ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κύκλωμα πλαστογραφίας–Χειροπέδες σε πρώην λοχία της ΚΥΠ

Η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη τεσσάρων προσώπων

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ως πολύ σοβαρή θεωρείται από την Αστυνομία υπόθεση απόσπασης χρημάτων από δυο Αιγύπτιους επιχειρηματίες, οι οποίοι κατέβαλαν συνολικά 171,500 ευρώ για να εξασφαλίσουν κυπριακά διαβατήρια. Ως ύποπτοι συνελήφθηκαν ένας 39χρονος Λιβάνιος, διαχειριστής γραφείου εξευρέσεως εργασίας, καθώς και 54χρονος Ε/κ, πρώην λοχίας της ΚΥΠ.

Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος του ΤΑΕ Λεμεσού, οι δυο Αιγύπτιοι είχαν απευθυνθεί στον 39χρονο το 2010, ο οποίος τους διαβεβαίωσε ότι θα αναλάμβανε, σε συνεργασία με τον 54χρονο, να εκδοθούν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, κυπριακά διαβατήρια για τους ίδιους και τις οικογένειες τους.

Οι δυο παραπονούμενοι, σύμφωνα με την καταγγελία, έδωσαν συνολικά 171,500 ευρώ στον Λιβάνιο, σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, ωστόσο το 2013, όταν αντιλήφθηκαν πως δεν υπήρξε οποιοδήποτε αποτέλεσμα, εξέφρασαν την πρόθεση τους να καταγγείλουν την υπόθεση στην Αστυνομία.

Εν τω μεταξύ οι ύποπτοι φέρεται να είχαν παρουσιάσει κάποια έγγραφα της Δημοκρατίας που αφορούσαν τη διαδικασία έκδοσης των διαβατηρίων και τα οποία εκτιμάται πως ήταν πλαστά, ενώ στη συνέχεια φαίνεται ότι υποσχέθηκαν να επιστρέψουν τα χρήματα, κάτι το οποίο ωστόσο δεν έπραξαν.

Τελικά στις αρχές Μαΐου 2016, οι δυο Αιγύπτιοι ήρθαν στην Κύπρο με τους δικηγόρους τους και κατήγγειλαν την υπόθεση στην Αστυνομία, η οποία μετά από περαιτέρω διερεύνηση εξασφάλισε εντάλματα σύλληψης των δυο προσώπων.

Ο 39χρονος Λιβάνιος συνελήφθη το περασμένο Σάββατο στο αεροδρόμιο Λάρνακας, όταν επέστρεψε από ταξίδι στο εξωτερικό και τέθηκε την επομένη υπό 8ήμερη κράτηση, σε διαδικασία που διεξήχθη στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, αφού είχε αναφέρει πως ήταν άρρωστος.

Ο 54χρονος συνελήφθη την Κυριακή και τέθηκε υπό 7ήμερη κράτηση χθες, ενώ όπως σημείωσε ο κ.Σωτηριάδης, ο πρώην λοχίας της Αστυνομίας είχε αποχωρήσει οικειοθελώς από την υπηρεσία το 2014.

Εναντίον των δυο διερευνώνται τα αδικήματα της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, της απόσπασης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, της πλαστογραφίας, της κυκλοφορίας πλαστών εγγράφων και αδικήματα καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Ερωτηθείς κατά πόσο θα διερευνηθούν επιπρόσθετα αδικήματα εναντίον του 54χρονου, δεδομένου ότι το χρόνο που φέρεται να διαπράχθηκαν τα αδικήματα υπηρετούσε στην Αστυνομική Δύναμη, ο κ.Σωτηριάδης είπε πως "είναι θέμα το οποίο διερευνούμε και θα είμαστε σε επικοινωνία με τη Νομική Υπηρεσία για να εξετάσουμε κατά πόσο έχουν διαπραχθεί περαιτέρω αδικήματα".

"Η Αστυνομία προχωρεί στην πλήρη διερεύνηση, είναι πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση και τάχιστα θα συμπληρωθεί ο φάκελος και θα προωθηθεί στη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας για μελέτη και περαιτέρω οδηγίες", συμπλήρωσε.

Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης συνελήφθηκαν αρχικά και δυο Ελληνοκύπριες, μια 44χρονη και μια 33χρονη, οι οποίες ωστόσο αφέθηκαν ελεύθερες, αφού συνεργάζονται με την Αστυνομία.

Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε ο υπεύθυνος του ΤΑΕ Λεμεσού, η 44χρονη υπάλληλος στο γραφείο εξευρέσεως εργασίας, είχε λάβει οδηγίες να εξαφανίσει σχετικά με την υπόθεση έγγραφα και στοιχεία, τα οποία έδωσε στην 33χρονη φίλη της.

Τελικά οι δυο γυναίκες συνεργάστηκαν με τους αστυνομικούς ανακριτές και παρέδωσαν τα σχετικά έγγραφα, τα οποία παραλήφθηκαν ως τεκμήρια και που σύμφωνα με τον κ.Σωτηριάδη "είναι πολύ χρήσιμα στη διερεύνηση της υπόθεσης".

Οι έρευνες της Αστυνομίας συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς και επεκτείνονται και σε άλλες ύποπτες υποθέσεις που σχετίζονται με την έκδοση διαβατηρίων, χωρίς δε να αποκλείεται η εμπλοκή και άλλων προσώπων.

 

Πηγή: 24news

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση