον θα πρόκειται για το χρηματιστήριο μίας χώρας που όχι απλά δεν θα έχει ως νόμισμα το ευρώ, αλλά δεν θα ανήκει καν στην κοινή ευρωπαϊκή κοινότητα. Την αναμονή του αποτελέσματος σε σχέση με το Brexit, φαίνεται να έχουν ζητήσει και οι εποπτικές Αρχές, τουλάχιστον πριν τη λήψη τελεσίδικης απόφασης.

Που θα γίνει η Holding;

Αν και η ίδια η τράπεζα σχολιάζει πως ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει ο ακριβής τρόπος με τον οποίο θα γίνει η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, θεωρείται βέβαιο πως θα πρέπει να δημιουργηθεί μία ιθύνουσα εταιρεία οι μετοχές της οποίας θα εισαχθούν στο LSE. Το γεγονός αυτό έχει πυροδοτήσει τις τελευταίες μέρες φήμες περί δημιουργίας νέας εταιρείας σε κάποια άλλη χώρα. Έντονα ακούστηκε μάλιστα το Τζέρσεϊ ως η χώρα που θα δημιουργηθεί η νέα εταιρεία κάτι που έκανε τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο να διερωτηθεί τι επιπτώσεις θα είχε μία τέτοια κίνηση στην αξιοπιστία της τράπεζας. Βέβαια, η ίδια η τράπεζα είχε σχολιάσει πως η είσοδος της στην ελίτ κατηγορία του λονδρέζικου χρηματιστηρίου θα αύξανε σημαντικά την αξιοπιστία της. Πληροφορίες από την τράπεζα αναφέρουν πως η εγγραφή της ιθύνουσας εταιρείας θα γίνει σε χώρα η οποία θεωρείται ανεπτυγμένη, με το Λονδίνο να αποτελεί τον πιθανότερο προορισμό. 

Παρά την εξαγγελία της Τράπεζας, ανέφερε ο Ν. Παπαδόπουλος, κανένα τραπεζικό ίδρυμα το οποίο παρουσιάζει ζημιές δεν μπορεί να μπει στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και η Τράπεζα Κύπρου θα το κάνει αυτό δημιουργώντας μια άλλη εταιρεία στο εξωτερικό και μέσω της ανταλλαγής μετοχών μεταξύ των δύο εταιρειών. Σχετική ενημέρωση φαίνεται να έχει ζητήσει και η Κεντρική Τράπεζα αν και εκφράζεται η άποψη πως όποια κι αν είναι η εξέλιξη, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός δεν πρόκειται να αφήσει να χαθεί ο έλεγχος μίας συστημικής τράπεζας για χώρα της ευρωζώνης. 

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών Άγγελος Βότσης, σημείωσε ότι πρέπει να δοθούν πληροφορίες από τα αρμόδια σώματα και την ίδια την τράπεζα ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες τι θα γίνει.

Στελέχη της τράπεζας που γνωρίζουν το θέμα αναφέρουν πως η εποπτεία για την τράπεζα όχι μόνο δεν θα χαλάρωσει αλλά θα γίνει ακόμα αυστηρότερη αφού θα υπάρχει έλεγχος και από την αρμόδια βρετανική Αρχή. Ούτε το που πληρώνει φόρους η τράπεζα θα αλλάξει. 

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση